×
Helle Terrakottatöpfe mit Geranien in verschiedenen Farben und Größen auf einer Holztreppe vor einer Holzwand

Alles wat je moet weten over het bemesten van geraniums

Geraniums toveren zomerse flair op balkons en patio's met een minimum aan verzorging. Maar zelfs zij kunnen niet schitteren met alleen lucht en liefde. Als zogenaamde 'heavy feeders' hebben ze een flinke portie voedingsstoffen nodig om te groeien en bloeien. En die krijgen ze door te bemesten.

Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen planten die, met de juiste bemesting, je balkon maandenlang zullen verfraaien en uitbundig zullen bloeien met kleurrijke bloemen. 

Auf einer mit Teppich, Korbsessel und Beistelltisch wohnlich eingerichteten Terrasse gießt eine junge Frau eine prachtvolle Geranie im Topf.

Ontdek het op deze pagina:  

– Hoe je geraniums moeiteloos kunt laten bloeien met vloeibare meststof  

– Hoe vaak je geraniums met vloeibare meststof moet bemesten  

– Waarom het soms zinvol is om langzaam vrijkomende mest te gebruiken  

– Wanneer het tijd is om te beginnen met bemesten  

– Wanneer je niet meer hoeft te bemesten  

– Waarom balkonplanten zoals geraniums überhaupt bemest moeten worden 

Geraniums bemesten in één oogopslag

De meest populaire methode om geraniums te bemesten is om vloeibare meststof te gebruiken. Verdun het concentraat met het water dat je regelmatig gebruikt om water te geven.  

  

Het voordeel: Door het direct op de grond te gieten, nemen de wortels van de plant de voedingsstoffen onmiddellijk op. Vloeibare mest is vooral handig tijdens het hoofdgroeiseizoen, wanneer krachtige balkonplanten veel voedingsstoffen nodig hebben om sterk te groeien en uitbundig te bloeien.  

  

Voor een voedingsstoffenboost die langer aanhoudt, is langzaam vrijkomende meststof de beste keuze. Als je deze meststof door de grond mengt, krijgen je geraniums alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om er bijna het hele seizoen op hun best uit te zien. 

Tip:

Geraniums hebben alleen tijdens het groeiseizoen mest nodig. Dit geldt voor rechtopstaande, hangende, geurende, vlinder- en interspecifieke geraniums en vorstelijke pelargoniums. Het groeiseizoen in Europa loopt van ongeveer half mei tot het begin van de herfst.   

Zodra de dagen korter worden en de temperatuur daalt, gaan geraniums in een rustfase. Bemesting kan zelfs schadelijk zijn voor de bloemen, omdat ze de voedingsstoffen die ze krijgen niet meer kunnen omzetten. Het weefsel wordt zacht, waardoor deze onderhoudsvriendelijke balkonplanten vatbaar worden voor ziekten en plagen. 

Geraniums bemesten met vloeibare meststof - hoe werkt het?

  1. Vul een gieter met water. 
  2. Meet de juiste hoeveelheid meststof af (gebruik een doseerhulpmiddel). 
  3. Giet de vloeibare geraniummeststof in het water. 
  4. Roer het mengsel met een stok. 
  5. Giet de oplossing direct op de compost in de bloembak of plantenbak. Doe dit bij voorkeur niet in de middagzon. Zorg ervoor dat er niets op de bladeren of bloemen komt en dat er niets wegloopt.  

Tip:

Meng afhankelijk van het product wekelijks of om de 14 dagen vloeibare geraniummest of bloeiende plantenmest door het water, volgens het doseervoorschrift. Als de grond in de pot zo droog is dat deze loslaat van de rand, bevochtig deze dan eerst met gewoon water en bemest pas daarna. Dit zal de wortels niet beschadigen. De meststof zal ook beter worden opgenomen. 

Wil je er niet aan denken om elke zaterdag of om de zaterdag te bemesten?

Voeg dan elke keer dat je water geeft een heel klein beetje vloeibare meststof toe aan het water. Geraniums reageren meestal goed op 1 ml vloeibare meststof per liter water.   

Een injectiespuit of borrelglas helpt bij het doseren als de meegeleverde doseerhulp niet geschikt is. Voeg 10 ml vloeibare meststof toe aan een gieter van 10 liter. Dat is 1cl, of een half borrelglaasje. 

Vloeibare meststof werkt snel en nauwkeurig

Wortels nemen alleen voedingsstoffen op die zijn opgelost in water.  

Net als de voedingsstoffen die je geeft met vloeibare mest!  

Misschien schijnt de zon dit jaar extra fel en groeien de geraniums als kool. Of het regent veel en de regen spoelt voedingsstoffen weg. In beide gevallen voldoet vloeibare meststof snel en precies aan de hoge voedingsbehoeften van je planten.   

Ga naar dit gedeelte als je wilt weten waarom het de moeite waard is om speciale vloeibare geraniummest te kopen. 

Waarom worden meststoffen met langzame afgifte vaak aanbevolen voor het bemesten van geraniums?

Bij langzaam vrijkomende meststoffen, beter bekend als gecontroleerd vrijkomende meststoffen, worden de voedingsstoffen ingekapseld door een membraan. Ze worden geleidelijk in kleine hoeveelheden afgegeven. Daarom beloven langzaam vrijkomende meststoffen een maximale bloei gedurende maanden met minimaal onderhoud.  

  

Hoeveel van de voedingsstoffen van de langzaam vrijkomende meststof in welke tijd vrijkomen, hangt af van de temperatuur en de vochtigheid in de grond – met andere woorden, van dezelfde factoren als de plantengroei.   

  

Als de planten veel nodig hebben, komt er veel vrij. Als ze minder nodig hebben, krijgen ze minder. Slim! We raden ook aan om langzaam vrijkomende mest te gebruiken. 

Hände stecken Düngekegel in weißen Pflanzkasten mit pinken Geranien.

Hoe vaak je je geraniums ermee moet bemesten

Met langzaam vrijkomende meststoffen hoef je, als je ze eenmaal volgens de doseerinstructies door de grond hebt gemengd bij het planten, een aantal maanden niet aan voeding te denken.  

Houd echter rekening met het volgende: Het is niet gegarandeerd dat één toepassing van slow-release meststof het hele seizoen meegaat. Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de grond kunnen je geraniums in de nazomer een extra dosis plantenvoeding nodig hebben. Dit geldt zowel voor planten in balkonbakken als voor geraniums in potten. 

Als de bloei en groei ondanks langzaam vrijkomende mest afnemen, kun je vloeibare mest gebruiken.  

Als je op een gegeven moment merkt dat je geraniums niet meer krachtig bloeien of dat hun bladeren geel worden, ook al is er verder niets aan de hand, begin dan regelmatig vloeibare meststof aan het water toe te voegen. Dit zal je geraniums voeden wanneer ze het nodig hebben – zelfs in de nazomer.  

Meststofstaafjes werken op dezelfde manier als langzaam vrijkomende mestkorrels. Je kunt ze op elk moment na het planten in de grond stoppen. De dosering hangt af van de grootte van de plantenbak. 

Wanneer moet ik beginnen met het bemesten van geraniums?

Begin begin/half juni met bemesten. Na ongeveer vier weken is de meststof in de verse potgrond waarin je de geraniums hebt geplant zo goed als opgebruikt. 

2020-geraniums-3100-green-living-06

Waarom niet vanaf het begin bemesten?

Ten eerste omdat de plant in eerste instantie niet meer voedingsstoffen nodig heeft dan er in de grond zitten. Extra bemesten zou geldverspilling zijn. Ten tweede moeten de wortels toch moeite doen om voedingsstoffen binnen te krijgen. De planten ontwikkelen hierdoor een efficiënter wortelstelsel. Dit zal ze vaak helpen in de loop van de zomer. 

Wanneer stoppen met het bemesten van geraniums?

Bemesten tot uiterlijk eind september. Tegen die tijd zijn de dagen korter en de nachten koeler, waardoor je geraniums langzamer groeien dan in de zomer. Ze zullen het redden met de resterende voedingsstoffen die nog in de grond zitten. 

Voedingsstoffen hebben invloed op overwintering

Als je van plan bent om je geraniums te laten overwinteren, geeft het stoppen van de bemesting de planten het signaal dat het tijd is om zich voor te bereiden op de rustfase. Hun metabolisme vertraagt en de cellen maken zich klaar voor de winter. 

Waarom geraniums mest nodig hebben

Geraniums zijn populaire, bloeiende balkonplanten. Ze groeien door nieuwe cellen te vormen. Dit staat bekend als organische stof.  

  

Organische stof bestaat uit chemische elementen, de voedingsstoffen. De plant haalt deze uit de grond. Als er niet genoeg voedingsstoffen beschikbaar zijn, geven we ze door te bemesten.  

  

De belangrijkste voedingsstoffen (bekend als hoofdvoedingsstoffen) zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Hun gehalte staat vermeld op alle meststoffen.  

  

Alle planten hebben stikstof (N) nodig voor hun metabolisme en voor het groene pigment chlorofyl. Als ze genoeg stikstof hebben, zullen geraniums rijkelijk groen zijn en barsten van de kracht. Bij een tekort aan stikstof zullen de bladeren lichtgroen zijn en zullen ze helemaal niet groeien. Te veel stikstof maakt planten vatbaar voor ziekten. 

 

Fosfor (P) bevordert de bloei. Het wordt beschouwd als een voedingsstof voor de plantencellen. Als er een tekort aan is, bloeien geraniums minder en worden de bladeren roodachtig van kleur. Let op: Te veel fosfor zal de groei belemmeren.  

  

Kalium (K) regelt de waterhuishouding. Het versterkt het weefsel van een plant, versterkt de afweer en is nodig voor de vruchtvorming. Je kunt een kaliumtekort herkennen wanneer de oudere bladeren het eerst aan de randen uitdrogen.  

  

Planten hebben ook calcium (Ca), zwavel (S) en verschillende sporenelementen zoals ijzer (Fe) en magnesium (Mg) nodig.  

  

Speciale vloeibare meststoffen voor geraniums of bloeiende planten bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een uitbundige bloei en heldere kleuren. Met deze meststoffen ben je verzekerd van een gezonde groei. 

Waarom moet het mest voor bloeiende planten zijn?

Meststof voor bladplanten is niet geschikt voor het voeden van geraniums. Het bevat geen fosfor. Mest voor groenteplanten bevat meestal weinig kalium en is daarom niet ideaal voor geraniums.  

  

Als je waarde hecht aan duurzaam tuinieren, koop dan natuurlijke geraniummest gemaakt van biologische grondstoffen bij een tuincentrum 

Bezoek ons ook op FacebookPinterest en Instagram.