Als je meer te weten komt over de verschillende soorten, kun je verschillende variëteiten opplanten die helemaal naar je zin zijn en zo de GEHELE wereld van geraniums ontdekken.
Dit artikel zal je leren:
- Verrassende kenmerken van zowel de bladeren als de bloemen van de geranium
- De charmes van geurende geraniums
- Alles over zonale (rechtopstaande) en klimmende (hangende) geraniums
- Hoe Franse geraniums de zomer in huis brengen
- Alles over Angel/vlindergeraniums
Laten we beginnen met een tip van insiders. Er zijn geraniums die bijna niemand kent.
In dit artikel wordt meestal de naam “geranium” gebruikt, maar soms hoor je de naam “pelargonium” om dezelfde plant te beschrijven. Wat is het verschil? Pelargonium is de botanische naam en geranium is technisch gezien een ander plantengeslacht – een winterharde vaste plant. Geranium wordt echter vaak gebruikt om pelargoniums aan te duiden. Om verwarring te voorkomen, verwijzen sommige mensen naar de winterharde vaste plant als een “winterharde geranium”, terwijl de perk- en balkonplant gewoon de naam “geranium” draagt, zoals je hieronder zult lezen.
Laten we beginnen met een tip van insiders. Er zijn geraniums die bijna niemand kent.
Sierbladgeraniums - miskende schoonheden
Toegegeven, sierbladgeraniums – algemeen bekend als de “fancy leaf”-types – bloeien niet zo veel als sommige van de meer gewone variëteiten. Ze hebben echter wel prachtig gekleurd blad en soms ingewikkelde patronen, zoals gele, donkerrode en groene strepen.
Opgaande en hangende geraniumsoorten hebben ook spannende bladeren. Zoals alle geraniums verlangen bladvariëteiten een warme, zonnige standplaats en regelmatig water geven, evenals de juiste hoeveelheid mest.
Hoe geraniums te bemesten.
Waarom sierlijke bladgeraniums planten?
“Fancy leaf” geraniums brengen variatie in gemengde zomerarrangementen. Er zijn zoveel verschillende soorten dat sommige mensen ze zelfs verzamelen.
De verborgen eigenschappen van geurende geraniums
De groep die bekend staat als “geurende geraniums” omvat een breed scala aan geraniumsoorten. Deze soorten hebben allemaal kleine haartjes op hun bladeren die essentiële oliën afgeven als ze worden aangeraakt. Ze kunnen naar appel, pepermunt, citroen, bijenwas, dennen, roos, chocolade of ontelbare andere aroma’s ruiken.
Om te weten of u een geurende geranium hebt, wrijf je simpelweg over de bladeren en ruik je of er een geur vanaf komt.
De drie bekendste soorten geurende geraniums
- Roosgeranium (Pelargonium graveolens)
- Naar pepermunt geurende geranium (Pelargonium tomentosum)
- Citroengeurende geranium (Pelargonium citriodorum)
Geurende geraniums groeien breed en struikachtig. Je kunt ze het beste individueel planten in mooie potten en deze potten in groepjes rangschikken, bijvoorbeeld op een trapje. Of je kunt jezelf trakteren op een “kruidentuintje” in de keuken!
Geurende geraniums hebben niet de meest spectaculair grote bloemen, in plaats daarvan groeien ze meestal groen en struikachtig. Zet ze op een plek waar je hun geur opvangt, elke keer als je erlangs loopt.
Geurgeraniums houden van volle zon en niet te veel water in hun pot. Bij het bemesten is de helft van de normale geraniummeststof voldoende, omdat ze door hun kleinere bloemen niet zoveel nodig hebben. Regelmatig snoeien van de scheuten zal leiden tot een struikachtigere groei.
Toepassingen voor geurende geraniums
Geurende geraniums zien er vaak het best uit als veel verschillende planten bij elkaar worden gezet. Van sommige soorten, zoals die met de geur van citroen of dennenboom, wordt gezegd dat ze muggen verjagen, dus zet ze in de buurt van je favoriete avondplekje. De bladeren kunnen ook worden gebruikt om te koken, om smaak toe te voegen aan zoete gerechten en verfrissende drankjes, of kunnen zelfs in stukjes worden gesneden voor een kleurrijke zomerse salade. De bladeren kunnen ook worden gedroogd en gebruikt als potpourri, waarmee je de zomer het hele jaar door in huis haalt.
Natuurvoedingswinkels en apotheken verkopen geraniumolie voor verschillende doeleinden, maar deze kun je niet thuis maken.
Als je wilt beginnen met het verzamelen van verschillende mooie blad- en geurgeraniums, is het nog lonender als je ze kunt laten overwinteren. Onze instructies voor het overwinteren werken voor alle soorten geraniums.
Handige tip: Zo help je geraniums overwinteren
Snoei je geraniums vóór de eerste vorst ongeveer 15 centimeter terug. Verplaats ze naar een lichte, maar koele plek waar het niet vriest, waarschijnlijk binnenshuis, bij voorkeur waar de temperatuur tussen 5 en 10 graden Celsius ligt. Geef in de winter alleen water als de grond is opgedroogd, heel zelden. Haal de geraniums in maart van hun winterplek en snoei eventuele nieuwe groei terug. Verpot je geraniums in verse grond. Controleer de wortels en snoei eventuele droge of rotte delen royaal weg. Zet de potten na het water geven op een warme plek met veel licht van ongeveer 18 graden Celsius, waar de geraniums nieuwe wortels en bladeren zullen laten groeien. Na de laatste vorst kunnen ze naar buiten.
We zullen nu de schijnwerpers richten op enkele van de meer bekende geraniumsoorten.
Zonale geraniums - onmisbaar in potten en perken
Zonale geraniums (botanische naam: Pelargonium zonale) groeien bossig en rechtop met dikke, vlezige stengels. Hun bladeren zijn behaard, een beetje gekarteld en de stengels hebben knopen.
De bloemen van zonale geraniums groeien in dichte, kegelvormige groepen die schermen worden genoemd. Samen vormen zij de bekende bolvormige bloemknoppen. Zonale geraniums bloeien van mei tot ver in de herfst.
Door uitgebloeide bloemen van de zonale geraniums te verwijderen, kun je ze stimuleren om nog sneller nieuwe bloemen te vormen. De beste manier om dit te doen is om de hele steel van de uitgebloeide bloem af te breken.
Toepassingen voor zonale geraniums:
- Plant in individuele potten en kuipen op het balkon of terras
- Rechtopstaande centrale planten in balkonbakken
- Hangende manden
- Bloembedden
- Geplant bij graven
- Snijbloemen
Hoe hoog zonale geraniums worden, hangt af van de soort en de ruimte die ze krijgen om te groeien. Sommige blijven met 25 tot 30 centimeter relatief klein, maar andere worden tot 50 centimeter hoog. Hun breedte wordt ongeveer even groot als hun hoogte.
Op zoek naar ideeën met zonale geraniums? Klik dan hier!
Klimmende geraniums - balkondromen komen uit
Voor geraniums die ongelooflijke watervallen van bloemen vormen die aan balkons hangen, zoekt je naar variëteiten met de naam klimop of klimmende geraniums (botanische naam, Pelargonium peltatum), ook wel bekend als hangende geraniums. Afhankelijk van de variëteit vormen ze hangende stengels die tot 1,5 meter lang kunnen worden.
Zonder bloemen zijn klimmende geraniums te herkennen aan hun gladde, glanzende, wasachtige blad, waarvan de vorm aan klimop doet denken. Hun stengels zijn dunner dan die van de zonale geraniums, waardoor ze iets gevoeliger zijn voor wind.
De bloemen van klimmende geraniums bloeien tussen mei en half najaar, en verschijnen als trapsgewijze groepen van kleine bloemen, in tegenstelling tot de kogelvormige en rechtopstaande bloemen van zonale geraniums. Bij de meeste variëteiten kun je de bloemen met de hand snoeien, maar als dat te veel moeite lijkt, zijn er ook zogenaamde zelfreinigende variëteiten waarbij de uitgebloeide bloemen er vanzelf afvallen.
Gebruik voor klimop geraniums:
- bloembakken
- Hangende manden
- Als bodembedekker bij planten in een kuip
Hoe mooi klimopgeraniums in manden staan, kun je hier zien.
Franse geraniums - prachtige bloemen
Franse pelargoniums (botanische naam, Pelargonium grandiflorum) worden vaak beschouwd als de mooiste pelargoniumsoort. Hun bloemen zijn groot en hebben unieke patronen zoals geaderde, ombré en tweekleurige bloemblaadjes en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan verschillende kleuren, vaak met een donker oog in het midden.
Franse geraniums zijn al vele jaren de enige soort geraniums die algemeen als kamerplanten worden gebruikt. Ze bloeien vroeg in het voorjaar en stellen een lichte plaats binnenshuis op prijs. In de zomer kun je Franse geraniums buiten zetten op een plek die beschut is tegen wind en regen, en ze groeien ook goed in halfschaduw.
Hun bladeren zijn meestal gekarteld. Er zijn variëteiten met gladde, breekbare bladeren, terwijl andere zacht en harig zijn.
Toepassingen voor Franse geraniums:
- Kamerplant
- Beschutte plaatsen buiten
- Snijbloemen
Kunnen geraniums als snijbloem gebruikt worden? Jazeker! Klik hier om ideeën op te doen voor tafeldecoratie met geraniumbloemen.
Angel pelargoniums - vlinderachtige bloemen
Vlindervormige pelargoniums zijn kleinbloemige geraniums met fijne, sierlijke bloemhoofdjes, die bovendien meestal tweekleurig zijn met bloemen die in het midden een donker oog hebben.
Angel geraniums blijven met 20 tot 30 centimeter tamelijk klein, maar maken dat gebrek aan grootte goed met hun aantal bloemen.
Toepassingen voor Angel geraniums:
- Kuipen, balkonbakken en losse potten
- Hangende manden
- Bloembedden
En hoe zit het met de kleur?
Geraniumbloemen zijn er in veel verschillende kleuren. Sommige variëteiten zijn zo donker dat ze bijna zwart zijn. Er is een breed spectrum van tinten, van levendige roze- en oranjetinten tot zachte, bleke en pasteltinten en helder wit. Ze zijn ook tweekleurig, met patroon of met strepen en spikkels verkrijgbaar. Hun bloemen kunnen in ronde trossen of in handvormige vormen groeien, en sommige lijken op rozenknoppen of viooltjes. De bloemblaadjes zijn soms lang, smal, breed, rond, gekarteld of hartvormig. Enkelbloemige geraniums zien er prachtig natuurlijk uit, terwijl halfgevulde bloemen een vleugje kleur toevoegen, en dubbele bloemen je balkon of tuin alle bloemkracht geven die het nodig heeft.
Er is echt een enorm aanbod aan geraniums – voor iedereen wat wils!
Hybride geraniums - de supergeraniums
Hybride geraniums combineren het beste van de zonale geraniums en de klimmendegeraniums. Veredelaars hebben ze gekruist met als doel superbloeiende, onderhoudsvriendelijke, robuuste en warmtetolerante planten te creëren. Missie volbracht!
Toepassingen voor hybride geraniums:
- Kuipen, Bloembakken und Hangende manden
- Geplant bij graven