Als je voor geraniums kiest, hoef je geen groene vingers te hebben. Je hoeft er niet eens veel tijd aan te besteden, en je kunt nog steeds van de zomer genieten te midden van een zee van bloesems.
Volg gewoon de volgende tips op voor het planten, water geven, bemesten, snoeien en overwinteren van geraniums. Moeder natuur doet de rest en je hebt tijd om te ontspannen op het balkon.
Wat je leert in dit artikel:
- Welke standplaats is het beste voor geraniums
- Hoe plant je geraniums op de juiste manier
- Belangrijke dingen om te weten bij het water geven
- Hoe je geraniums moet bemesten
- Waarom snoeien zorgt voor een nieuwe aanvoer van bloemen
- Hoe je de geranium veilig kunt laten overwinteren
Tip 1: De optimale standplaats voor geraniums is warm en zonnig
Geraniums komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daarom houden ze van warme en zonnige omstandigheden.
Als je ze op een lichte, zonnige plek zet, zullen ze je bedanken met veel bloemen.
En maak je geen zorgen over de felle middagzon; zelfs dit soort hitte wordt door geraniums getolereerd.
Geraniums doen het ook heel goed op een lichte, halfschaduwrijke plaats. Alleen in de volle schaduw zijn ze niet geschikt. Als je een balkon op het noorden hebt, moet je op zoek naar een andere zomerbloeier.
Zet de geraniums niet te vroeg in het voorjaar buiten. Vanaf half mei is waarschijnlijk het beste. Deze anders zo robuuste planten reageren op temperaturen onder de vijf graden met een groeipauze, en vorst kost ze hun leven.
Je moet geraniums ook beschermen tegen aanhoudende regen.
Wat betekent zonnig, halfschaduw en schaduw
- Zonnig: De hele dag zon, geen schaduw
- Halfschaduw: De hele dag diffuus licht, of niet meer dan vier uur in de schaduw van bomen, huizen, schermen, enz.
- Schaduwrijk: Aan de noordkant van gebouwen, onder donkere overstekken, enz.
Tip 2: Plant de geranium met ruimte in potgrond van goede kwaliteit
Wij adviseren je de beste grond te gebruiken die je kunt krijgen, evenals relatief diepe balkonbakken en potten. De investering is het waard. Immers, met het planten leg je de basis voor de hele zomer.
Speciale geraniumgrond voldoet perfect aan de behoeften van de plant en houdt water zo goed vast dat je minder vaak water hoeft te geven. Ook een andere losse, structureel stabiele ondergrond vormt een goede basis voor een gezonde groei.
Over geraniums gesproken: ze groeien snel en krachtig. Om zich goed te ontwikkelen hebben ze ruimte nodig – ongeveer 20 centimeter afstand tot de buren is een goede afstand.
Gedetailleerde stap-voor-stap plantinstructies vind je hier.
Plantafstanden voor geraniums:
60 cm balkonbak: 3 planten, 14 tot 20 liter potgrond
80 cm balkonbak: 4 planten, 18 tot 27 liter potgrond
100 cm balkonbak: 4 tot 5 planten, 25 tot 32 liter potgrond
Pot tot 20 cm diameter: 1 plant, tot 4 liter potgrond
Potten met een diameter van meer dan 20 cm: 2 of meer planten, meer dan 4 liter potgrond
Tip 3: Bij het water geven, is het beter om iets droger te zijn
Geraniums moeten regelmatig water krijgen om uitbundig en zonder onderbreking te bloeien. Gebruik je vingers om uit te vinden of je water moet geven.
Als de grond droog en warm aanvoelt, moeten je planten water krijgen.
Waarom je niet op uw ogen kunt vertrouwen: In tegenstelling tot andere balkonbloemen, is het moeilijk te zien wanneer geraniums te droog zijn. Ze slaan vocht op in hun vlezige bladeren en dikke stengels. Daarom hebben ze geen last van incidentele droogte. Toch zullen ze beter groeien en bloeien als je ze water geeft zodra dat nodig is.
Twijfel je of je naar de gieter moet grijpen? Houd de grond dan liever wat droger dan te vochtig.
Geraniums correct water geven
- Geen water nodig: de grond is koel en vochtig
- Ideale tijd: grond voelt warm en droog aan
- Hoogste prioriteit: grond komt los van de rand van de pot
- Het is het beste om de grond tussen de planten ’s ochtends of ’s avonds water te geven
- Reken op een halve liter water per plant
- Laat overtollig water weglopen
Tip 4 Bemest geraniums systematisch
Laten we duidelijk zijn: bemesting is onmisbaar voor gezonde, mooie geraniums. Ze zullen niet doodgaan met alleen lucht en liefde, maar ze zullen niet groeien en bloeien zoals u dat wilt.
Als je in de zomer geen zorgen wilt maken over het voeden van de planten, strooi dan langzaam vrijkomende meststof in het substraat wanneer je ze plant. Je kunt ook elke week vloeibare geraniummest door het water mengen.
Ben je de langzaam vrijkomende mest vergeten en heb je geen zin in vloeibare mest? Je kunt altijd kunstmeststicks in de grond drukken. Deze geven hun voedingsstoffen tot wel drie maanden lang af.
3 manieren om geraniums te bemesten
- Meng langzaam vrijkomende meststof door de grond bij het planten
- Gebruik wekelijks vloeibare meststof bij het water geven
- Duw meststokjes eens per kwartaal in de grond
Tip 5 Het stimuleren van nieuwe bloemen door het verwijderen van uitgebloeide bloemen
Door uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je de planten om nieuwe bloemen te produceren. Om te snoeien, pak je de uitgebloeide bloemstengel bij de bladknoop en knip je deze netjes af.
Rechtopstaande geraniums profiteren bijzonder goed van snoei en bij hangende geraniums is het snoeien van halfgevulde en dubbele variëteiten belangrijker dan bij enkelbloemige variëteiten. Voor degenen die dit niet willen doen, zijn er “zelfreinigende” variëteiten. Het tuincentrum zal je graag adviseren.
Bonus: Überwintern – Warum Geranien eine zweite Chance verdienen
Door uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je de planten om nieuwe bloemen te produceren. Om te snoeien, pak je de uitgebloeide bloemstengel bij de bladknoop en knip je deze netjes af.
Rechtopstaande geraniums profiteren bijzonder goed van snoei en bij hangende geraniums is het snoeien van halfgevulde en dubbele variëteiten belangrijker dan bij enkelbloemige variëteiten. Voor degenen die dit niet willen doen, zijn er “zelfreinigende” variëteiten. Het tuincentrum zal je graag adviseren.
Checklist: Verzorging van geraniums
- Zonnige standplaats
- Goede potgrond
- Water geven naar behoefte
- Voldoende bemesting
- Verwijderen van uitgebloeide bloemen
Bonus: Overwinteren – Waarom geraniums een tweede kans verdienen
We hebben het er aan het begin van dit artikel al over gehad: geraniums kunnen niet tegen vorst. Daarom behandelen de meeste hobbytuinders ze als eenjarige zomerbloeiers; één seizoen lang ieders lieveling, en dan zijn ze weg. Maar geraniums zijn eigenlijk vaste planten die meerdere jaren kunnen meegaan.
Als je de geraniums wilt laten overwinteren, snoei je de planten vóór de eerste nachtvorst terug tot ongeveer 15 centimeter en zet je ze in een koele, lichte kamer. In de winter hoef je ze nauwelijks water te geven omdat hun stofwisseling op een laag pitje staat.
In het voorjaar verpot je ze in verse aarde en zet je ze op een warmere plek. Met een beetje geluk lopen ze dan weer uit. Na de laatste vorst zet je de planten buiten.