×
Vrouw met zonnebril in het haar staat voor een zwarte houten muur en houdt een fietsstuur en een rieten mand vast. Op de fiets staan nog meer manden gevuld met rode geraniums.

De ultieme geranium shopping checklist

Overweldigd door de enorme keuze aan zomerbloemen? Koop dan vooral geraniums als je op zoek bent naar een robuuste, gemakkelijk te verzorgen en dankbare balkonplant.

Onze gids helpt je de perfecte balkonplanten te kopen waarvan je vanaf de eerste dag kunt genieten.

In dit artikel leer je:

  • Hoe je geraniums herkent die bij jou thuis meteen zullen blijven groeien
  • Waarom goede geraniums al knoppen vertonen als je ze koopt
  • Welke potmaat geschikt is voor welk doel
  • Wanneer je de beste selectie kunt vinden
  • Waarom je met planten moet wachten tot ten minste half mei

Check 1: Kwaliteit van de plant

Het is het beste om planten te kopen die zoveel blad aan sterke stelen hebben dat je de aarde in de pot nauwelijks kunt zien. Volle geraniums met sterke scheuten hebben van de tuinier genoeg tijd gekregen om uit te groeien tot gezonde planten. Naast het blad hebben deze planten ook een goed ontwikkelde wortelkluit. Beide zijn nodig om de geraniums verder te laten groeien.

Check 2: Veel knoppen

Als je van jouw balkon of terras snel een bloeiend paradijs wilt maken, moeten de geraniums die je koopt veel knoppen hebben. Dit komt omdat geraniums zogenaamde lichtgevende bloeiende planten zijn. Ze vangen de zonnestralen op, en pas als een bepaald niveau wordt overschreden, beginnen ze te bloeien. Met slechte knoppen hebt je geen andere keus dan afwachten en hopen op veel zon in de komende weken.

Roze geraniums in een grijze plantenbak tegen een witte achtergrond.

Check 3: Potmaat

Kies geraniums in een maat die past bij de plek waarin je ze wilt planten. De maat van de kluit is bepalend, want die komt in de grond terecht.

11 cm/12 cm pot: Ideaal voor het planten in balkonbakken.
Planten in potten van deze maat hebben voldoende wortelmassa om meteen aan de slag te kunnen. Ze passen ook nog goed in standaard bloembakken, die vaak niet breder zijn dan 17 tot 18 centimeter. We leggen hieruit hoe je een balkonbak plant.

13 cm of meer: Goed voor grotere containers
Als je in bakken wilt planten, kun je beter kiezen voor XL geraniums in potten met een diameter van 13 centimeter of meer. Deze combinatie zal er vanaf het begin meteen geweldig uitzien.

6-packs: Meestal niet aan te raden
Koop alleen geraniums in 6-packs als je bereid bent om veel tijd en moeite in de verzorging te steken. Deze planten hebben weinig tijd gehad om te groeien voordat ze werden verkocht, en het zal gemakkelijk nog een paar weken duren voordat ze het ontwikkelingsstadium van de grotere planten hebben bereikt.

Zalmkleurige geranium in een witte pot tegen een witte achtergrond.

Check 4: Tijdstip van aankoop

In Nederland staan de kassen vanaf begin/half april vol met geraniums. De grootste variëteit vind je begin mei. Wij raden je aan de planten niet te vroeg te kopen als je ze niet goed kunt beschermen tegen de kou.

Check 5: Temperatuur

Geraniums mogen pas permanent buiten worden geplant als er ’s nachts geen gevaar voor vorst meer is. In Nederland is dit meestal rond half mei het geval (na IJsheiligen). Vergeet niet dat het niet eens hoeft te vriezen om de planten te beschadigen. Zelfs temperaturen onder de vijf graden Celsius kunnen de groei belemmeren. Hier kun je lezen hoe je je planten tegen het weer kunt beschermen.

Vrouw, lopend op straat, duwt een fiets met een mand vol zalmkleurige geraniums voor zich uit.

Tip: Denk aan potgrond!

Koop nieuwe potgrond als je toch bezig bent! Verse kwaliteitsgrond is al bemest, houdt vele malen zijn eigen gewicht in water vast en behoudt zijn structuur gedurende het hele seizoen. Voor een balkonbak van 80 centimeter lang heb je ongeveer 30 liter grond nodig. Voor een pot met een diameter van 20 centimeter heb je ongeveer 4 liter nodig.

Als je dit bericht nuttig vond, zouden we het leuk vinden als je anderen erover vertelt!

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.

Vrouw in bloemetjesjurk staat in de tuin voor een houten werkbank met gereedschap, schaar en handbezem en haalt een geranium uit een terracotta pot
no active widgets