×
2017-geranien-wohlfuehloasen-04

Zomergevoel op balkon of in tuin

Een zomerdag op het balkon of in de tuin kan een heel rustgevend gevoel geven. Zeker als bloemen en planten een fijne sfeer creëren. De absolute ster onder de perk- en balkonplanten is de geranium. De geranium is een echt decoratiewonder door haar enorme scala aan kleuren, overvloed aan bloemen en vele varianten. Of het nu met geraniums of andere zon- en warmteliefhebbende planten is, je kunt planten eindeloos combineren om tuinen en balkons te transformeren in kleurrijke feel good oases.

De geranium, een divers decoratiewonder

Haar opvallende bloemen en duurzaamheid maken de geranium één van de meest populaire zomerplanten op de markt. Deze makkelijk te onderhouden bloeiende schoonheid valt op door haar indrukwekkende variatie aan bloemen, bladeren, vormen en groeipatronen. Er zijn hangende en staande, grote en kleine, maar ook geurende varianten en een aantal met aparte bladeren. In aanvulling op de klassieke geraniums in de kleuren rood, wit en roze, zijn er de afgelopen jaren nieuwe rassen met aansprekende kleuren en fraai gevormde bloemen op de markt gekomen. Deze nieuwe soorten hebben qua uiterlijk weinig gemeen met de bekende geranium en zijn erg in trek bij de jonge consument als decoratie van moderne en elegante buitenruimtes.

De hangende geraniums zijn geschikt voor balkonbakken en hangende manden. Met hoogtes tot 1,50 meter en een enorme verscheidenheid aan kleuren en vormen zorgt de zogenaamde hanggeranium (Peltatum geranium) direct voor een indrukwekkend schouwspel. De staande geranium, de zogenaamde Geranium zonale, is een even rijkelijke bloeier en minstens zo veelzijdig als de hangende geranium. De staande geranium komt het mooist tot haar recht als tafeldecoratie of in een pot of plantenbak in de tuin of op het balkon. Inmiddels zijn er zelfs rassen die de volledige bodem bedekken. Deze rassen transformeren bloemperken in een echt bloementapijt.

Eindeloos combineren

Geraniums zijn er in heel veel verschillende kleuren en vormen, waardoor je eindeloos kunt combineren. Dankzij de diversiteit aan geraniums zal een arrangement met alleen geraniums nooit monotoon zijn. Staande geraniums gaan bijvoorbeeld goed samen met hangende geraniums en de bonte bladgeraniums. Het bijkomende voordeel hiervan is dat de verschillende soorten geraniums ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben.

Geraniums gaan ook goed samen met andere zon- en warmteliefhebbende planten, zoals de huzarenknoop, madelief, lobelia, verbena, calibrachoa of de zinnia. In mediterrane stijl worden geraniums vaak gecombineerd met grassen of kruiden zoals salie, rozemarijn en lavendel in mooie opvallende samenstellingen.

Decoratietips voor kleine balkons

Met de juiste decoratie kan zelfs het kleinste balkon getransformeerd worden in een gezellige feel good oase. Als er geen ruimte is voor planten op de grond, dan kunnen geraniums makkelijk opgehangen worden aan de muur. Verticaal tuinieren behoeft geen duur systeem, een simpele pot aan een muur of hek met daarin vrolijke gekleurde bloemen is al snel een echte eyecatcher. Op deze manier kunnen plantenliefhebbers zelfs op het kleinste balkon genieten van alle kleuren en groeivormen van de geranium.

Natuurlijk kun je de kleurenpracht van de geraniums ook creatief showen door de stengels af te knippen en in kleine glaasjes op een rond blad te zetten.