×
Een gevarieerde selectie van kleuren en soorten planten, uitgestald in metalen en keramische potten en bakken in een kas. Sommige potten staan op het oppervlak van een zwarte tafel, andere op stapels bakstenen. Een stuk stof met een groen patroon ligt losjes over een krukje. Op de achtergrond zijn typische kasramen te zien.

Stap voor stap: een balkon beplanten met geraniums voor beginners

Wanneer de nachtvorst geweken is, is het tijd om je bloembakken te beplanten. Voor de beginnende tuinders leggen we hier uit hoe je als een pro een balkon met geraniums kunt beplanten. Stap voor stap. Met een boodschappenlijstje. En er is ook genoeg achtergrondinformatie beschikbaar. Dit is het recept voor een mooie zomer!

Geraniums op het balkon brengen kleur en levendigheid. Heb je er al een paar gekocht? Dan ligt een gemakkelijk te onderhouden bloemenparadijs binnen handbereik. Met een paar eenvoudige trucjes creëer je de beste omstandigheden voor een kleurrijke, zorgeloze zomer. 

Boodschappenlijstje: wat je nodig hebt om je balkon te beplanten met geraniums

  • Gezonde geraniumplanten in 11-12cm potten, 2 tot 3 planten voor een bak van 60cm, 4 tot 5 planten voor een bak van 100cm 
  • Aanbevolen hoogte bloembak: 20 cm; aanbevolen kleur: licht 
  • Geranium potgrond of kwaliteitspotgrond, ongeveer drie liter per 10cm aan baklengte 
  • Langzaam vrijkomende meststof voor balkon- en potplanten (niet nodig voor potgrond die voorbehandeld is met langzaam vrijkomende meststof) 
  • Drainagemateriaal: kleischerven, hydrokorrels of kleine steentjes (geen marmersnippers) 
  • Een zeil om op te werken 
  • Een emmer water 
  • Gieter met water 

Geraniums kopen

Overweldigd door het enorme aanbod bloeiende planten? Met onze tips vind je zeker de beste geraniums voor je balkon en geniet je de hele zomer van extra grote bloemen! Onze handige gids helpt je de juiste keuzes te maken. 

➡️ Ontdek meer 

Een houten kist gevuld met fel oranje en rode geraniums vers uit de kwekerij op de voorgrond, met twee mensen zittend aan een buitentafel en kletsend op de achtergrond.

Geraniums planten in balkonbakken: stap voor stap instructies voor beginners

1. Je balkonbak klaarmaken

Check of de drainagegaten van de bak vrij zijn zodat overtollig water kan weglopen. Maak oudere bakken eerst goed schoon. 

2. Zorg voor een drainagelaag

Vul de bodem van de bak eerst met een laag (2cm) kleisnippers, hydrokorrels of kleine stenen. Dit is je drainagelaag.  

en persoon plant zorgvuldig geraniums in een bloembak. Ze concentreert zich op haar werk, omringd door felroze bloeiende geraniums. Op de achtergrond is een muur te zien die gedeeltelijk bedekt is met gebladerte.

3. Geef je geraniums water

Dompel je geraniums met kweekpot onder in een emmer water totdat er geen bubbels meer te zien zijn. Haal ze eruit en laat ze uitlekken. 

4. Vul de balkonbak

Vul de balkonbak voor tweederde met verse tuinaarde. 

5. Mix de langzaam vrijkomende meststof erdoorheen

Voeg langzaam vrijkomende mest toe volgens de doseeraanwijzingen en meng het met je vingers of een vork door de grond. Gebruik een langzaam vrijkomende meststof die minstens 5-6 maanden houdbaar is. Op de verpakking staat ‘6-maanden-meststof met vertraagde afgifte’ of iets dergelijks. 

Als de bodem al is behandeld met deze meststof kun je deze stap overslaan. 

6. Bereid de grond voor

Duw de tuinaarde met je handen goed aan langs de randen van de bak. Dit voorkomt dat het water later gaat zinken. Maak de oppervlakte van de grond glad.  

7. Geraniums uit de pot halen

Trek de geraniums uit de kweekpot en houd de plant vast aan de basis van de plant (niet aan de bladeren of nieuwe scheuten). 

8. Plant de geraniums

Gebruik je handen of een schoffel om een gat te maken in de grond, ongeveer net zo groot als de kluit. 

Plaats een geranium in het gat zodat de kluit op gelijke hoogte komt met de rest van de grond.

Druk de grond tegen de kluit licht aan met je duimen en wijsvingers van beide handen. 

Herhaal met elke geranium. Zorg voor een afstand van minstens 20cm tussen elke plant. 

9. De bak vullen

Voeg meer tuinaarde toe waar nodig. Laat een gietrand van 2cm vrij aan de rand. Zorg ervoor dat de bladeren niet bedekt zijn met aarde. 

10. Zet de bloembak op een zonnige plek

Zet je nieuw geplante geraniums op je balkon op een lichte, warme plek die je voor ze hebt uitgekozen. Verwijder kapotte bladeren en scheuten als er een aantal zijn beschadigd tijdens het planten en verplaatsen. 

11. Water geven

Geef je pas geplante geraniums grondig water tot het water uit de bodem van de bak loopt. Geef de eerste dagen na het planten geen water meer. Bescherm je geraniums zo lang als nodig is tegen vorst en kou. 

Pro tips voor bloembakken die floreren

Plant wat je will!

Voordat je begint met het beplanten van je balkon: Bedenk welke geraniums je wilt. Er zijn er zoveel die geweldig zijn voor bloembakken! De klassieke opgaande geraniums (Pelargonium zonale) zijn net zo populair als de hangende geraniums (Pelargonium peltatum). Soms zijn er ook interspecifieke variëteiten op de markt. Deze bloeien nog rijker, zijn gemakkelijker te verzorgen en winterhard. Meng gewoon verschillende variëteiten voor een kleurrijke bloemenzee. 

Waarom waterafvoer zo belangrijk is

Als er geen drainage is, komt er een dag dat je bak overloopt, omdat het of veel regent of omdat je het te goed bedoelt met water geven. De wortels staan dan in het water. Als dit te lang duurt, zullen je planten gaan rotten. 

Wat gebeurt er: Te veel water verstopt de poriën van de grond.  Hierdoor functioneert de stofwisseling in de wortelcellen niet meer. 

Er zijn planten, zoals riet, die zich goed hebben aangepast aan vochtige grond. Deze klassieke balkonplant, de geranium, komt echter oorspronkelijk uit de droge velden van Zuid-Afrika. Planten als deze hebben meer lucht nodig in hun wortelzone. 

Waarom die emmer met water?

Voorwateren verzadigt de wortelkluit met water. Dit helpt de planten totdat ze nieuwe wortels ontwikkelen. 

Ook glijdt een vochtige wortelkluit meestal gemakkelijker uit de pot dan een droge. 

Welke potgrond moet ik gebruiken?

Geraniums hebben veel voedingsstoffen en luchtige grond rond de wortels nodig. Ze profiteren van de ideale omstandigheden in gespecialiseerde geraniumgrond. Andere potgrond van goede kwaliteit voor balkonplanten is echter ook geschikt. De pH-waarde moet tussen 5,6 en 6,2 liggen. Professionele kwekers proberen de pH-waarde van geraniums niet onder de 6,0 te laten komen. 

Je kunt tuinaarde van goede kwaliteit herkennen aan het vermogen om water op te nemen als een spons, terwijl het tegelijkertijd luchtig genoeg is om schade aan de wortels te voorkomen. Goede tuinaarde ruikt naar bosgrond en aangenaam naar een plantenkwekerij. Als je iets wilt doen voor de bescherming van het klimaat, plant je geraniums in turfvrije tuinaarde. 

Waarom vul ik de balkonbak niet tot aan de rand?

Bij het planten komt er meer materiaal bij; het volume van de kluit moet ergens heen. Als je de kist tot de rand vult, moet je achteraf aarde verwijderen. Niet in de laatste plaats zodat er een gietmarge overblijft. Je kunt jezelf de moeite van het verwijderen van de grond besparen als je de balkonbak slechts voor twee derde vult. 

Wat is het voordeel van langzaam vrijkomende meststof?

Geraniums zijn hongerige planten en hebben veel voedingsstoffen nodig. Langzaam vrijkomende meststoffen hebben het voordeel dat ze je geraniums maandenlang van voeding voorzien en dat je niet hoeft na te denken over bemesting. We raden aan ze te gebruiken. 

Er is één uitzondering: Sommige soorten tuinaarde worden geleverd met meststoffen die langzaam vrijkomen tijdens de productie. Als je bij het planten meststoffen aan deze producten toevoegt, zou dat te veel zijn voor de geraniums. Voeg in plaats daarvan vloeibare mest toe wanneer de tijd rijp is. 

Je weet dat het tijd is om te bemesten als je geraniums minder goed bloeien of de bladeren niet meer zo groen zijn, ook al is verder alles in orde. We leggen uit hoe je vloeibare meststof gebruikt en alles wat met voeding voor geraniums te maken heeft in het bericht ‘Geraniums bemesten’. 

Geraniums bemesten al seen pro

Om op de lange termijn prachtig te bloeien, hebben je geraniums vroeg of laat een oppepper met voedingsstoffen nodig. Dus, vloeibare meststof of langzaam vrijkomende meststof? De experts van Pelargonium for Europe hebben hier alles op een rijtje gezet over het bemesten van geraniums. 

➡️ Ontdek meer 

SOS: mijn geraniums zetten vast in hun potten en ik krijg ze er niet uit!

Probeer de kluit los te maken door zachtjes in de pot te knijpen. 
Als dat niet werkt, dompel de pot dan even onder in een emmer water. Dit helpt de kluit om beter uit de pot te glijden. 
Als niets werkt, knip of snijd de pot dan open met een (tuin)schaar of mes. Wees wel voorzichtig dat je de planten of wortels niet beschadigt. 

Waarom is de diepte van de kluit in de grond zo belangrijk?

Geraniums groeien het beste als de kluit gelijk ligt met het grondoppervlak. Als de kluit te hoog zit, zal er verdamping optreden en moet je meer water geven dan nodig is. Als je de kluit te diep ingraaft, zullen je geraniums slecht groeien. 

Waarom moet ik de grond aandrukken?

Het aandrukken van de wortelkluiten zorgt ervoor dat de grond wordt samengeperst. Dit is belangrijk zodat er geen luchtzakken overblijven en de nieuwe wortels onmiddellijk water en voedingsstoffen kunnen opnemen door direct contact met de grond. 

Waarom moet ik geraniums zo ver uit elkaar planten?

Geraniums groeien snel en krachtig. Als ze dichter bij elkaar staan dan 20 cm (ongeveer twee handbreedtes), zullen ze zich niet goed ontwikkelen. Maak je geen zorgen: de kale plekken tussen de planten zullen in een mum van tijd dichtgroeien. 

Tip: Begin voor een gelijke afstand met planten in het midden als er een oneven aantal planten is. Bij een even aantal plaats je de planten eerst aan de randen. 

Waar is de gietrand voor?

De gietrand helpt je om je geraniums de hele zomer lang gehydrateerd te houden. Door de opstaande rand blijft er meer water in de bak dan de grond meteen kan opnemen. Dit extra water loopt niet weg langs de zijkanten, waardoor de grond meer tijd heeft om het op te nemen. 

Waarom niet gelijk water geven zo gauw ze in de grond staan?

Als je de geplante bloembak alleen water geeft op de uiteindelijke locatie, hoef je geen zware bak met natte aarde mee te slepen. 

Welke rol spelt de locatie?

Geraniums houden van veel licht. Kies een plek met idealiter zes uur of meer volle zon per dag. Hou je van hangende geraniums? Ze hebben baat bij een plek die beschut is tegen sterke wind. 

Wat betekent grondig water geven?

Grondig water geven betekent dat het water diep in de grond sijpelt en niet alleen bovenop blijft liggen. De wortels zitten onderin en hebben het water nodig. Als je alleen de bovenste laag van de grond nat maakt met een beetje water, zal het vocht verdampen zonder dat de planten ervan profiteren. 

Grondig water geven is niet genoeg de wortelkluit van pas geplante planten te verzadigen. Daarom moet je de geraniums vóór het planten in een emmer water dompelen tot er geen belletjes meer verschijnen. 

Waarom moet ik geraniums geen water geven de dag nadat ik ze geplant heb?

Om je geraniums gezond en sterk te houden. De grond moet altijd een beetje uitdrogen (maar niet helemaal) tussen het water geven door. Dit bevordert een gezonde wortelgroei. Als de grond constant te vochtig is, kunnen de wortels gaan rotten. 

Wanneer moet ik beginnen met het beplanten van het balkon?

Wacht totdat het ‘s nachts niet meer vriest en de temperatuur overdag in de dubbele cijfers blijft voor je gaat planten.  

Waarom moet ik geraniums beschermen tegen vorst en kou?

De groei van geraniums vertraagt onder 12°C en bij minder dan 5°C stopt hij helemaal. Een plotselinge vriesnacht in de lente kan zelfs recent gekochte geraniums doden. 

Wat is er anders als ik bloembakken met een waterreservoir gebruik?

Bakken met een waterreservoir hebben een dubbele bodem. Het reservoir zit onderin en de geraniums worden in de bovenste laag geplant.  

Bij sommige modellen voeg je een speciale laag korrels toe aan de planteninzet en pas daarna voeg je de tuinaarde toe. Voor de rest is het planten hetzelfde als in een normale plantenbak. 

In de eerste paar weken moet je planten in een waterreservoir van bovenaf water geven. Pas als de wortels het reservoir bereiken, zullen ze zichzelf voeden. 

Vul vervolgens bij met water via de vulopening. Vloeibare mest kan ook op dezelfde manier worden toegevoegd. 

Gemakkelijk planten van hanggeraniums

Hangende geraniums worden vaak verkocht met een mandje over de stelen. Dit beschermt ze tegen afbreken in de winkel en tijdens transport. 

De gemakkelijkste manier om de mand na het planten te verwijderen, is door het gaas open te knippen met een schaar. Je kunt het dan verwijderen zonder de bladeren en scheuten van de geranium te beschadigen. 

Een slimme techniek bij het planten van hanggeraniums is om ze onder een hoek te plaatsen. Hierdoor groeien de scheuten naar beneden in plaats van zijwaarts uit te spreiden, wat een mooie, weelderige groei bevordert en je geraniums mooier over de rand van de pot laat draperen. 

Een hangende mand, gevuld met pelargoniums in verschillende tinten roze en rood tegen een donkere muur met textuur die een contrasterende achtergrond vormt. De planten zijn weelderig en bedekt met bloemen, wat de bolvorm van de mand benadrukt.

Vergeet niet om de grond stevig rond de plant aan te drukken zodat hij goed verankerd is en geef royaal water op de uiteindelijke locatie zodat de wortels snel kunnen groeien. 

Geranium verzorging na het planten: water geven, bemesten en snoeien

Nu je geraniums een nieuw thuis hebben gekregen is het tijd om in hun behoeften te voorzien 

  • Geef regelmatig maar matig water. Op warme zomerdagen moet je dit bij sterk bloeiende geraniums misschien twee keer per dag doen. 
    Geraniums water geven: de basis 
  • Geef je geraniums voldoende mest. Ze hebben de voedingsstoffen nodig om te groeien en bloeien. 
    Bemest geraniums als een pro
  • Snoeien is als een soort wellnessbehandeling voor je geraniums. Verwijder uitgebloeide bloemen en dode bladeren. Door ruimte te maken voor nieuwe bloemen, stimuleer je deze balkonplanten om uitbundig te bloeien. 
    Geranium verzorging 

Wat zijn de beste balkonplanten?

Er zijn verschillende planten die het goed doen op zonnige locaties. Geraniums behoren tot de populairste balkonplanten. 

Geraniums zijn sterk,

Ze verdragen hitte en af en toe droogte. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor zonnige locaties, die zelfs in fel zonlicht ware bloemenoases worden. 

Geraniums bloeien veel,

en bloeien het hele tuinseizoen door, zodat je balkon de hele zomer lang gevuld is met levendige kleuren. 

Geraniums zijn divers,

omdat ze verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren, waaronder rood, roze, wit, paars en zelfs tweekleurige variëteiten. Er zijn ook verschillende soorten verkrijgbaar, zoals hangende geraniums of opgaande soorten, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je balkon past. 

Geraniums zijn makkelijk te verzorgen

en vragen niet veel aandacht om uitbundig te bloeien. Met veel zonlicht, regelmatig water geven en bemesten, en het verwijderen van uitgebloeide bloemen en bladeren, zullen ze goed groeien en prachtig bloeien. 

Hoe het werkt met gemengde zomerse plantarrangementen

Combineer alleen planten die dezelfde eisen hebben betreft locatie.

Je kunt geraniums combineren met iedere plant die houdt van een zonnige, warme plek. Mogelijke combinaties zijn: 

Bloeiende planten bacopa (Sutera Cordata) 

Sierlijke wolfsmelk (Euphorbia hypericifolia), diascia (Diascia), verbena (Verbena), petunia (Petunia) 

Structurele planten 

Spurriebloem (Plectranthus), zoete aardappelplant (Ipomoea batatas) coleus (Solenostemon scutellarioides)

Een rechthoekige bloembak van hout en metaal, gevuld met een bonte mengeling van bloemen, waaronder felrode, roze geraniums en blauwe lavendel, staat buiten met een onscherpe, natuurlijk groene achtergrond.

Mediterraanse aromatische planten  

lavendel (Lavandula augustifolia), salie (Salvia), tijm (Thymus)

Voor zonnige locaties waar de hitte minder intens is, zijn de juiste planten onder andere Vlijtig Liesje (Impatiens New Guinea), Lobelia (Lobelia hybride), mini-petunia (Calibrachoa hybride) en heliotroop (Heliotropium arborescens). 

Gebruik grote, opgaande planten als hoofdbeplanting.

Plaats ze aan de achterkant van de balkonbak en in het midden. Gebruik halfhoge gezelschapsplanten om de verschillen in grootte te verbergen. Plant laaggroeiende soorten aan de voorkant en laat ze over de balkonbak hangen. 

Opgaande geraniums kunnen dienen als hoofdbeplanting of gezelschapsplanten, terwijl hangende variëteiten over de rand hangen.  

Maak het niet té kleurrijk!

Drie kleuren zijn genoeg. Wit en groen passen bij alles. Ton-sur-ton beplanting ziet er harmonieus uit en laat je groene vingers zien. 

5 design tips voor kleine balkons

Als je alles uit je kleine balkon wilt halen, kun je met een paar tips & tricks de beperkte ruimte optimaal benutten en tegelijkertijd een aangename sfeer creëren. Hier zijn vijf design-ideeën voor een klein balkon en hoe geraniums daarin passen: 

Een gezellige en ontspannende buitenruimte, versierd met een groep witte geraniums op de voorgrond en delicate roze geraniums verder naar achteren. Op de achtergrond maken een metalen stoel en een muur van bloeiende klimplanten het idyllische plaatje compleet.

1 Gebruik de verticale ruimte van je balkon, 
door gebruik te maken van hangende manden of verticale bakken. Hanggeraniums zijn hier perfect voor.  

2. Gebruik ruimtebesparende meubels 
zoals opklapstoelen en tafels of smalle planken om efficiënt gebruik te maken van de beperkte ruimte. Combineer deze met geraniums in mooie balkonbakken of potten om een huiselijke sfeer te creëren.  

3. Kies een kleurenpalet 
dat het balkon groter laat lijken. Felle kleuren zijn daar perfect voor. Geraniums zijn beschikbaar in een scala aan kleuren, dus je hebt in een mum van tijd jouw favoriet gevonden.  

4. Gebruik multifunctionele items 
die meerdere functies kunnen vervullen, zoals een privacyscherm dat je ook kunt beplanten met geraniums.  

5. Integreer sfeerverlichting 
om je balkon extra gezellig te maken in de avond. Denk aan sierlijke LED verlichting, verlichting op zonne-energie of kleine lantaarns.  

Bonus: geraniums en nuttige insecten

Soms lees je dat je nooit geraniums moet planten als je om de natuur geeft. Dit is niet waar. Je kunt met een gerust hart geraniums planten en tegelijkertijd iets doen om alle insecten te ondersteunen. 

Argument 1: Veel variëteiten produceren stuifmeel.

Geraniums zijn er in veel verschillende kleuren en vormen. De meeldraden van enkel- en halfdubbelbloemige geraniums bevatten stuifmeel en sommige soorten produceren ook nectar. 

Argument 2: In de late zomer wordt de voedselvoorraad voor de bijen schaars. Geraniums zijn echter nog vol in bloei.

Wanneer er genoeg voedsel te vinden is verkiezen insecten andere planten. Maar als de voorraad schaars begint te worden in de late zomer zoeken ze hun voedsel ook in enkel- en halfdubbelbloemige geraniums.  

Argument 3: Bloemen trekken insecten aan.

Met hun felle kleuren en grote bloemen zijn geraniums van een grote afstand goed zichtbaar voor insecten, en dus worden ze er naartoe getrokken.  

Op een zonnig balkon combineer je gemakkelijk geraniums met andere planten of kruiden die aantrekkelijk zijn voor bijen. Bijvoorbeeld lavendel, sier-salie of zilverschildzaad  

Tuincentra bieden eindeloos veel opties aan om je balkon op zo’n manier te beplanten zodat zowel mensen als insecten het naar hun zin hebben. Zelfs beginners kunnen genieten van de veelzijdige schoonheid en uitbundige bloemen van gemakkelijk te verzorgen geraniums.  

Volg ons op FacebookPinterest en Instagram.