×
Jong stel plant een bloembak met geraniums met turfvrije compost op een terras

Plant geraniums in turfvrije compost: bescherm het klimaat in jouw eigen tuin

Geraniums zijn één van de meest winterharde en makkelijke te verzorgen zomerbloeiers. Ze bloeien maandenlang met heel weinig zorg en kunnen ook worden overwinterd. Dat is goed voor het milieu. Als je nog meer wilt doen om je tuin te beschermen tegen klimaatverandering, plant jouw geraniums dan in turfvrije compost.

In dit artikel vindt u informatie over:

– waarom turfvrije compost goed is voor het milieu

– hoe je geraniums plant in turfvrije compost

– wat er anders is aan het bewateren en bemesten van turfvrije compost voor uw geraniums.

Waarom veenvrije compost goed is voor het milieu

Turfvrije compost is goed voor het milieu, omdat er geen turf is gewonnen om het te produceren.

Turf bestaat uit dode planten die niet ontbinden in de constant natte veengrond. Ze accumuleren en binden een ongelooflijke hoeveelheid koolstof.

Wanneer turf wordt gewonnen, wordt het veen drooggelegd. Hierdoor komt er zuurstof in de compost, die zich met de koolstof uit de bodem verbindt tot kooldioxide. Een grote hoeveelheid schadelijke gassen komt in het milieu terecht. Naast koolstofdioxide komen bij het steken van turf ook klimaatdoders als lachgas en methaan vrij. Het droogleggen van veengebieden verstoort ook de waterhuishouding in hele regio’s en vernietigt het leefgebied van zeldzame planten en dieren.

Wat zit er in turfvrije compost?

In turfvrije composten wordt turf vervangen door een combinatie van verschillende snel hernieuwbare ingrediënten. Ze bevatten bijvoorbeeld houtvezels, humus, compost of kokosvezels (kokos). Daardoor houden veenvrije composten het water anders vast dan composten op basis van turf, en zijn ze biologisch actiever. Dit betekent dat je geraniums die in turfvrije compost zijn geplant op een andere manier moet verzorgen dan geraniums die in conventionele compost zijn geplant. Dit is wat anders werkt.

Juiste bewatering van geraniums in turfvrije compost

Het ideale moment om geraniums water te geven is wanneer de compost warm en droog aanvoelt.

Test dit door een vinger enkele centimeters in de grond te duwen. Deze vingertest is altijd belangrijk, maar is cruciaal als je tuiniert met turfvrije compost.

Die houden namelijk anders water vast dan veencompost. Hun oppervlak droogt sneller, waardoor de compost soms droger lijkt dan het in werkelijkheid is. Aan de andere kant houden turfvrije composten ook minder vocht vast, zodat je waarschijnlijk vaker water moet geven. Het hangt allemaal af van het juiste moment!

Gelukkig zijn geraniums winterhard. Ze kunnen goed tegen kortstondige droogte, hoewel ze beter zullen bloeien als ze voldoende water krijgen. Ze houden echter helemaal niet van water.

Algemene informatie over watergeven vindt je hier. 👉

Turfvrije compost en passende bemesting

Turfvrije composten verliezen sneller voedingsstoffen dan composten die turf bevatten. De snellere opname komt doordat veenvrije compost veel biologisch actiever is dan zijn conventionele tegenhangers. Ook binden de micro-organismen wat stikstof die de planten niet kunnen gebruiken.

Toevoeging van extra hoef- en hoornmeel of een soortgelijke langzaam vrijkomende stikstofbron kan dit tekort compenseren. Meng dit, of de stikstofbron van uw keuze, door de compost zodra u plant. Extra langzaam vrijkomende meststoffen helpen niet, omdat u de geraniums dan te veel kalium en fosfor geeft.

Begin ongeveer vier weken na het planten met bemesten. Vloeibare mest is de gemakkelijkste manier om dit te doen.

Voor meer informatie over het gebruik van vloeibare mest en welke alternatieven er zijn, klik hier. 👉

Zes algemene tips voor het planten

Controleer of de drainagegaten in de bakken vrij zijn, zodat overtollig water kan weglopen.

Zorg voor een drainagelaag door 2 cm grof grind of geëxpandeerde klei op de bodem van de container aan te brengen.

Zet de geraniums voor het planten in water tot de kluit volledig verzadigd is.

Plant de geraniums op dezelfde hoogte als in de pot waarin ze gekweekt zijn.

Vergeet niet ze na het planten water te geven, zodat de wortels contact maken met de potgrond, die ze nodig hebben om verder te groeien.

Speciale geraniumcompost voldoet het best aan de behoeften van deze prachtige Zuid-Afrikaanse inheemse planten.

... en een speciale tip voor tuinieren met turfvrije compost.

Koop slechts zoveel compost als je nodig hebt. Turfvrije compost bederft sneller dan compost op basis van turf, omdat het meer micro-organismen bevat. Het vergaat niet, maar de structuur en de samenstelling van de voedingsstoffen veranderen.

Klik hier voor stap-voor-stap instructies voor het planten van een balkonbak. 👉

Wat maakt geraniums nog meer duurzaam? Je kunt ze overwinteren! We leggen uit hoe in deze post. 👉

Volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram