×
Een houten kist gevuld met fel oranje en rode geraniums vers uit de kwekerij op de voorgrond, met twee mensen zittend aan een buitentafel en kletsend op de achtergrond.

Geraniums kopen: de ultieme checklist voor de beste kwaliteit

Overweldigd door het grote aanbod zomerbloemen? Koop geraniums als je op zoek bent naar een winterharde, gemakkelijk te verzorgen en dankbare balkonplant. Vanaf half april vind je deze koningin van de zomerbloemen overal in kwekerijen en tuincentra.

Overweldigd door het grote aanbod zomerbloemen? Koop geraniums als je op zoek bent naar een winterharde, gemakkelijk te onderhouden en dankbare balkonplant. Vanaf half april vind je deze koningin van de zomerbloemen overal in kwekerijen en tuincentra.

Met onze tips vind je zeker de beste geraniums voor je balkon en geniet je de hele zomer van extra grote bloemen! Onze handige gids helpt je de juiste keuze te maken. 

Check 1: Plantkwaliteit

Zoek naar planten die zoveel bladeren aan sterke stelen hebben dat je de aarde in de pot nauwelijks kunt zien. Bossige geraniums met sterke scheuten hebben van de kweker genoeg tijd gekregen om zich tot gezonde planten te ontwikkelen. Naast bladeren hebben deze planten ook een goed ontwikkelde wortelkluit. Je hebt beide nodig om ervoor te zorgen dat de geraniums op je balkon meteen doorgroeien.

Check 2: Knopdichtheid

Als je je balkon of terras snel wilt omtoveren tot een bloeiende droom, moeten je geraniums veel knoppen hebben. Waarom? Omdat geraniums lichtgevoelige planten zijn. Ze vangen de zonnestralen op en beginnen pas te bloeien als een bepaald niveau is bereikt. Als je exemplaren hebt met heel weinig knoppen, heb je geen andere keuze dan te wachten en te hopen op veel zon in de komende weken.

Check 3: Potmaat

Kies geraniums in de maat die het beste bij je beplantingsidee past. Het volume van de kluit is de doorslaggevende factor, omdat deze uiteindelijk de grond in gaat.

R 11-12cm pot: ideaal om in balkonbakken te planten Planten in kweekpotten van dit formaat hebben genoeg wortelmassa om meteen aan de slag te gaan. En ze passen nog steeds goed in standaard bloembakken, die vaak niet breder zijn dan 17-18 cm. We leggen hier uit hoe je een balkonbak plant.

Check 4: Wanneer kopen?

In Nederland staan de kassen van begin tot half april vol met buitengeraniums. Begin mei vind je de grootste selectie geraniumsoorten. Verschillende groeiwijzen en verschillende kleuren: In deze periode kun je uit het volledige kleurenpalet putten. Koop je planten niet te vroeg als je ze niet goed kunt beschermen tegen de kou.

Een lachende vrouw staat op straat met een fiets. Ze draagt een witte top met lange mouwen en een roze jurk. In de fietsmand voor haar zitten weelderige, roze geraniums.

Check 5: Temperatuur

Geraniums moeten pas permanent buiten worden geplant als er geen kans meer is op nachtvorst. In het Verenigd Koninkrijk is dit rond half mei. Het hoeft niet eens te vriezen om de planten te beschadigen. Zelfs temperaturen onder 5°C kunnen een groeipauze veroorzaken. Ontdek hier hoe je je planten tegen het weer kunt beschermen.

Tip: Denk aan potgrond!

Als je in je plaatselijke tuincentrum bent, koop dan wat nieuwe potgrond. Verse grond van goede kwaliteit is voorbemest, houdt vele malen zijn eigen gewicht in water vast en behoudt zijn structuur gedurende het hele seizoen. 

Grond die in de zak al muf ruikt, aangetast is door schimmel en/of waar schimmelmuggen rondvliegen als je in de zak reikt, is niet geschikt. Onverteerde takjes en plastic afval horen ook niet thuis in goede potgrond.

Je hebt ongeveer 30 liter compost nodig voor een balkonbak van 80 cm en ongeveer 4 liter voor een pot met een diameter van 20 cm

Veelgestelde vragen en onze antwoorden

Hoeveel geraniums heb ik nodig?

Dit hangt af van je plantenbak.
De ideale afstand tussen elke plant is 20 cm
 
40 cm tray: 🪴🪴🪴 
60 cm tray: 🪴🪴🪴🪴 
80-100 cm tray: 🪴🪴🪴🪴 
Pot < 20cm diameter: 🪴 
Pot > 20cm diameter: 🪴🪴🪴 of meer  

Een geranium in een grijze plantenbak met weelderige roze bloemen tegen een witte achtergrond.

Welke geraniums te planten

Rechtopstaande geraniums (Pelargonium zonale) 

met hun heldere bloembollen zijn ideaal voor perken en potten. Ze groeien bossig en worden 25-40 cm hoog. 

Een rechtopstaande geranium met zalmkleurige bloemen in een witte pot tegen een witte achtergrond.

 Hangende geraniums (Pelargonium peltatum) 

veranderen balkonbakken of hanging baskets in watervallen van bloemen met hun overhangende groei, omdat ze stelen kunnen produceren tot 150 cm lang. 

Soortgenoten geraniums 

kunnen worden geplant in containers, balkonbakken of als bodembedekker in bloembedden. Interspecifieke geraniums zijn speciale kruisingen tussen slepende geraniums en rechtopstaande geraniums, en zijn bijzonder weerbestendig en groeien extra sterk. 

Regal pelargonium (Pelargonium grandiflorum)

staan in tegenstelling tot andere geraniumsoorten graag op een lichte plek binnenshuis. Ze hebben fantastisch mooie, extra grote bloemen. Je herkent Regal pelargoniums aan de licht gekartelde randen van hun bladeren. Ze groeien rechtop en compact en worden soms ook “Engelse geraniums” genoemd. 

 Lees meer over deze en andere soorten, zoals sierbladgeraniums en vlindergeraniums, in het bericht ‘Verscheidenheid aan geraniums zonder grenzen.’ 

 

Het maakt niet uit welke je kiest: We raden geraniums met enkele bloemen aan als de locatie erg blootgesteld is. 

Waar geraniums planten?

Hoe meer licht geraniums krijgen, hoe mooier ze bloeien. De ideale standplaats is zonnig tot halfschaduw. Ze kunnen ook volle middagzon verdragen. 

Hoe geraniums verzorgen?

Geraniums zijn zeer winterhard en gemakkelijk te verzorgen. Ze gedijen en bloeien eigenlijk bijna vanzelf. Regelmatig water geven, bemesten en bloemen en bladeren ontharen – dan staat niets de mooie geraniums meer in de weg en kun je van mei tot oktober van de bloemen genieten.

Verzorging van Geranium

Geraniums zijn een buitenkans voor iedereen die nog geen groene vingers heeft. Ze vergeven fouten in de verzorging en gedijen bijna vanzelf. Leer in ons artikel “7 gouden regels voor geraniumverzorging” hoe je snel zichtbaar succes en veel kleur op je balkon brengt.   

You can also visit us on FacebookPinterest and Instagram.