Verschillende geraniums, geplant in hangbakken. Een gieter staat op een tafel.

Geraniums water geven: alles wat je moet weten 

Om geraniums rijkelijk te laten bloeien en weelderig te laten groeien, hebben ze de juiste hoeveelheid water nodig. Ontdek hoe je deze zomerbloeiers het beste water kunt geven voor een maximale bloei.

Veel zomerbloemen laten het duidelijk zien als ze dorstig zijn: ze beginnen te verwelken en laten hun bladeren en stengels hangen. Geraniums doen dat niet. Door hun oorsprong (de Zuid-Afrikaanse steppe) zijn deze populaire bloemen aangepast aan droge periodes en slaan ze vocht op in hun vlezige stelen en bladeren. Ze kunnen periodes van watertekort overleven, al kan dat wel ten koste gaan van de uitbundige bloei. 

In dit artikel laten we je zien hoe je je geraniums (botanisch Pelargonium) met simpele trucs optimaal van water voorziet, zodat je balkon verandert in een zee van bloemen. 

Wij leggen uit hoe je kunt herkennen wanneer je geraniums water nodig hebben, op welk moment van de dag je ze het beste water kunt geven en delen tips voor efficiënt water geven. Ook kijken we naar hoe water geven in combinatie met bemesting de bloei bevordert. 

Kort en krachtig: de basisprincipes van water geven 

  • Wanneer water geven? In de ochtend of avond, maar pas als de aarde is opgedroogd. 
  • Hoeveel water? Ongeveer 0,5 liter per plant. Liever iets droger houden dan wateroverlast riskeren 
  • Hoe water geven? Giet het water direct op de aarde en niet over de bladeren of bloemen. 
  • Waarmee water geven? Bij voorkeur lauw regenwater en een gieter zonder sproeikop gebruiken. 

Hoeveel water hebben geraniums nodig? De 10%-regel 

Geraniums zijn sterk en kunnen even zonder water, maar voor een uitbundige bloei is de juiste hoeveelheid water belangrijk. 

Een goede vuistregel voor pot- en kuipplanten is om ongeveer 10% van het volume van de aarde aan water te geven. 

Voor een bloembak van 80 cm komt dit neer op ongeveer 2,5 liter water, terwijl een pot met één geranium ongeveer een halve liter nodig heeft. 

Je herkent de juiste hoeveelheid water doordat de aarde vochtig wordt, maar niet doorweekt. Als je meerdere keren per dag moet gieten, kun je de hoeveelheid water per keer iets verhogen. 

Een sierpot met bloeiende oranje-rode geraniums staan op een witte bijzettafel op een terras. Een gezellige zithoek met kussens in bijpassende kleuren is zichtbaar op de achtergrond.

Hoe vaak water geven in de zomer? 

Op zonnige dagen hebben geraniums meer water nodig en kan dagelijks water geven noodzakelijk zijn. Maar let op: voorkom wateroverlast! 

Het grootste probleem is meestal niet een droogteperiode, maar juist te veel water. Als je plantenbakken na het gieten altijd doorweekt zijn, gebruik dan minder water. 

Hoe herken je dat je geraniums water nodig hebben? 

  • Vingerproef: Steek je vinger 2-3 cm diep in de aarde. Voelt deze droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Voelt de aarde nog vochtig? Dan kun je nog even wachten. 
  • Alternatieve gewichtscontrole: Als de aarde sterk doorworteld is en je geen vinger erin kunt steken, geeft het gewicht van de pot aan of je water moet geven. Voelt de pot zwaar? Dan is water geven niet nodig. Voelt hij licht? Dan hebben je geraniums water nodig. Dit leer je na verloop van tijd aan te voelen. 
  • Visuele controle: Als de aarde loskomt van de potrand, ben je te laat met water geven. Geraniums kunnen dit tijdelijk verdragen, maar geef ze zo snel mogelijk weer water. 

Onthoud: een korte droge periode is minder schadelijk voor geraniums dan een te veel aan water! 

Tip: Controleer op bijzonder warme zomerdagen ’s ochtends en ’s avonds of je geraniums weer water nodig hebben. Controleer ook bij regen of de aarde nog vochtig is. Door het dichte bladerdak bereikt soms maar weinig water de wortels. 

Roze, rode en oranje geraniums in metalen bloempot.

Op de juiste manier water geven: hoe je dit doet, maakt het verschil 

De manier waarop je geraniums water geeft, is net zo belangrijk als het tijdstip. Hier zijn drie belangrijke tips: 

  • Langzaam en gelijkmatig: Giet het water onder het bladerdak en direct op de aarde met een gieter zonder sproeikop. Gebruik bij voorkeur lauw water. Gebruik je een tuinslang? Richt de sproeikop dan ook onder het blad. 
  • Vermijd bladeren en bloemen: Gebruik geen sproeier of een gieter met een sproeikop. Waterdruppels laten de bloemen sneller verwelken, vooral bij rechtopstaande geraniums. Dit kan ook leiden tot schimmelziekten. Daarnaast is het blad vaak zo dicht dat het water de wortels niet bereikt. 
  • Geen wateroverlast: Zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen om wortelrot te voorkomen. Gaten in de bodem van potten zorgen voor een goede afwatering. Wanneer er een schotel is gebruikt onder de sierpot, leeg deze binnen 15 minuten na het water geven. Uiteraard geldt dit niet voor balkonbakken, potten en hangende manden met waterreservoirs. Deze zijn ontworpen om wateroverlast te voorkomen. 

Eerste hulp: zo maak je uitgedroogde aarde weer vochtig 

Een betere manier om volledig uitgedroogde aarde vochtig te maken dan met een gieter, is om de pot, bloembak of hangmand een half uur in een bak met water te zetten. Dit geeft de aarde de tijd om vocht op te nemen en in de poriën op te slaan. Haal de doorweekte potten na een half uur uit het water en laat ze goed uitlekken. 

In een waterbad? Ja! Als je een gieter gebruikt, loopt het water gewoon door de uitgedroogde aarde heen zonder opgenomen te worden. 

Waarom geraniums ideaal zijn voor beginners 

Geraniums, ook bekend als pelargoniums, zijn de gemakkelijkste balkonplanten. Ze zijn niet alleen kleurrijk en veelzijdig, maar ook verrassend sterk. Dit betekent: 

  • Vergevingsgezind voor beginners: Een beetje te veel of te weinig water? Geen probleem, geraniums nemen het je niet kwalijk. 
  • Onderhoudsvriendelijk: Deze doorbloeiers hebben weinig aandacht nodig, ideaal voor mensen met andere hobby’s. 
  • Veel bloemen en een lange bloeiperiode: Ze trakteren je op een weelderige bloemenpracht van de lente tot de herfst. 

Het geheim van optimaal watergeven 

De ochtend of de avond is het beste moment om bloemen water te geven. Buiten de hete middaguren verdampt er minder water en kunnen geraniums het vocht beter opnemen. Laat de gieter ’s avonds laat staan, zodat de planten droog de nacht ingaan. Op natte bladeren kunnen bij ongunstige omstandigheden schimmels ontstaan. 

Zo maak je water geven in potten- of balkontuin eenvoudiger 

Potten met waterreservoir maken het water geven op twee manieren makkelijker. Ze slaan vocht op en geven dit naar behoefte af aan de planten. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over “hoe te gieten”. Je giet simpelweg water in de daarvoor bestemde opening aan de rand van de bak, totdat de indicator ‘vol’ aangeeft. Waterreservoirpotten zijn zo ontworpen dat overtollig water wegloopt, waardoor wateroverlast wordt voorkomen. 

Tip: Geef bij wateropslagsystemen toch nog van boven water, totdat de wortels het waterreservoir hebben bereikt. 

Een balkonbak met waterreservoir gevuld met roze en witte geraniums op een balkon.

DIY-watergeef oplossingen met PET-flessen 

Potten met waterreservoirs zijn niet goedkoop. Wie een klein budget heeft, kan experimenteren met lege PET-flessen. Je kunt bijvoorbeeld enkele gaatjes in de fles prikken en deze bij het planten van de geranium in de bloempot ingraven. De opening blijft boven de grond, zodat je de fles via deze opening met water kunt vullen. 

Een andere optie is om de dop te doorboren en de fles ondersteboven in de grond te steken. Door natuurlijk krachten zuigt de droge aarde het water uit de fles. 

Op een soortgelijk principe werken speciale bewateringsopzetstukken voor PET-flessen, waarbij je de gewenste druppelhoeveelheid kunt instellen. 

Pas op voor wateroverlast! Zo voorkom je de beginnersfout 

Wateroverlast is een van de grootste vijanden van gezonde geraniums. Dit ontstaat wanneer de grond in een plantenbak te lang te vochtig blijft. Het overtollige water verzadigt de grond, verdringt zuurstof en verstikt de wortels van de planten. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, wat de opname van voedingsstoffen belemmert en uiteindelijk kan leiden tot het afsterven van de plant. 

Hoe bescherm je je planten? 

  • Goede drainage: Zorg ervoor dat je potten of balkonbakken voldoende drainagegaten hebben. Een laag grind of hydrokorrels op de bodem laat overtollig water weglopen. Achteraf drainage toevoegen werkt niet, dus doe dit tijdens het planten. Lees hier onze uitgebreide gids over beplanten van geraniums. 
  • Voorzichtig water geven: Wacht altijd tot de bovenste 2-3 cm van de aarde droog is voordat je opnieuw water geeft. Dit is vooral belangrijk bij koel weer. 
  • Controleer regelmatig de vochtigheid: Gebruik de vinger-test om zeker te weten dat je niet te veel water geeft. 

Voor nog meer bloemen: combineer water geven met bemesten 

Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen. Als je ze regelmatig water geeft en vergeet niet te bemesten, zullen deze krachtige groeiers je bedanken met een overvloed aan bloemen. De klassieke methode van vloeibare voeding is om geraniummest elke week of om de 14 dagen in het water te mengen. Pas de hoeveelheid meststof aan als je veranderingen aan je planten opmerkt. 

Hier is alles wat je moet weten over het bemesten van geraniums. En hier vertellen we je waarom het geen goed idee is om geraniums met melk te wateren. 

Gespikkelde roze en witte geraniums gefotografeerd van bovenaf. De planten, met hun gedetailleerde, gemarmerde bloemen, staan in een mand. De foto legt de levendige kleuren en patronen van de bloemen vast, terwijl de achtergrond wazig blijft.

Extra: Geraniums water geven in de herfst en winter 

Wanneer de herfst arriveert, verandert niet alleen het weer, maar ook de behoeften van je geraniums. Ze hebben minder water nodig wanneer de zon minder schijnt. Dit is wat je in gedachten moet houden: 

  • Verminder de hoeveelheid water geven: planten groeien langzamer bij minder licht en de verdamping is lager in koelere omstandigheden, dus ze hebben minder water nodig.
  • Controleer de vochtigheid van de grond: Controleer voordat je water geeft of de grond nog vochtig is. In de koelere maanden van het jaar kan de grond veel langer vochtig blijven dan in warm weer. Het dauw ’s nachts is als een extra verfrisser.  
  • Vermijd wateroverlast: waterverzadiging is een bijzonder probleem in de herfst, omdat het in combinatie met koelere nachten gemakkelijker kan leiden tot wortelrot dan midden in de zomer. Zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. 
  • Zet je geraniums op een beschutte plek wanneer er veel regen valt en de nachten kouder worden. Als het regelmatig regent, hoef je ze misschien helemaal geen water te geven. 
Overvloedig bloeiende rode geraniums in rustieke terracotta potten staan op een tafel. Een open krant, een kopje en een bril op de voorgrond suggereren een ontspannen rustpauze, omringd door glorieuze bloemen. Meer geraniums in subtiele tinten roze en rood zijn zichtbaar op de achtergrond.

Water geven tijdens de overwintering 

Geraniums stoppen met groeien tijdens de winter, wat betekent dat ze tijdens de overwintering weinig water nodig hebben

Houd de grond minimaal vochtig. Als je af en toe toch moet water geven, gebruik dan slechts genoeg water om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt. Controleer eerst, en geef dan water! 

Een lichte, koele ruimte met temperaturen tussen de 5 en 10°C is ideaal voor de overwintering. 

FAQ Water geven en bloeien: hoe zijn ze met elkaar verbonden? 

Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen en bloeien makkelijk en uitbundig. Als ze toch stoppen met bloeien, kan dit in bepaalde, zeer zeldzame gevallen te maken hebben met het water geven. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: 

  • Overbewatering: te veel water kan de wortels beschadigen en ervoor zorgen dat de plant stopt met het steken van energie in de bloei. 
  • Onderbewatering: te weinig water kan ook problematisch zijn. Geraniums hebben voldoende vocht nodig om energie te genereren voor een plant die de bijnaam ‘zee van bloemen’ verdient. 
  • Onjuist water geven: te frequent of onregelmatig water geven kan, in extreme gevallen, de plant zo veel stress bezorgen dat de bloei een pauze neemt. 

Maar geraniums zijn normaal gesproken niet gevoelig voor deze dingen, zolang het niet volledig uit de hand loopt. Vaak, als je planten niet weelderig bloeien, ligt het waarschijnlijk aan hun locatie of de voedingsvoorziening. 

Geraniums hebben veel licht nodig. Minstens zes uur direct zonlicht per dag is ideaal. Volle middagzon is welkom! 

Een ongebalanceerde bemesting kan ook invloed hebben. Te veel stikstof bevordert de bladgroei ten koste van de bloemen. 

FAQ: Kun je geraniums te veel water geven? 

De sectie ‘Let op voor wateroverlast! Hoe je de beginnersfout kunt vermijden’ legt uit hoe je je geraniums kunt beschermen tegen overbewatering. Toch kan het soms gebeuren dat je planten te nat worden. Maar met de juiste stappen kun je ze nog steeds redden. 

Directe maatregelen voor overbewaterde geraniums 

Stap 1: Verwijder het water Begin met het verwijderen van overtollig water uit de schotel of pot. 
Stap 2: Controleer de wortels Verwijder de plant voorzichtig uit de pot en controleer de wortels. Gezonde wortels zijn stevig en wit of lichtbruin van kleur. Zwarte, slappe wortels zijn een teken van rot. 
Stap 3: Verwijder rotte wortels Snijd voorzichtig alle verrotte of beschadigde delen van de plant weg die door rot zijn aangetast. Gebruik schone, scherpe scharen of een mes. 
Stap 4: Laat drogen Laat de wortels en de grond een beetje luchten voordat je de plant weer in verse potgrond verpoot. 
Stap 5: Verpotten in nieuwe potgrond Kies een hoogwaardige potgrond die goed afwatert. Met turfvrije grond tuinier je ook nog op een klimaatvriendelijke manier. Zorg ervoor dat je pot genoeg drainagegaten heeft. Lees hier meer over in beplanten van geraniums
Stap 6: Voeg drainage toe Door regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat je potten goed afwateren, kun je voorkomen dat je planten te veel water krijgen. 

Met de basisprincipes die in dit bericht worden behandeld, ben je goed uitgerust om je geraniums de beste zorg te geven. Maak je geen zorgen; het is opmerkelijk hoe veerkrachtig deze planten zijn. 

Just make a watering check part of your daily routine. Then you’ll do everything right and your balcony plants will return the favour with a sea of flowers.

Bezoek ons ook op FacebookPinterest en Instagram.