×
Moeder en kind spelen met een bellenblaas op een deels bewolkt terras gevuld met geraniums.

Geraniums planten in halfschaduw – dat gaat prima!

Plantenliefhebbers opgelet: we laten je zien hoe je geraniums zelfs in halfschaduw kunt planten en fantastische bloemen krijgt die je tuin mooier maken. Lees verder voor meer informatie!

Geraniums komen van origine uit het zonnige Zuid-Afrika. Ze houden van warm weer en hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe beter ze bloeien. Desalniettemin doen geraniums het ook verrassend goed in halfschaduw omdat er wat voordelen zijn die locaties in de volle zon niet hebben.

In dit artikel bespreken we:

  • De voordelen van halfschaduw
  • Welke geraniums specifiek geschikt zijn voor halfschaduw

Hoe je geraniums in halfschaduw verzorgt

Halfschaduw: een welkome pauze op hete zomerdagen

Dankzij hun genetica kunnen geraniums zeer goed tegen volle zon. Met hun vlezige bladeren en dikke stengels zijn ze perfect uitgerust voor de zomer. Iedereen die een balkon op het zuiden heeft, weet dat er veel moet gebeuren voordat geraniums bezwijken aan de hitte. Maar om geraniums uitbundig te laten bloeien en goed te laten groeien, hebben ze ook op deze plaatsen veel water en mest nodig.

Bescherming tegen extreme zomerhitte

In gedeeltelijke schaduw krijgen planten elke dag een paar uur pauze van de hitte. Tijdens deze schaduwmomenten verwarmen de zonnestralen het plantenweefsel en de grond in de bloempot niet meer rechtstreeks.

Daardoor verdampen de geraniums minder water en blijft de grond langer vochtig. Verschillende opgaande geraniums in een mand op een halfschaduwrijke patio.

Minder water nodig

Omdat er in halfschaduw minder vocht verdampt, hoef je minder water te geven; zo heb je meer tijd om van de zomer te genieten! Onderhoudsvriendelijke geraniums gaan niet onmiddellijk dood als de grond in de pot of bloembak uitdroogt. Hun groei- en bloeipotentieel zal echter wel afnemen bij een onregelmatige watertoevoer.

Er is altijd een reden voor geraniums

Je zult waarschijnlijk meer van je geraniums genieten in de schaduw, aangezien je daar zelf vaak te vinden zal zijn op hete dagen. Wie ploft er tegenwoordig nog op een ligstoel in de brandende zon? Zelfs balkons op het zuiden kunnen half in de schaduw liggen als andere gebouwen er overdag hun schaduw op werpen. Balkons op het oosten of westen hebben ook niet de hele dag zon en zijn toch heerlijk in de zomer.

Franse geraniums: kleurexplosie in halfschaduw

Franse geraniums zijn bijzonder geschikt voor gedeeltelijk bewolkte plekjes.

De fluwelen bloemen van deze geraniums zijn groot en kleurrijk. Ze hebben vaak een donker oog in het midden en het blad is geurig.

Franse geraniums zijn van origine kamerplanten, wat hun lagere lichtbehoefte verklaart in vergelijking met andere soorten die wél altijd gewend geweest zijn aan een plek in de tuin of op het balkon.

Vroeger waren de bloemen van de geranium vrij gevoelig. Moderne veredeling heeft daar echter verandering in gebracht, zodat ze het nu ook buiten heel goed doen.

Minder zon is nog altijd genoeg

Bovendien kan elke vorm van opgaande, hangende of geurende geranium worden geplant op plaatsen met genoeg licht, maar die niet de hele dag volle zon hebben. Ze zullen waarschijnlijk niet zo krachtig groeien of bloeien als perfect verzorgde planten in de zon, maar zorgen nog altijd voor veel zomerflair.

Verzorging voor geraniums in halfschaduw

Tip 1: plant duurzaam voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Steeds meer fabrikanten bieden turfarme of turfvrije bodems aan. Deze hebben een betere CO2-balans en zijn beter voor het milieu dan conventionele turfgrond.
Speciale geraniumgrond voorziet het best in de behoeften van de mooie geranium, ongeacht waar hij wordt geplant. En zelfs in gedeeltelijke schaduw zijn geraniums blij met voldoende wortelruimte. Gedetailleerde plantinstructies en alles wat u moet weten vindt u hier.

Tip 2: Geef geraniums in halfschaduw water waar nodig

In halfschaduw hebben geraniums minder water nodig dan in de volle zon. Als de grond koel en vochtig is wanneer je je vinger erin steekt, hoef je geen water te geven.

Het ideale moment om water te geven is wanneer de grond warm en droog aanvoelt. Geef je planten ’s ochtends of ’s avonds direct water op de grond. Geef elke plant ongeveer een halve liter water. Laat het overtollige water weglopen.

Als de grond al van de randen loslaat, kunt je de potten en kuipen beter in een met water gevulde bak zetten en de grond minstens een half uur de tijd geven om zich vol te zuigen met water. Laat ook hier het overtollige water weglopen en geef in de toekomst gewoon vaker water.

Duurzame bewatering met turfvrije bodems

De vingertest is altijd belangrijk, vooral als je tuiniert in turfvrije grond. Het oppervlak ervan zal er snel erg droog uitzien, terwijl het daaronder nog vochtig kan zijn. Zonder zelf te voelen, weet je niet of je water moet geven of niet.

Tip 3: Bemest geraniums in halfschaduw correct

Als je bij het planten van je geraniums langzaam vrijkomende meststof door de grond mengt, ben je de eerste maanden verzekerd van een basisvoorraad. Je kunt ook elke week vloeibare geraniummest door het water mengen. Alles wat je moet weten over het bemesten van geraniums vind je hier.

Duurzame bemesting met turfvrije bodems

Turfvrije grond is biologisch actiever dan grond met turf. Het bindt een bepaalde hoeveelheid stikstof, zodat de planten die niet kunnen gebruiken. Je kunt dit stikstoftekort compenseren met een extra portie houtkrullen of een soortgelijke langzaam vrijkomende stikstofbron. Meer langzaam vrijkomende meststof door de grond mengen helpt niet, omdat dit te veel kalium en fosfor toevoegt.

Tip 4: Snoei voor nieuwe bloemen

Net als in de zon stimuleert snoeien in halfschaduw de geranium om nieuwe bloemen en bladeren te vormen. Pak gewoon de uitgebloeide bloem bij de bladknoop of het verwelkte blad bij de bladvoet en vouw het snel om om het af te knijpen.

You can also visit us Facebook, Pinterest and Instagram