Zodra de zon weer tevoorschijn komt en de dagen weer langer worden, beginnen je groene vingers te jeuken. Hoe verleidelijk om begin mei je balkon en terras te beplanten met zomerbloemen! Je kunt al weken geraniums kopen in de winkels. Toch is het misschien geen goed idee om ze nu al te pakken. Als de temperaturen te laag zijn, loop je het risico dat ze zich te laat ontwikkelen of zelfs doodgaan.
Geraniums reageren op lentetemperaturen onder 5°C met een groeipauze en vorst kan ze doden. En bij ons kan het tot na half mei vriezen.
Wat te doen: We delen 7 manieren om geraniums tegen de kou te beschermen.
Tip 1: Koop geen geraniums begin april!
Hoe vroeger je je planten in huis haalt, hoe langer je het weer in de gaten moet houden. En hoe groter het risico dat ze kouschade oplopen. Het hangt af van waar je woont en hoe snel de zomer in jouw regio arriveert, maar we raden je aan om niet te vroeg geraniums te kopen. Zolang ze nog in de kwekerij staan, krijgen ze de best mogelijke verzorging.
Het alternatief voor geraniums voor buiten: Regal pelargoniums! Ze groeien goed binnenshuis en zorgen vanaf maart voor een zomers gevoel.
Als je absoluut niet wilt wachten, moet je vroeg of laat zorgen voor bescherming tegen de kou. We leggen uit hoe dit eruit kan zien.
Tip 2: Plaats geraniums dicht bij de muur van het huis!
Daar helpt de afvalwarmte van het gebouw om de temperatuur aangenaam te maken voor de planten. Muren zijn warmteopslagplaatsen. Ze helpen de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen te egaliseren.
Tip 3: Zet je geraniums niet op de grond!
Koude lucht zakt weg en verzamelt zich daar. Daarom is er vaak vorst op de grond in het late voorjaar, zelfs als het op ooghoogte allang niet meer vriest. Zet je zomerbloembakken en -containers op kratten, tafels en banken en behoed ze voor bevroren wortels.
Tip 4: Zet je geraniums onder een afdak!
Zoals uitgelegd in Tip 2, zakt koude lucht en verzamelt zich op de grond. Als je geraniums onder een afdak staan, valt de koude lucht niet recht op je planten. De lucht stroomt naar binnen vanaf de kant bij de grond, dus vergeet niet om je geraniums hoger te zetten!
Tip 5: Dek je geraniums 's nachts af!
Een tuinvlies of een laken houdt de kou ’s nachts weg van je planten. Een kartonnen doos over potten en bakken werkt ook. Verwijder de bescherming overdag zodat je geraniums wat licht krijgen. Te veel werk? Tuinvlies kan blijven zitten.
Tip 6: Houd je geraniums uit de wind!
Herinner je je die winterdagen waarop de ijzige wind in je gezicht snijdt? Misschien vroor het niet eens, maar voelde de lucht aan alsof hij gevuld was met duizend kleine, ijzige naalden. Geraniums voelen hetzelfde als ze onbeschermd in hun doosjes aan de reling van een balkon hangen als het dreigt te gaan vriezen.
Van alle plekken rondom het huis is een balkonreling waarschijnlijk het meest blootgesteld aan weer en wind. Gebruik een tuinvliesdoek om te voorkomen dat de wind in contact komt met de bladeren. Dit helpt je geraniums om koudere temperaturen te weerstaan. Als er kans is op koude nachten, kun je de bakken beter weghalen. Dek ze af en zet ze zo dicht mogelijk tegen een muur.
Tip 7: Haal je geraniums naar binnen!
Als het weer te gek wordt en er een koudegolf komt en alle tot nu toe beschreven maatregelen niet helpen, heb je geen andere keuze dan je geraniums tijdelijk binnen te zetten. Ze zullen een paar dagen overleven in een garage, koele veranda of vorstvrije schuur.
Wat als het toch gebeurt?
Als je geraniums lichte vorst hebben gehad, is er meestal geen schade die uiteindelijk niet teruggroeit. Verwijder gewoon de door vorst beschadigde bladeren en houd de weersvoorspellingen voortaan beter in de gaten. Als de stengels en wortels intact zijn, zullen de planten zich herstellen.
In de herfst is het niet de moeite om geraniums tegen vorst te beschermen. Als je ze wilt laten overwinteren, haal ze dan zo laat mogelijk binnen, maar voor de eerste vorst. Knip de scheuten terug tot ongeveer de breedte van je hand, verwijder beschadigd blad en houd ze zo koel mogelijk. Je hoeft ze in de winter bijna geen water te geven. Stop helemaal met bemesten.
Waarom kunnen geraniums niet tegen vorst?
Geraniums kunnen niet tegen vorst omdat ze dat in hun natuurlijke omgeving niet nodig hebben. Het gebied rond de Tafelberg in Zuid-Afrika is het thuis van de voorouders van onze sierplanten. Het regent er heel weinig en de gemiddelde jaartemperatuur is 25°C. Het vriest er bijna nooit in de winter.
Gemakkelijk geranium planten
Perfecte omstandigheden in een balkonbak vormen de basis voor een zomer vol bloemen. Wij leggen uit hoe je balkonbakken met geraniums plant als een professional. Stap voor stap. Met een boodschappenlijstje. En er is ook veel achtergrondkennis. Lees, ga aan de slag en geniet!