×
Roze en paarse geraniums in stenen plantenpotten voor een glazen ruit met een zwart frame.

7 manieren om geraniums tegen vorst en kou te beschermen

Geraniums zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen, en ze bloeien uitbundig tot in de herfst. Ze kunnen er ook goed tegen als ze een paar dagen op een droge plaats staan. Maar er is één ding waar geraniums gewoon niet tegen kunnen: vorst en kou.

Geraniums reageren op temperaturen onder de vijf graden Celsius door even te stoppen met groeien. Vorst kan ze het leven kosten, dus pas op: het kan in Nederland tot en met IJsheiligen officieel nog vriezen, al gaat die regel tegenwoordig niet altijd meer op en is het dan al niet meer zo koud.

In dit artikel laten we je 7 manieren zien om geraniums tegen de kou te beschermen.

Tip 1: Koop geen geraniums begin april

Hoe eerder de planten in huis komen, hoe langer je op het weer moet letten en hoe groter het risico dat ze schade oplopen door de kou. Hoewel het afhangt van waar je woont en hoe snel de zomer komt, raden we je aan om je geraniums niet te vroeg te kopen. Zolang ze nog in de kas staan, zullen ze goed verzorgd worden.
Het alternatief voor de buitengeraniums zijn de Franse geraniums! Deze groeien goed binnenshuis en zorgen al vroeg in het jaar voor zomerse flair.

Als je niet wilt wachten, zul je vroeg of laat voor bescherming tegen de kou moeten zorgen. We zullen nu uitleggen hoe je dit kunt doen.

Potten met verschillende kleuren zonalen, bladhoudende siergeraniums en edele geraniums op een houten balk voor een houten wand.

Tip 2: Zet de geraniums dicht bij de buitenmuren van het huis!

Op deze plaats zal de indirecte warmte van het huis je helpen om de temperaturen draaglijk te maken voor de planten. Muren zijn een soort warmteopslag en werken in principe als een radiator; zo compenseren ze de verschillen tussen de temperaturen overdag en ’s nachts.

Oranje en roze geraniums in kleipotten voor stenen muur.

Tip 3: Zet de geraniums niet direct op de grond!

Koude lucht verplaatst zich naar beneden en verzamelt zich op de grond. Daarom is er in het late voorjaar vaak vorst aan de grond, ook als het op het eerste gezicht niet meer vriest. Zet je bakken, potten of kuipen met zomerbloemen op kisten, tafels of banken en bescherm ze tegen de koude lucht.

Tip 4: Zorg voor onderdak voor je geraniums!

Zoals we in Tip 2 hebben uitgelegd, verplaatst koude lucht zich naar beneden en verzamelt zich daar. Als de geraniums onder een dak staan, valt de koude lucht niet direct op de planten. Toch kan deze vanaf de zijkant bij de grond naar binnen stromen, dus denk eraan om de geraniums hoger te plaatsen!

Tip 5: Dek de geraniums 's avonds af!

Een tuinzeil of een laken houdt de kou ’s nachts weg van de planten. Een kartonnen doos die over de bakken, potten of kuipen wordt geplaatst werkt ook. Haal de bescherming overdag weg, zodat de geraniums voldoende licht krijgen. Als dat klinkt als teveel werk, kan het tuinzeil ook overdag op de planten blijven liggen.

Tip 6: Zet de geraniums uit de wind!

Herinner je je die winterdagen nog, wanneer de ijzige wind zo koud is dat het pijn doet aan je gezicht? Misschien was het niet eens onder nul graden, maar de lucht voelde aan alsof hij bedekt was met duizend kleine, bevroren naalden. Geraniums hebben een soortgelijke ervaring wanneer ze onbeschermd in hun bakken aan de balkonreling hangen wanneer er kans is op vorst.

Van alle plaatsen in huis is een balkonreling waarschijnlijk het meest blootgesteld aan weer en wind. Gebruik een tuinkleed om te voorkomen dat de wind in contact komt met de bladeren. Dit helpt de geraniums om koele temperaturen te overleven. Als er vorst dreigt, kun je de bakken beter weghalen. Dek ze af en zet ze op een verhoogde plek, zo dicht mogelijk bij de buitenmuren van het huis.

Roze geraniums op een metalen reling op een dakterras in de stad.

Tip 7: Haal de geraniums naar binnen!

Als er een onverwachte, langere vorstperiode voorspeld wordt waarbij alle tot nu toe beschreven maatregelen niet helpen, heb je geen andere keus dan de geraniums tijdelijk naar binnen te verplaatsen. In een garage of een vorstvrij tuinhuisje overleven ze het wel een paar dagen.

Paarse geraniums in rieten mand voor een oud, turkoois houten raam in de tuin.
Roze en paarse geraniums in stenen plantenpotten voor een glazen ruit met een zwart frame.

Wat als mijn geraniums aan vorst hebben blootgestaan?

Als je geraniums een lichte vorstperiode hebben doorgemaakt, groeien de beschadigde delen meestal vanzelf weer aan. Verwijder de bladeren die door de vorst zijn beschadigd en let voortaan beter op het weerbericht. Als de stengels en wortels intact zijn, zullen de planten zich weer herstellen.

In het late voorjaar is het niet de moeite waard om geraniums tegen vorst te beschermen. Wil je ze laten overwinteren, haal ze dan zo laat mogelijk maar voor de eerste vorst naar binnen. Knip de scheuten ongeveer een handbreedte terug, verwijder beschadigd blad en houd de geraniums zo koel mogelijk. Je hoeft ze in de winter nauwelijks water te geven.

Waarom verdragen geraniums geen vorst?

Geraniums verdragen geen vorst omdat dit in hun natuurlijke omgeving niet voorkomt. De streek rond de Tafelberg in Zuid-Afrika is de thuisbasis van de voorouders van deze sierplanten. Het regent er weinig, en de gemiddelde jaartemperatuur is 25 graden Celsius. In de winter vriest het er bijna nooit. Ter vergelijking: in Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur ongeveer 10,5 graden Celsius.

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.