×
Verschillende geraniums, geplant in hangbakken. Een gieter staat op een tafel.

Alles wat je moet weten over het water geven van geraniums

Om geraniums rijkelijk te laten bloeien en weelderig te laten groeien, hebben ze de juiste hoeveelheid water nodig. Ontdek hoe je deze winterharde zomerbloeiers het beste water kunt geven voor een maximale bloei.

Je kunt zien wanneer veel andere zomerbloeiers dorst hebben. Ze beginnen te verwelken en laten hun bladeren en scheuten vallen. Geraniums doen dat niet. Door hun oorsprong in de Zuid-Afrikaanse graslanden (bekend als ‘steppe’) zijn ze aangepast aan droge periodes en slaan ze vocht op in hun vlezige stengels en bladeren. Ze kunnen perioden van waterschaarste overleven, maar zullen niet goed bloeien.

Op deze pagina vind je de volgende informatie:

  • Hoe je weet dat je geraniums water nodig hebben
  • De beste tijd om je geraniums water te geven
  • Tips voor efficiënt water geven

Hoe water geven in combinatie met bemesten de bloei bevordert

Hoe je weet dat je geraniums water nodig hebben

– Duw je vinger een paar centimeter in de grond. Als de grond droog en warm aanvoelt, is het tijd om je geraniums water te geven.
– Is de grond koel en vochtig, dan hoeven je geraniums nog geen water te krijgen.
– Als de grond loskomt van de rand van de pot, heb je de beste tijd om water te geven gemist. Geraniums zijn winterhard en kunnen soms zelfs extreme droogte verdragen zonder dood te gaan, maar je moet de grond zo snel mogelijk opnieuw bevochtigen zodat ze uitbundig blijven bloeien.
Als de grond stevig staat, geeft het gewicht van de plant je een idee van hoeveel water hij nodig heeft. Je hoeft geen water te geven als de plantenbak zwaar aanvoelt als je hem optilt. Lijkt hij licht, dan hebben uw geraniums water nodig.

Korte periode van droogte is minder schadelijk voor geraniums dan overtollig water!

Controleer het vochtgehalte van de grond, ook als het regent. De bladeren kunnen zo dicht groeien dat weinig water van bovenaf de grond in de container bereikt.

Tip: Controleer op warme zomerdagen zowel ’s ochtends als ’s avonds of je geraniums water nodig hebben.

Hoe krijg je uitgedroogde grond weer vochtign

In plaats van een gieter te gebruiken, is het beter om uitgedroogde potgrond te rehydrateren door de pot, bak of hangmand een half uur in een teil met water te zetten. Dit geeft de grond voldoende tijd om zich vol te zuigen en water op te slaan in de poriën.
Haal de geweekte bakken uit de teil en laat ze goed uitlekken.
Als je water zou geven met een gieter, zou het water gewoon van de uitgedroogde grond aflopen.

Hoeveel water hebben geraniums nodig?

De vuistregel voor het bewateren van alle pot- en balkonbakplanten is:
Tien procent van het potvolume per waterbeurt.
Dit betekent dat je een bloembak van 80 cm water geeft met 2,5 liter water en een geraniumpot met een halve liter.

Je weet wat de ideale hoeveelheid is als de grond het water opneemt, maar niet doorweekt raakt. Als je merkt dat je meerdere keren per dag water moet geven volgens bovenstaande regel, gebruik dan je instinct en bepaal of je de hoeveelheid water moet verhogen. Maar pas op: Laat de grond niet verzuipen!

Wanneer is de beste tijd om geraniums water te geven?

‘s Morgens of ’s avonds kun je het beste water geven. Vóór de middaghitte verdampt er minder water, zodat je geraniums het vocht beter kunnen benutten. Sla ’s avonds laat het water geven over, zodat je geraniums ’s nachts droog blijven. Schimmelziekten kunnen zich ontwikkelen op vochtige bladeren als de omstandigheden niet ideaal zijn.

Hoe geef je geraniums water?

Geef met een gieter (zonder sproeikop) water tussen de planten en onder de bladeren en laat het water zachtjes in de grond stromen. Water op omgevingstemperatuur is het beste, daarom adviseren wij water te geven met een gieter. Als je water geeft met een slang, steek dan het uiteinde onder de bladeren.
Bovengrondse sproeiers of besproeiing met een gazonsproeier zijn niet geschikt. Ten eerste zullen de druppels de bloemen beschadigen, vooral bij staande geraniums. Ten tweede is het gebladerte van de geranium meestal zo dicht dat het water de wortels niet kan bereiken.

Hoe maak je water geven makkelijker?

Bakken met  waterreservoirs vergemakkelijken de bewatering op twee manieren. Ten eerste slaan ze vocht op en geven het naar behoefte af aan de planten. Ten tweede hoef je je geen zorgen te maken over hoe je water moet geven.

Je giet gewoon water in de opening op de rand van de bak totdat de indicator vol aangeeft. Waterreservoirs zijn zo ontworpen dat overtollig water wegloopt, zodat er geen wateroverlast kan ontstaan.

Zelfgemaakte watergeefoplossing met plastic flessen

Bakken met waterreservoirs zijn niet goedkoop. Als je niet zoveel te besteden hebt, experimenteer dan met lege plastic flessen. Prik bijvoorbeeld een paar gaten in de fles en steek hem ondersteboven in de pot wanneer je de planten plant. Knip de bovenkant van de fles open en vul hem met water.
Een andere optie is om de dop door te prikken en de fles ondersteboven in de grond te steken. Door de wetten van de natuurkunde zal de grond het water uit de fles zuigen wanneer deze opdroogt.
Speciale opzetstukken voor plastic flessen waarmee je de gewenste druppelsnelheid kunt instellen, zijn gebaseerd op een soortgelijk principe.

Combineer bewatering met bemesting

Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen. Als je ze regelmatig water geeft en niet vergeet te bemesten, zullen deze krachtige planten je belonen met uitbundige bloemen.
Traditioneel meng je elke 1-2 weken geraniummest door het water.
Hier vind je alles wat je moet weten over het bemesten van geraniums:

Volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram