×

Zelfgemaakt met liefde. Vijf fantastische ideeën voor geraniumbakken

Met zelfgemaakte bloempotten kun je balkons, patio’s en tuinen versieren met persoonlijke accenten en geraniums mooi laten uitkomen. De decoratie-experts van Pelargonium for Europe (PfE) delen vijf ideeën voor unieke, gepersonaliseerde bloempotten die gegarandeerd de show stelen.

Nostalgische kanten pot

Geraniums zijn prachtige planten. Gewone terracotta potten doen daarom eigenlijk geen recht aan hun bloemenpracht. Gelukkig kun je daar met weinig moeite verandering in brengen. Nostalgische kanten details geven deze geupcyclede potten een charmante vintage look. Ze zijn heel eenvoudig te maken en kunnen geraniums omtoveren tot fantastische decoraties en persoonlijke bloemcadeaus.

Voor dit geupcyclede pottenproject heb je nodig: terracotta potten, kanten onderleggers, kanten stoffen stroken, een schaar, transparante watervaste decoupagelijm, kwasten en bloeiende geraniums.

Zo doe je het:

Knip stukken van de kanten onderleggers en stof die overeenkomen met de grootte van je terracotta potten. Breng decoupagelijm aan op de potten met de kwast. Lijm de stukjes kant in het gewenste patroon op de terracotta potten. Laat goed drogen. Breng een extra laag lijm aan bovenop het kant om de stukken op hun plaats te houden en je potten een glanzende afwerking te geven.

Rustieke bloempot met juwelen

Deze prachtige Franse geraniums worden over het algemeen beschouwd als de mooiste variëteiten. Ze zien er nog opvallender uit in geupcyclede potten versierd met kleurrijke glazen steentjes. Zelfs beginners kunnen dit project tot een succes maken in slechts een paar stappen.

Je hebt nodig: schone terracotta potten, een schaar, zelfklevend glasvezelgaas of gipsplaatband, gipspoeder, water, een oude pot en een lepel om te mengen, een kleine spatel, plastic handschoenen, kleurrijke glazen stenen en kralen, en bloeiende Franse geraniums.

Zo doe je het:

Stap 1: Knip stroken van het glasvezelgaasband die lang genoeg zijn om de hele lengte van de pot te bedekken, plus een beetje extra om over de rand te gaan.

Stap 2: Plak de stroken stoffen tape aan de buitenkant van de terracotta pot. Hierdoor hecht het gips beter.

Stap 3: Meng het gipspoeder met water volgens de instructies. Gebruik bij voorkeur een oude pot die je achteraf niet meer hoeft te gebruiken. Het is belangrijk om het gips direct na het mengen te gebruiken, omdat het snel droogt.

Stap 4: Doe de plastic handschoenen aan en verdeel het gipsmengsel royaal over de buitenkant van de terracotta pot met behulp van de spatel om een opzettelijk ruw, gestructureerd oppervlak te creëren.

Stap 5: Druk de glazen stenen en kralen voorzichtig in het gips. Pas op dat er geen mengsel op de buitenste kant van de steentjes komt. Laat het gips uitharden. Tip! Eventuele gipsresten kun je verwijderen met vloeibaar citroenzuur, verkrijgbaar bij een drogist of doe-het-zelfzaak.

Stap 6: Plaats tot slot je geranium in de pot en zet hem op een lichte plek.

Toren van kleurrijke terracotta potten

Een toren van kleurrijk beschilderde terracotta potten die aan elkaar zijn gelijmd, vormt een geweldig middelpunt en een leuke manier om weelderige, bloeiende geraniums te laten zien.

Tip: Plaats meerdere torens van verschillende hoogtes naast elkaar. Zo creëer je een verticale bloemenzee die je kunt gebruiken om lelijke muren te verbloemen.

Eigentijdse geraniumbloembak voor designliefhebbers

Een modern designobject en plantenbak in één: dit opvallende project maakt een statement op een terras of balkon en laat een weelderige rode, hanggeranium perfect tot zijn recht komen. Je kunt dit designobject in slechts een paar stappen maken.

Voor dit moderne design-geraniumbakproject heb je een grote, ronde metalen schaal nodig als basis, drie kleinere halfronde schalen met platte randen, schuurpapier, een kitpistool, sterke constructielijm, watervaste spuitverf en een bloeiende, hangende geraniumplant.

Zo maak je het:

Stap 1: Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, maak je het oppervlak van de grote, ronde metalen schaal schoon om vet en stof te verwijderen en ruw je het vervolgens op met het schuurpapier.

Stap 2: Breng met het kitpistool constructielijm aan op de rand van een van de kleinere halfronde schalen en plaats er een tweede op zodat er een bol ontstaat met twee platte uiteinden.

Stap 3: Breng lijm aan op het bovenste uiteinde van de bol.

Stap 4: Plaats de derde halve bol bovenop de bolvormige structuur. Dit wordt de schaal waarin je later de geranium plant. Laat de lijm volledig uitharden.

Stap 5: Lijm de drie samengevoegde kommen op de grote metalen kom die als basis dient. Zodra de lijm is uitgehard, spuit je waterbestendige verf in de kleur van je keuze op het geheel.

Stap 6: Plant de hanggeranium in de kleinere schaal en zet je design bloembak op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Tip: Voeg een drainagelaag toe om overtollig water te voorkomen. Omdat deze plantenbak geen drainagegaten heeft, moet je hem op een plek zetten die beschut is tegen regen en regelmatig een beetje water geven.

Stijlvolle betonnen plantenbakken voor excentriekelingen

Met afplaktape en verf kun je eenvoudige betonnen bakken in een handomdraai omtoveren tot stijlvolle plantenbakken, waarin kleurrijke geraniums goed tot hun recht komen.

Om deze plantenbakken op maat te maken, bedek je de bakken met schilderstape zodat de blootgestelde oppervlakken een mooi patroon vormen. Druk de afplaktape stevig aan zodat er geen verf onderdoor kan lopen. Bespuit de bakken vervolgens met watervaste verf en laat drogen.

Verwijder de tape en beplant de potten met gemakkelijk te onderhouden geraniums. Je kunt de patronen en kleuren van de plantenbakken naar eigen smaak variëren en ze aanpassen aan elke stijl.