×

Wanneer geraniums planten: Als de vorst voorbij is, komen de bloemen snel

Met geraniums breng je gemakkelijk kleur in de zomer. De truc voor een snelle bloemenoase? De timing! Tuiniergidsen planten geraniums pas wanneer het gevaar voor nachtvorst geweken is.

Het is elk jaar weer dezelfde vraag: wanneer is de beste tijd om geraniums op je balkon te planten? Traditioneel markeren geraniumliefhebbers half mei in het rood op hun kalender. Daarna zijn vorst en kou meestal geen risicofactor meer, dus je geraniums kunnen naar buiten. 

Als we aanraden om geraniums pas na half mei te planten (na Ijsheiligen). Zodra de vorst is verdwenen zijn, staat niets een mooi balkon vol geraniums meer in de weg. 

Waarom wachten tot na de laatste vorst om geraniums te planten?

Geraniums komen oorspronkelijk uit het zonnige Zuid-Afrika. Hierdoor hebben ze hun natuurlijke eigenschappen: Ze houden van warm en niet te vochtig. 

Bij temperaturen lager dan 12°C vertraagt hun groei en bij temperaturen lager dan 5°C stoppen ze helemaal. Een onverwachte vriesnacht in de lente kan zelfs nog ernstigere gevolgen hebben voor geraniums die net uit de kas komen en verwend zijn met warmte; het kan ze doden. 

Hoewel het ergste scenario zich meestal niet meteen voordoet: als hun groei eenmaal is gestopt, duurt het even voordat geraniums weer echt op gang komen. Daarom kunnen late vorst of lage temperaturen in het voorjaar echte bloemenkillers zijn voor deze winterharde geraniums. 

Te vroeg planten levert niets op. 

7 ways to protect geraniums from frost and cold

Geraniums reageren op temperaturen onder 5°C met een groeipauze. Van vorst gaan de planten dood; ze bevriezen. Wat te doen? We onthullen 7 manieren om je geraniums tegen de kou te beschermen.

Roze en paarse geraniums in stenen plantenpotten voor een glazen ruit met een zwart frame.

Wanneer moet je geraniums geplant hebben?

Buitengeraniums moeten eind mei in balkonbakken staan. Zo hebben ze genoeg tijd om sterk te groeien en uitbundig te bloeien. Als je ze later plant, is het de vraag of je ze nog kunt kopen en genoeg keuze hebt. 

2021-geraniums-4000-urban-summer-escapes-08

Wanneer zijn IJsheiligen?

De IJsheiligen hebben de reputatie afscheid te nemen van de lente met een laatste ijzige omhelzing voordat de zomer aanbreekt. Volgens de oude boerenregel verschijnen de heiligen Mamertus, Pancras, Servatius, Bonifatius en Koude Sophie half mei, vaak net als het lijkt dat de winter voorbij is en de lente is aangebroken. 

Volgens deze landelijke folklore moeten tuiniers wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn voordat ze vorstgevoelige planten zoals geraniums planten. 

Er zit toch een weersverschijnsel achter de IJsheiligen?

De IJsheiligen zijn een weergebeurtenis die gepaard gaat met het begin van de zomer. De zon komt hoger en hoger aan de hemel tijdens de maand mei. Het wordt warmer, maar in het hoge noorden hangt nog steeds koude poollucht. Wanneer hogedruksystemen en lagedruksystemen op het juiste moment op de juiste plaats samenkomen, duwt het systeem polaire lucht naar het zuiden. Er ontstaat een koudegolf. Dit is waarschijnlijker aan het begin van mei dan aan het einde van de maand. 

Daarom speelt de thermometer twee verschillende spelletjes

Warme lucht is lichter en stijgt omhoog, daarom vliegt bijvoorbeeld een heteluchtballon. De lucht om ons heen heeft ook niet altijd dezelfde temperatuur.

Overdag verwarmt de zon vaste, droge oppervlakken omdat ze warmte beter geleiden dan lucht. ‘S nachts wordt dit effect omgekeerd en koelen oppervlakken, zoals balkontegels, bijzonder snel af. Dit voel je als het ‘warm’ wordt. Je kunt dit voelen als het buiten ‘ijskoud’ wordt. Koude lucht verzamelt zich op de vloer en vormt een plas. 

Koude lucht kan ook minder watermoleculen vasthouden dan warme lucht, dus condenseert er vocht op de afgekoelde oppervlakken. Er ontstaat dauw. Als de temperatuur onder 0°C zakt, bevriest deze dauw tot vorst. 

Hoe krijg je geraniums die je te vroeg hebt gekocht veilig door de kou?

We weten dat het verleidelijk is om in april kleurrijke geraniums te kopen. 

– Zorg goed voor ze als je ze vroeg mee naar huis neemt. 

– Laat ze overdag buiten aan de zon wennen, 

– maar breng ze ’s nachts naar de warmte wanneer vorst en kou dreigen. 

SOS: Hoe weet je wanneer het te koud is voor je geraniums?

Je kunt zien dat het te koud is voor je geraniums als ze stoppen met groeien. Je hoeft ze nauwelijks water te geven en moet goed opletten dat ze niet nat worden. Als de planten zijn blootgesteld aan vorst, zullen de bladeren en bloemen hangen. 

Als je geraniums zijn blootgesteld aan temperaturen net onder het vriespunt, is dit nog geen ramp. Ze kunnen herstellen zolang alleen de bladeren zijn aangetast en de stengels en wortels gezond blijven. Het zal echter nog wel even duren voordat ze vrij kunnen bloeien. 

Geraniums in de herfst en winter

En als het seizoen voorbij is? Klimaatverandering verlengt de herfst en de eerste vorst komt vaak pas in november. Als je je geraniums wilt laten overwinteren, laat ze dan zo lang mogelijk buiten staan. Frisse lucht en zonlicht zijn beter dan ze voortijdig naar hun winterverblijf te verhuizen. 

Als de temperaturen permanent in de enkele cijfers blijven, knip de scheuten dan terug tot een lengte van 15 cm en zet de potten op een koele plek (5 tot 10 graden). Deze plek moet licht zijn, anders gaan de geraniums dood. Als je niet voor deze omstandigheden kunt zorgen, kun je beter uitkijken naar het nieuwe aanbod van de kweker volgend voorjaar. 

Verpot ze in maart in verse compost, snoei alle nieuwe scheuten die zich op hun winterplek hebben gevormd terug, zet de planten op een warmere plek en laat ze wennen aan het licht. Je zult meer geduld moeten hebben dan met nieuwe planten totdat je geraniums weer prachtig bloeien.  

Overwinteren is vooral de moeite waard voor zeldzame soorten of voor verzamelaars van geurende geraniums. 

Bonus: vind de juiste plek voor je geraniums

Geraniums houden over het algemeen van de zon. 

Rechtopstaande geraniums met dubbele bloemen hebben ook baat bij een plek waar ze beschermd zijn tegen hevige regen. Hun prachtige bolvormige bloemen en water van bovenaf gaan niet zo goed samen! 

Van lange, slepende geraniums heb je extra veel plezier als ze kunnen groeien op een plek die beschut is tegen harde wind. Waar rukwinden de stengels constant omver blazen, doen ze het minder goed. 

Maar welke zomerschoonheid je ook kiest: 

Plant ze niet te vroeg buiten en bescherm ze indien nodig tegen vorst en kou. 

Gemakkelijk geraniums planten

Perfecte omstandigheden voor een balkonbak zijn de basis voor een zomer vol bloemen. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je geraniums in balkonbakken plant als een professional. Met een boodschappenlijstje. En veel achtergrondkennis. Klaar, klaar, gaan, geluk! 

Een gezellig balkon met een ronde houten tafel en bijpassende stoelen. Weelderige geraniums in felle kleuren sieren de leuningen en bieden uitzicht op de pittoreske gevel van de gebouwen aan de overkant. Een theepot en kopjes op tafel nodigen uit tot een ontspannende pauze. 

Bezoek ons ook op FacebookPinterest en Instagram.