×
Violette, hängende Geranien in Flechtkorb in hellem Raum

De magie van de zwevende bloem: hangpotten en andere hangende bloembakken met geraniums

De tijd dat hangpotten als ouderwets werden beschouwd is definitief voorbij. Hangende manden in alle soorten beleven een uitzonderlijke opleving. Geen wonder: ze nemen weinig ruimte in en zijn - wanneer ze met onderhoudsvriendelijke geraniums worden beplant - een prachtige blikvanger.

In dit artikel vertellen wij jou:

 • Welke hangpotten er zijn
 • Welke geraniums kun je in hangpotten planten
 • Waar je op moet letten bij het planten en ophangen van geraniums in hangpotten
 • Hoe je geraniums in hangpotten het beste kunt verzorgen

We hebben ook vier fantastische DIY ideeën voor hangpotten om je geraniums in tot hun recht te laten komen.

 Klik hier om direct naar de DIY’s te gaan.

Hängender Flechttopf, gefüllt mit weißen Geranien in Innenraum.

Wat zijn hangpotten?

Een hangpot is een gesloten pot die van bovenaf wordt beplant en vervolgens wordt opgehangen. Hangpotten zijn er in verschillende maten en zijn gemaakt van verschillende materialen.

Welke geraniums kun je planten in hangpotten?

In principe kunt u alle soorten geraniums in hangende bloempotten planten. Hanggeraniums (ook bekend als Pelargonium peltatum) zijn bijzonder geschikt. Ze hebben veel bloemen en hun scheuten worden tot 1,5 meter lang. Er zijn ook zelfreinigende hanggeraniumsoorten, hun bloemen vallen vanzelf af, zodat u ze niet hoeft schoon te maken. Dit is erg praktisch, vooral voor hangmanden! 😊

In laaghangende manden staan staande geraniums, geurende geraniums, vlindergeraniums of edele geraniums prachtig.

Rote Hängende Geranien in Garten vor rosa Geranien.

Tips voor het planten van hangmanden met geraniums

 • Zorg ervoor dat de hangmand groot genoeg is en minimaal 18 centimeter diep. Een bak met een diameter van maximaal 20 centimeter is voldoende voor één geranium.
 • Laat een minimale afstand van 20 centimeter tussen de geraniums.
 • Bij het planten van grotere hangpotten met meerdere geraniums, plaatst u rechtopstaande planten in het midden. Hangende planten horen aan de randen of zijkanten.
 • Zorg voor voldoende afwatering.
 • Gebruik goede potgrond en laat een watergeefrand van twee centimeter.

Uitgebreide tips over het planten van geraniums vindt je hier

Extra tips voor het planten van hangmanden:

 • Bekleed open hangmanden eerst met lucht- en waterdoorlatend materiaal, zodat de aarde er niet uit sijpelt. Mos, kokosmatten of anti-worteldoek zijn hiervoor geschikt.
 • Als u de mand ook bekleedt met een laken met gaatjes erin, zal het water minder snel weglopen.
 • Plant hanggeraniums op de bodem en aan de zijkanten van uw hangmand. Om ze van buitenaf door het gaas te kunnen steken, knip je gaten in de voering. Duw de wortelkluiten er vervolgens voorzichtig doorheen. Misschien moet je de grootte van de kluiten verkleinen zodat ze door het gaas passen. Zorg ervoor dat de wortels intact blijven.
 • Zodra de mand van onderen en van opzij met planten is gevuld, vul je hem met aarde. Zorg ervoor dat alle kluiten bedekt zijn.
Een hangende mand, gevuld met pelargoniums in verschillende tinten roze en rood tegen een donkere muur met textuur die een contrasterende achtergrond vormt. De planten zijn weelderig en bedekt met bloemen, wat de bolvorm van de mand benadrukt.
 • Plant de geraniums erop. Eerst de staande geraniums in het midden, dan de hangende rond de randen. Vul de mand met aarde, hang hem op, geef water en je bent klaar!

Verzorgingstips voor hangende geraniums

 • Hang de pot op een zonnige tot halfschaduwrijke plaats. Hoe minder wind, hoe beter. Een haak aan het plafond, een tak of een beugel aan de muur zijn geschikt om op te hangen.
 • Kies een plaats waar druppelend water geen overlast geeft. Als je geen geschikte plek hebt, zet dan een bak voor het druppelende water onder de hangmanden.
 • Geef je geraniums regelmatig water. Op warme dagen moet je ze meerdere keren per dag water geven. In hangende bakken verdampt het water niet alleen van de bovenkant, maar ook van de zijkanten. Te veel moeite? Koop een hangpot met een waterreservoir!
 • Hangmanden zijn niet waterdicht. Daarom moet je ze vaker water geven, maar in kleine hoeveelheden.
Lächelnde Frau hängt schwarzen Flechttop mit rosa Geranien im garten auf.
 • Zorg ervoor dat je geraniums voldoende voedingsstoffen krijgen. Meer informatie over het bemesten van geraniums vind je hier.
 • Regelmatig snoeien zorgt voor veel bloemen. Heb je geen tijd of zin? Dan kun je het beste zelfreinigende geraniums gebruiken.
Hängende, violette und weiße Geranien in bunten Kochtöpfen unter Baum.

4 DIY-ideeën voor hangpotten met geraniums

Idee 1: Upcycling geraniummanden van oude pannen

Voor deze kleurrijke geüpcyclede geraniummanden heb je oude pannen nodig, liefst met handvatten, waterbestendige spuitverf en stevig jutetouw.

Je hebt ook een boor nodig om afwateringsgaten in de potten te maken.

Als de pannen groot genoeg zijn (meer dan 20 centimeter in diameter), kun je een andere zonminnende plant toevoegen om de geraniums te begeleiden.

An Fahrradfelge hängende, orangene, pinke und rote Geranien in grünen Töpfen über Gartentisch.

Idee 2: Upcycling bloemenhemel met geraniums

Met dit DIY upcycling idee creëer je in een handomdraai een hele hemel van kleurrijke geraniums!

Verf oude fietswielen in een kleur naar keuze, bevestig ze met jutetouw aan het plafond en hang er bloempotten aan.

Onderhoudsvriendelijke geraniums in verschillende kleuren zorgen voor een maximale bloei.

An Kleiderhaken hängende rote Geranien in hellbraunen Töpfen vor dunkelbrauner Wand.

Idee 3 Macramé hangmanden aan ge-upcyclede muurhaken met geraniums

Voor deze ge-upcyclede wanddecoratie in boho stijl heb je geraniums, macramé hangmandjes, oude lepels, een tang en een boormachine nodig.

Gebruik de tang om de handvatten van de lepels naar boven te buigen, zodat er een haak ontstaat als een kapstok.

Tip: De buiging ontstaat niet direct bij het aanhechtingspunt van de tang, maar meestal iets daarboven. Plaats de tang dus in het onderste derde deel van de lepel, en niet in het midden.

Boor vervolgens een gat in het midden van de lepelschelp. Bevestig de doe-het-zelf haak aan de muur met een spijker of deuvel en schroef. Hang nu de macramé hangmand met de bloeiende geranium erin op.

Hängende, pinke Geranien an blauen Seilen. Geranien in grauen Töpfen untereinander hängend vor grauer Wand.

Idee 4 DIY geraniumverkeerslicht met twee niveaus

Deze DIY-schommel met twee niveaus en verzonken geraniumpotten zorgt voor een vleugje kleur op grote hoogte en past zelfs op het kleinste stadsbalkon.

Je hebt twee metalen plantenpotten nodig, twee vierkante houten schijven met gaten en ronde uitsparingen, spuitverf, stevig touw, een naainaald, een schaar en geraniums in de kleur van je keuze.

Gedetailleerde stap-voor-stap instructies vind je hier.

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.