×
Helle Terrakottatöpfe mit Geranien in verschiedenen Farben und Größen auf einer Holztreppe vor einer Holzwand

Alles wat jij moet weten over het bemesten van geraniums

Geraniums toveren met een beetje verzorging zomerse charme op balkons en terrassen. Maar zelfs zij kunnen niet gedijen op lucht en liefde alleen. Als zogenaamde sterke groeiers hebben ze een flinke dosis voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. En die krijgen ze door te bemesten.

Laten we eens en voor altijd uitzoeken hoe jouw geraniums prachtig kunnen groeien en rijkelijk kunnen bloeien met de juiste bemestingsaanpak!

Op deze pagina leer je:

  • Hoe vloeibare meststof te gebruiken
  • Waarom het zinvol is om langzaam vrijkomende meststof te gebruiken
  • Wanneer het tijd is om te beginnen met bemesten
  • Wanneer je niet meer hoeft te bemesten
  • Waarom planten kunstmest nodig hebben

Geraniums bemesten met vloeibare meststof - Hoe werkt het?

Meng wekelijks of om de 2 weken vloeibare geraniummeststof of vloeibare meststof voor bloeiende planten door het water, volgens het doseringsvoorschrift.

1. Vul de gieter met water
2. Meet de juiste hoeveelheid meststof af (gebruik een doseerdop)
3. Giet de vloeibare meststof in het gietwater
4. Roer met een stokje
5. Giet rechtstreeks op de grond in de bloembak of container. Je kunt dit het beste zo doen dat er niets op de bladeren of bloemen komt en dat er niets wegloopt.

Auf einer mit Teppich, Korbsessel und Beistelltisch wohnlich eingerichteten Terrasse gießt eine junge Frau eine prachtvolle Geranie im Topf.

Als de grond in de pot net droog genoeg is om van de rand los te komen, bevochtig deze dan eerst met water en bemest vervolgens. Zo beschadig je de wortels niet. Bovendien wordt de meststof beter verdeeld.

Wat als elke zaterdag (of om de zaterdag) bemesten niet je ding is?
Voeg dan een heel klein beetje vloeibare meststof toe aan het water elke keer dat je water geeft. Geraniums verdragen meestal een milliliter vloeibare meststof per liter water vrij goed. Een spuitje of een borrelglaasje kan helpen bij het doseren als de bijgeleverde doseerdop niet werkt. Een gieter van 10 liter bevat 10 milliliter vloeibare meststof. Dat is 1 cl, oftewel een half borrelglaasje.

Met vloeibare meststoffen levert u de voedingsstoffen in een vorm die de wortels direct kunnen opnemen.
Misschien schijnt de zon dit jaar extra fel en groeien de geraniums als kool. Of het regent veel en de regen spoelt de voedingsstoffen weg. In beide gevallen doet vloeibare meststof het werk precies en snel.

Hoe werkt vloeibare meststof zo snel?
De wortels nemen alleen voedingsstoffen op die in water zijn opgelost. Net als de voedingsstoffen die je met vloeibare meststof toedient!

Waarom wordt voor de bemesting van geraniums vaak het gebruik van slow-release meststof aanbevolen?

Hände stecken Düngekegel in weißen Pflanzkasten mit pinken Geranien.

In meststoffen met gecontroleerde afgifte, beter bekend als meststoffen met langzame afgifte, worden de voedingsstoffen omhuld door een membraan. Deze komen geleidelijk in kleine hoeveelheden vrij.

Hoeveel er vrijkomt (en hoe lang dat duurt) hangt af van de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de grond – en van dezelfde factoren als de plantengroei. Als de planten veel meststoffen nodig hebben, komt er veel vrij. Hebben ze minder nodig, dan komt er minder meststof vrij. Slim, toch?

Wij raden je aan langzaam vrijkomende meststof te gebruiken. Als je deze volgens de doseeraanwijzingen bij het planten door de grond mengt, hoef je maandenlang niet aan bemesting te denken.

Maar onthoudt: het is niet zeker dat één dosering slow-release meststof het hele seizoen meegaat. Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de grond, kunnen jouw geraniums in de nazomer een extra dosering plantenvoeding nodig hebben.

Als je merkt dat de geraniums niet meer mooi bloeien of dat ze gele bladeren hebben terwijl verder alles in orde is, meng dan vanaf dat moment regelmatig vloeibare meststof door het water.

Meststaafjes werken op dezelfde manier als langzaam vrijkomende mestkorrels. Je kunt ze op elk moment na het planten in de grond drukken.

Wanneer beginnen met bemesten van geraniums

Begin begin/half juni met bemesten!
Na ongeveer vier weken is de meststof in de verse potgrond waarin je de geraniums hebt geplant is het zo goed als opgebruikt.

Waarom niet vanaf het begin bemesten?
Ten eerste omdat de planten niet meer nodig hebben dan er in het begin in de grond zit. Extra bemesting zou geldverspilling zijn. Aan de andere kant moeten de wortels toch moeite doen om voedingsstoffen binnen te krijgen. Op die manier ontwikkelen de planten een efficiënter wortelstelsel. Dit zal hen vaak helpen in de loop van de zomer.

Wanneer stoppen met bemesten van geraniums

In Nederland heeft bemesten uiterlijk eind september geen zin meer.
Tegen die tijd zijn de dagen korter en de nachten koeler. De geraniums zullen minder groeien dan in de zomer en ze redden het wel met de resterende voedingsstoffen in de grond.

Als je van plan bent jouw geraniums te laten overwinteren, geeft het einde van de bemesting de planten het signaal dat het tijd is om zich voor te bereiden op de rustfase. Hun stofwisseling wordt stilgelegd en de cellen maken zich klaar voor de winter.

Waarom geraniums kunstmest nodig hebben

Helle Terrakottatöpfe mit Geranien in verschiedenen Farben und Größen auf einer Holztreppe vor einer Holzwand

Planten groeien door de vorming van nieuwe cellen, organische stof genoemd. Organische stof bestaat uit chemische elementen die voedingsstoffen worden genoemd. De plant haalt deze voedingsstoffen uit de bodem. Als er niet genoeg van zijn, kunnen wij ze leveren door te bemesten.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Hun verhoudingen staan vermeld op alle meststoffen.

Planten hebben stikstof (N) nodig voor hun stofwisseling en voor het groene pigment chlorofyl. Als er genoeg stikstof is, zijn de geraniums weelderig groen en bruisen ze van het leven. Bij een tekort aan stikstof zijn de bladeren bleekgroen en komen de geraniums niet tot ontwikkeling. Te veel stikstof maakt planten vatbaar voor ziekten.

Fosfor (P) wordt beschouwd als een krachtige voedingsstof voor de plantencellen en bevordert de bloei. Als het ontbreekt, bloeien de geraniums minder en worden de bladeren roodachtig van kleur.
Let op: te veel fosfor schaadt de groei.

Kalium (K) regelt de waterhuishouding. Het versterkt het plantweefsel, versterkt het afweersysteem van de plant en is nodig voor de vruchtvorming. Je kunt een kaliumtekort herkennen wanneer de oudere bladeren aan de randen verdrogen.
Planten hebben ook calcium, zwavel en diverse andere mineralen zoals ijzer en magnesium nodig.

In geraniummeststoffen of meststoffen voor bloeiende planten zijn de voedingsstoffen zo uitgebalanceerd dat ze een rijke bloei bevorderen. Meststof voor groene planten is niet geschikt voor de bemesting van geraniums omdat fosfor ontbreekt. Mest voor groenteplanten bevat meestal veel kalium en is ook niet optimaal voor geraniums

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.