×

Zelfgemaakte decoraties met gedroogde geraniums

Verleng de zomer voor altijd. Zou dat niet mooi zijn? Gedroogde geraniums kunnen dat. Ze bewaren de mooiste tijd van het jaar. Omgevormd tot creatieve ideeën staan ze klaar om geraniumfans een bijzondere traktatie te geven. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) delen enkele snelle en eenvoudige knutselideeën en geven tips om van gedroogde geraniums een succes te maken.

Ideeën met geperste geraniumbloemen en -bladeren

Je kunt prachtige zelfgemaakte kunstwerken maken met geperste geraniumbloemen en -bladeren. Een dik boek is ideaal om te persen. Leg vloeipapier of printerpapier tussen de boekpagina’s en de bloemen om te voorkomen dat de pagina’s van het boek verkleuren of omkrullen. Je kunt ook een bloemenpers gebruiken.

Tip: Gebruik altijd verse, onbeschadigde bloemen, zodat ze na het drogen hun oorspronkelijke kleur en structuur behouden. Let er bij het persen op dat de bloemen elkaar niet raken, anders plakken ze bij het drogen aan elkaar.

Een zelfgemaakte kaart met geperste geraniums is een mooi cadeau-idee op zich. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hart van rode en roze bloemblaadjes op een witte kaart? Of een zorgvuldig voorbereide ‘wirwar’ van felrode geraniumbloemen en groene blaadjes op beige papier? Combineer verschillende papiersoorten of voeg decoratieve randen of geschreven groeten toe. Er zijn geen creatieve grenzen bij het ontwerpen van je motieven. Als je je zelfgemaakte bloemenkaarten langer wilt bewaren, kun je ze inlijsten om je kunstwerkjes perfect te beschermen.

Tip: Je kunt kant-en-klare blanco knutselkaarten kopen of je kunt de kaarten zelf knippen. Dit is een goed idee als je een speciale kleur of formaat wilt. Aquarelpapier is perfect voor zelfgemaakte kaarten met gedroogde bloemen erop geplakt. Het is dikker en absobeert meer dan gewoon papier vanwege de katoenvezels. Daardoor wordt het niet zo snel golvend. Het heeft ook een mooie structuur waardoor het er waardevoller uitziet.

Glazen frames met geperste geraniumbloemen staan mooi aan de muur en zijn een geweldige manier om het hele jaar door van deze kleurrijke bloemen te genieten. Ze kunnen ook opnieuw worden gebruikt als glazen onderzetters.

Ideeën met gedroogde geraniums

Geurgeraniums inspireren met een verscheidenheid aan geuren. Deze variëren van appel, perzik of citroen tot gember, munt, kokos en chocolade tot roos of sering. De bladeren ademen hun geur uit, zelfs wanneer ze gedroogd zijn, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Bijvoorbeeld met dit moeiteloze knutselidee: Vul gewoon decoratieve glazen bakjes met afgesneden geurende geraniumstengels en schik ze naast elkaar op de vensterbank. De aromatische planten zullen permanent in hun bakjes bewaard blijven.

De gedroogde bladeren van geurende geraniums zijn ideaal voor het vullen van zakjes. Als je het zakje ook nog met geraniumblaadjes borduurt, wordt het een prachtig cadeautje. Door de grote keuze aan geuren is er voor elke smaak de perfecte geur.

Tip: Geraniums met een citroen- of sinaasappelaroma worden beschouwd als een effectief insectenwerend middel. Het is de moeite waard om ze uit te proberen.