Geraniumverzorging: 7 gouden regels voor maximale bloeikracht 

Alles voelt beter met geraniums. Je humeur, je dag, gewoon alles. Vooral in de zomer, wanneer weelderig bloeiende balkons ons naar buiten lokken. Maar je denkt misschien dat het verzorgen van geraniums veel werk is. Ons antwoord? Dat hoeft niet zo te zijn.

Alles voelt beter met geraniums. Je humeur, je dag, gewoon alles. Vooral in de zomer, wanneer weelderig bloeiende balkons ons naar buiten lokken. Maar je denkt misschien dat het verzorgen van geraniums veel werk is. Ons antwoord? Dat hoeft niet zo te zijn. 

Eenvoudig te verzorgen en kleurrijk: waarom geraniums de ideale balkonbloem zijn. 

Als je kiest voor geraniums, heb je geen groene vingers nodig. Je hoeft er zelfs niet veel tijd in te steken en toch kun je genieten van de zomer omringd door een zee van bloemen. 

  • Geraniums (botanisch behoren ze tot het geslacht Pelargonium) zijn een absolute klassieker onder de bloeiende perk- en balkonplanten, en tegelijkertijd helemaal on-trend. 
  • Als vaste favorieten in balkonbakken, (hang)manden en potten, zien ze er indrukwekkend uit op zonnige tot halfschaduwrijke plekken, dankzij hun overvloed aan bloemen, lange bloeiperiode en ongeëvenaarde variatie aan kleuren en vormen. 
  • Er zijn talloze variaties met enkele, semi-dubbele en dubbele bloemen. Sommige groeien rechtop, andere hangen over, er is voor iedereen wel een onderhoudsvriendelijke optie. 
  • Deze populaire balkonplanten zijn zeer winterhard. Ze kunnen zowel perioden van hitte als tijdelijke droogte goed verdragen. 
  • Plagen en ziekten komt zeer zelden voor. 

Kortom, geraniums zijn verrassend winterhard en gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt ze de ideale plant voor mensen die graag omringd zijn door weelderige bloemen, zelfs als ze (nog) geen groene vingers hebben of maar weinig tijd kunnen investeren in plantenverzorging. Precies om deze reden zijn geraniums een van de populairste zomerbloemen. 

Volg eenvoudig deze richtlijnen voor de juiste locatie, beplanting, water geven, bemesten, snoeien en overwinteren van geraniums, de rest regelt Moeder Natuur, zodat jij kunt ontspannen op het balkon. 

Regel 1: De ideale locatie voor geraniums is warm en zonnig. 

Geraniums komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en houden daarom van warmte en licht. Geef ze een zonnige plek, en ze zullen je belonen met een overvloed aan bloemen. Maak je geen zorgen over de felle middagzon, want geraniums kunnen zelfs deze intense hitte goed verdragen. 

Krijgt jouw balkon niet zoveel zon? Geen probleem! Geraniums groeien ook goed op een halfschaduwrijke plek. Alleen schaduw is minder geschikt. Heb je een balkon op het noorden? Dan kun je beter op zoek gaan naar andere bloeiende zomervrienden. 

Een wit rek gevuld met een selectie geraniums in verschillende kleuren en vormen. De planten zijn geplant in diverse sierpotten, van manden en klassieke potten tot een moderne witte vaas.

Wat ‘zonnig’, ‘halfschaduw’ en ‘schaduw’ echt betekenen 

Op een zonnige locatie schijnt de zon de hele dag volop, zonder enige schaduw. In de zomer kan het hier snel erg heet worden. 

Krijgt je balkon de hele dag diffuus licht of wordt het maximaal vier uur per dag beschaduwd door bomen, gebouwen, een scherm, etc.? Dan heb je te maken met een halfschaduw locatie. 

Het is altijd schaduwrijk aan de noordkant van gebouwen, onder donkere dakranden en op andere plaatsen waar de zon nooit direct komt. 

Regel 2: Het geraniumseizoen op het balkon mag pas beginnen na de laatste vorst. 

Zet geraniums niet te vroeg buiten in het voorjaar. De traditionele aanbeveling is om te wachten tot na de laatste vorst, rond half mei. Maar door klimaatverandering evolueert dit. In een warme locatie kan het juiste moment om te planten gerust een paar dagen eerder zijn. 

Toch is het belangrijk om geraniums pas permanent buiten te zetten na de laatste nachtvorst. Deze anders zo sterke planten reageren op temperaturen onder de 5°C met een groeistop, en vorst kan ze zelfs doden. 

Heb je geraniums veel eerder gekocht en al geplant? Lees hier dan hoe je geraniums in geval van nood kunt beschermen tegen vorst. 

Regel 3: Plant met voldoende ruimte en in potgrond van goede kwaliteit. 

Bij het planten, koop de beste potgrond die je kunt vinden en gebruik redelijk diepe potten. Dit kost iets meer dan goedkope potgrond en kleinere balkonbakken of -potten, maar de investering is het waard. Uiteindelijk leg je de basis voor de hele zomer wanneer je plant. 

Speciale potgrond voor geranium voldoet perfect aan de behoeften van deze klassieke balkonplant en houdt het vocht goed vast, zodat je minder vaak water hoeft te geven. Andere losse, goed gestructureerde potgrond biedt ook een goede basis voor gezonde groei. Gebruik turfvrije potgrond als klimaatbescherming belangrijk voor je is. 

Over groei gesproken: geraniums groeien snel en krachtig. Jonge planten hebben voor een goede ontwikkeling, ruimte nodig, ongeveer 20 cm tussen elkaar en hun buurman. 

Twee mensen staan op een met bloemen gevuld balkon en wisselen een liefdevolle blik uit. Ze zijn omgeven door weelderige geraniums in verschillende tinten roze.

Welke hoeveelheden heb ik nodig? 

Extra: Tips voor het planten van hanggeraniums 

  • Snijd de mand open 
  • Hangggeraniums worden vaak verkocht met een mand over de stelen. Snijd deze eenvoudig open met een snoeischaar en probeer niet de planten eruit te trekken. 
  • Zet onder een hoek 
  • Plaats de kluit schuin in de grond. Dit zorgt ervoor dat je hanggeraniums in de gewenste richting groeien. 
  • Houd de lagere bladeren uit de grond 

De bladeren van je geraniums mogen niet begraven worden in de potgrond. Ze kunnen gaan rotten en daardoor kan de groei van je zomerbloemen belemmerd worden. 

Een gezellig balkon met een ronde houten tafel en bijpassende stoelen. Weelderige geraniums in felle kleuren sieren de leuningen en bieden uitzicht op de pittoreske gevel van de gebouwen aan de overkant. Een theepot en kopjes op tafel nodigen uit tot een ontspannende pauze. 

Regel 4: Geef liever minder water dan te veel. 

Om rijkelijk en continu te bloeien, hebben geraniums regelmatig water nodig. Gebruik je vinger om te voelen of je ze water moet geven. 

Als de grond droog en warm aanvoelt tot een diepte van 2 cm, hebben je planten meer water nodig. 

Geraniums juist water geven voor beginners 

😎 Je geraniums hebben geen water nodig als de grond koel en vochtig aanvoelt.   
💡 Het ideale moment om water te geven is wanneer de grond warm en droog aanvoelt.   
🐎 Geef dringend water wanneer de grond van de rand van de pot loskomt. 
🌅 Geef water op de grond tussen de planten, bij voorkeur in de ochtend of avond. 
💦 Geef per plant ongeveer een halve liter water. 
🫠 Laat overtollig water weglopen. 

Regel 5: Bemest geraniums voor prachtige bloemen. 

Laten we duidelijk zijn: bemesten is essentieel voor gezonde, droomachtige geraniums. Zonder mest zullen ze niet sterven, maar ze zullen niet zo goed groeien en bloeien als je zou willen. 

Als je je in de zomer geen zorgen wilt maken over de voeding van je planten, meng dan bij het planten langzaam vrijkomende meststoffen door de grond. Of voeg wekelijks vloeibare geraniummest toe aan het water. 

Ben je de langzaam vrijkomende mest vergeten maar wil je geen vloeibare mest gebruiken? Dan kun je op elk moment meststofstaafjes in de grond steken. Ze geven hun voedingsstoffen tot wel drie maanden lang af. Zo eenvoudig kan bemesten zijn! 

3 manieren om geraniums te bemesten 

1. Meng langzaam vrijkomende meststoffen door de grond bij het planten. 
2. Gebruik wekelijks vloeibare meststof bij het water geven. 
3. Steek elke drie maanden meststofstaafjes in de grond. 

Regel 6: Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. 

Bij het verwijderen van uitgebloeide bloemen, breek je alle bloemen af die hun beste tijd hebben gehad. 
Door verwelkte bloemen te verwijderen, stimuleer je de plant om nieuwe, kleurrijke bloemen te produceren. 

Hoe verwijder je uitgebloeide bloemen 

Om de bloemen te verwijderen, pak je de bloemsteel vast bij de bladknoop en buig je deze met een snelle beweging om. Je vingers zijn hiervoor voldoende. Dankzij de knapperige stelen heb je geen scherpe snoeischaar nodig om verwelkte bloemen te verwijderen. 

Snoeien gaat gemakkelijker kort na het water geven of een regenbui, wanneer de stelen vol water zitten. 

Rechtopstaande geraniums profiteren vooral van het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Bij hanggeraniums is dit vooral belangrijk voor semi-dubbele en dubbelbloemige variëteiten, meer dan voor enkelbloemige. 

Er zijn ‘zelfreinigende’ variëteiten voor wie geen uitgebloeide bloemen wil verwijderen. Hun verwelkte bloemen vallen vanzelf af. Een professionele kweker adviseert je graag over hoe je het beste uit je bloeiende geraniums kunt halen. 

Wanneer je uitgebloeide bloemen verwijdert, haal dan ook verwelkte bladeren weg. Dit houdt je geraniums gezond. 

Decoratie zoals een professional! 

Afgesneden geraniumbloemen zijn ook geweldig om een snel arrangement te maken dat eruitziet alsof het door een bloemist is samengesteld. 

Een zorgvuldig gerangschikte decoratie is te zien op een buitentafel: twee lantaarns met bruine leren riemen gemaakt van gordels, een bloemenvaasje met verse witte afgehakte geraniumbloemen en een kom met een opgevouwen stoffen servet. Op de achtergrond is een ontspannen lounge-sfeer te voelen met ligstoelen, wat een uitnodigende scène creëert voor gezellige avonduren buiten.

Regel 7: SOS-tips voor problemen 

SOS: Wat te doen tegen ‘wratten’ aan de onderkant van de bladeren 

Kurkvlekken lijken op wratten aan de onderkant van de bladeren. Ze kunnen voorkomen bij koel weer en bij te veel water. De geraniums proberen zich van het overtollige water te ontdoen. Hun huidmondjes (celstructuren op de bladoppervlakken die de verdamping regelen) scheuren wijd open, meer dan ze zouden moeten. 

Dit beschadigt het weefsel. De kurkvlekken zijn de littekens die zich vormen op de aangetaste bladeren terwijl ze genezen. 

Prognose: Kurkvlekken op geraniums zijn niet mooi, maar ze zijn onschadelijk. 

Eerste hulp: Zet de planten op een zo zonnig en warm mogelijke plek en geef water wanneer nodig. Het is niet nodig om de aangetaste bladeren te verwijderen. 

SOS: Wat te doen tegen gele bladeren 

Wanneer een plant chlorotisch (gele bladeren) wordt, verliest het bladweefsel zijn groene kleur omdat het niet genoeg chlorofyl produceert. Er zijn veel oorzaken voor verkleurde bladeren. Een gebrek aan licht is er een, net als een gebrek aan voedingsstoffen. Vooral aan het begin van het groeiseizoen kan door kou chlorose herhaaldelijk optreden. Dit gebeurt bij temperaturen onder de 8°C of wanneer de temperatuur in het vroege voorjaar nog flink fluctueert. 

Prognose: Het zal het snelst herstellen in droog, warm weer. 

Eerste hulp: Bescherm de planten tegen koude temperaturen en voortdurende regen en/of houd ze warm met een beschermdoek op een beschutte locatie. Bemest als er een tekort aan voedingsstoffen is, die snel uit de compost kunnen worden weggespoeld bij nat weer. Het verwijderen van dode delen helpt je planten zich te herstellen. 

SOS: Wat te doen tegen vlekken op de bladeren 

Als gele vlekken verschijnen aan de bovenkant van de bladeren en tegelijkertijd bruine ringen zichtbaar worden aan de onderkant van de bladeren, heeft je plant pelargoniumroest. 

Pelargoniumroest is een schimmelziekte. Het kan af en toe optreden bij zomerse temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Pelargoniumroest verspreidt zich via waterdruppels op de bladeren, waardoor het alleen voorkomt wanneer de bladeren vochtig zijn. 

Prognose: De plant zelf zal herstellen, maar het aangetaste blad zal niet meer herstellen. 

Eerste hulp: Verwijder aangetaste bladeren onmiddellijk en gooi ze weg in het huisvuil. Zet je planten op een beter geventileerde plek met meer ruimte tussen de planten. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk water op de bladeren komt tijdens het bewateren. 

SOS: Wat te doen als je planten slecht groeien en zwarte muggen hebben?

Zwarte muggen die rond de bodem zoemen, zijn meestal fungusvliegjes. Hun larven veroorzaken problemen. Ze knabbelen aan de wortels en gedijen goed wanneer de grond te veel water vasthoudt en een warm, vochtig klimaat aanwezig is. 

Prognose: Alles zal goed komen als de wortels nog niet beschadigd zijn. 

Eerste hulp: Laat de grond grondig opdrogen zodat de wortels de tijd krijgen om te herstellen. Het helpt ook om bloemen en knoppen te verwijderen, zodat de plant zijn resterende energie kan richten op het herstellen van de wortels en bladeren. Geef in de toekomst alleen water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Zet kleverige gele vliegenvallen neer als insectenvallen. Biologische bestrijdingsinsecten kunnen helpen bij ernstige besmettingen. De microscopische aaltjes Steinernema feltiae dringen de larven van de fungusvlieg binnen en voeden zich met hen, waardoor ze sterven. 

SOS: Wat te doen als je plant verwelkt, terwijl de grond vochtig is. 

Als de grond vochtig is en de bladeren nog steeds verwelken, is je plant waarschijnlijk overbewaterd. Als er te veel vocht is, raken de grote poriën in de grond verzadigd met water. Dit verstoort de vitale uitwisseling van zuurstof en kooldioxide bij de wortelpunten en bevordert rotting. 

Prognose: Geraniums herstellen meestal wanneer de waterbalans hersteld is. 

Eerste hulp: Geef geen water meer. Laat de grond eerst opdrogen voordat je weer water geeft. Als de potgrond van lage kwaliteit was, kan het verpotten in verse potgrond helpen om te redden wat er nog te redden valt. 

Bonus: Overwinteren – Waarom geraniums een tweede kans verdienen 

Zoals we aan het begin al zeiden: geraniums houden niet van vorst. Daarom behandelen de meeste amateurtuiniers ze als eenjarige zomerbloemen. Iedereen’s favoriet voor één seizoen en daarna zijn ze weg. Toch zijn geraniums eigenlijk vaste planten die meerdere jaren kunnen meegaan. 

Als je overwinteren wilt proberen, snoei je je planten voor de eerste nachtvorst terug tot ongeveer 15 cm en zet ze in een pot in een koele, lichte kamer (5-10°C) voor de koudere maanden. In de winter hebben deze planten, die in de zomer zo overvloedig bloeien, bijna geen water nodig, omdat hun stofwisseling wordt verminderd. 

In het voorjaar, verpot je de overwinterde geraniums in verse potgrond. Doe dit in potten die twee keer zo groot zijn als de kluit. Zet ze daarna op een warmer plekje (kamertemperatuur). Met een beetje geluk zullen je planten weer uitlopen en nieuwe, kleurrijke bloemen produceren. Na de laatste vorst, zet je de planten weer buiten. 

Vier terracotta bloempotten met bloeiende geraniums in fel oranje en verschillende tinten roze staan op een vensterbank met uitzicht op een vervaagd landschap door een licht beslagen raam met vier ruiten.

Instructies voor het overwinteren van geraniums: 

  • Snoei terug voor de eerste vorst 
  • Zet ze in een lichte, koele kamer (5-10°C) 
  • Geef in de winter zo min mogelijk water 
  • Verpot in maart, geef water en zet ze op een warmer plekje (kamertemperatuur) 
  • Zet ze naar buiten na de laatste vorst 

Bezoek ons ook op FacebookPinterest en Instagram.