×

Geraniums bemesten met koffiedik: Werkt het echt?

Veel amateurtuiniers zweren bij koffiedik als natuurlijke meststof voor hun planten. Maar pas op: koffiedik kan meer kwaad dan goed doen, vooral voor geraniums. In dit blogartikel lees je waarom je geraniums niet met koffiedik moet bemesten en welke alternatieven er zijn.

Koffiedik wordt vaak aanbevolen als goedkope en milieuvriendelijke meststof voor geraniums of kamerplanten. Maar is dit een goed idee als je vooral denkt aan een uitbundige bloei? De experts van mijngeranium.nl raden het om vier redenen af. 

 

1. Koffiedik alleen is niet genoeg voor geraniums

Wat overblijft na het zetten van koffie bevat enkele belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof of kalium en zelfs kleine hoeveelheden zwavel, waar de planten van kunnen profiteren.   

Dit is echter niet genoeg. Geraniums hebben veel voeding nodig om weelderig te groeien en bloeien. Geraniums die uitsluitend met koffiedik worden bemest, lopen een grote kans om voedingstekorten te krijgen en hun krachtige bloeipotentieel te missen. 

2. Goede potgrond creëert een gezonde basis

Een ander argument dat door voorstanders van bemesting met koffiedik naar voren wordt gebracht, is de kwaliteit van de compost. Koffiedik kan inderdaad de bodemstructuur verbeteren door de groei van bepaalde micro-organismen te bevorderen. Dit is waar.   

In de tuin heeft dit voordelen op de lange termijn, maar op een balkon, waar de compost in balkonbakken elk jaar wordt vervangen, is dit effect niet relevant. Bovendien spelen regenwormen en dergelijke vrijwel geen rol als garantie voor een actief bodemleven op een balkon. Ons advies: Koop in plaats daarvan een goed groeimedium. Je kunt duurzaam tuinieren met turfvrije potgrond. 

3. Koffiedik is slecht voor de pH-waarde

Het valt niet te ontkennen dat koffiedik de pH-waarde van de grond verlaagt. De pH-waarde maakt de verschillende voedingsstoffen meer of minder beschikbaar voor de planten. Blauwe hortensia’s, rododendrons en rode bessen hebben zich aangepast aan een lage pH-waarde, d.w.z. zure grond.  

Geraniums geven echter de voorkeur aan neutrale grond. Daarom is het pH-verlagende effect van koffiedik contraproductief voor een weelderige bloei en gezonde planten. 

4. Bemesten met koffiedik is hard werken

Een veel voorkomende misvatting is dat je koffiedik gewoon over de compost kunt strooien om je geraniums te bemesten. Maar dit leidt meestal alleen maar tot schimmelgroei en dichte grond. Water dringt dan minder gemakkelijk door in de grond.   

Om koffiedik effectief te gebruiken, moet het eerst worden gedroogd en dan als poeder in de grond worden gewerkt. Dit is moeilijk als je beseft hoe dicht een geranium balkonbak geworteld is.   

Koffiedik in de tuin gebruiken is eenvoudiger. In bloembedden kunnen veel grotere hoeveelheden worden gebruikt dan in balkonbakken. Maar zelfs daar werkt een dun laagje bovenop de grond averechts. Als je absoluut wilt bemesten met koffiedik, moet je het gedroogde poeder door losgemaakte grond werken. 

En hoe zit het met ongedierte?

Goed nieuws! Geraniums worden zelden bezocht door ongedierte zoals bladluizen of slakken. Ze eten gemakkelijker andere planten. Daarom heb je geen cafeïne of koffiedik nodig in een bloembak op je balkon. 

Aanbevolen alternatieven voor koffiedik waar je geraniums blij van worden

Vraag je je dan af hoe je je geraniums kunt bemesten? Er zijn veel betere opties dan koffiedik gebruiken als meststof.   

– Met vloeibare bloemmest die speciaal is ontwikkeld voor geraniums of bloeiende planten kun je je zomerbloemen gemakkelijk voorzien van alle waardevolle voedingsstoffen die ze nodig hebben om te bloeien.   

– Langzaam vrijkomende meststoffen in verschillende vormen zorgen voor een continue aanvoer van voedingsstoffen voor je bloemen, zonder dat je steeds hoeft bij te vullen. Als je wel eens vergeet te bemesten, zijn deze meststoffen de oplossing voor jou. In onze ogen is dit de perfecte meststof. Je kunt het beste eentje gebruiken die 8 tot 9 maanden werkt.   

– Vraag in een tuincentrum naar biologische of organische meststoffen voor bloeiende planten als je het belangrijk vindt om een natuurlijke voeding te gebruiken die gemaakt is van hernieuwbare ingrediënten.   

– Ontdek alles wat je nog meer moet weten over het bemesten van geraniums in dit artikel. 

Volg ons op FacebookPinterest en Instagram.