×
2021-geraniums-6000-plants-05-1

Verzorgingstips voor geraniums.

De geranium bloeit uitbundig en extra lang. Daarvoor heb je geen groene vingers nodig, maar misschien wel een paar tips. En omdat je tips vaak beter onthoudt als je de gedachte erachter weet, geven de specialisten van Pelargonium for Europe tekst en uitleg. Zo geniet je tot diep in het najaar van prachtige bloemen.

Ruimte

Om te zorgen dat geraniums optimaal kunnen groeien en bloeien, geef je ze voldoende ruimte. Als je de plantenbak of -pot minimaal 18 cm hoog is, kan de kluit goed wortelen. Hou tussen de onderlinge planten een afstand van 20 cm aan.

Zon

Geraniums kunnen op een plekje in de halfschaduw staan, maar houden van de zon. Hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe uitbundiger de bloei. Zelfs volle en felle middagzon is geen probleem.

Tip: Geraniums groeien naar de zon toe. Staan de planten in een pot? Draai deze dan elke week een slag zodat elke kant voldoende licht krijgt en de plant gelijkmatig groeit.

Watergeven

De geranium komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar lange perioden van droogte heel gewoon zijn. Geraniums overleven doordat ze veel vocht opslaan in hun vlezige bladeren en dikke stengels. Vergeet je een keertje water te geven, dan betekent dit dus gelukkig niet direct het einde van de plant. Geef de geranium (bij de wortelkluit) in zonnige periodes dagelijks water. Het beste moment daarvoor is in de ochtend. Tijdens een hittegolf kan een tweede watergift (’s avonds) geen kwaad. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet volledig doorweekt is. Dat voorkom je eenvoudig door gaten in de bodem van de pot te hebben. Overtollig (giet)water kan dan wegstromen. Ook een laagje hydrokorrels onder in de pot helpt. Geef ook water tijdens een periode van regen. Het bladerdak van de geranium kan soms zo dik dat het hemelwater de wortelkluit niet bereikt. Voel daarom aan de potgrond. Als deze droog is, geef je water. Je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken door potten te kiezen met een ingebouwd waterreservoir. Die zijn vaak voorzien van een indicator waardoor je eenvoudig ziet wanneer het tijd is om water te geven.

Voeding

Omdat de groei en bloei veel energie vraagt van geranium geef je behalve water ook regelmatig plantenvoeding. Het houdt de plant gezond en sterk.

Het resultaat is een rijke en lange bloei. Je kunt kiezen voor vloeibare plantenvoeding die je eens per 2 weken aan het gietwater toevoegt of voor langwerkende voedingskegels.

Deze stop je in de potgrond. De voedingstoffen worden gedurende 6 maanden langzaam afgeven aan de plant. Je bent daarmee dus in een keer klaar voor het hele bloeiseizoen.

Tip: Koffiedik bevat een mengsel van kalium, stikstof en fosfor. Dat zijn ideale voedingstoffen voor geranium. Voeg daarom eens per week een beetje koffiedik toe aan het gietwater (1 eetlepel per 10 liter) of meng het door de potgrond rond de wortelkluit.

2021-geraniums-6000-plants_01

Knippen of knijpen

Wanneer je uitgebloeide bloemetjes steeds weghaalt, zal de geranium weer nieuwe bloemknoppen vormen. Je kunt ze wegknippen of wegknijpen. Heb je daar geen zin in? Vraag dan bij het tuincentrum of de bloemist om zogenoemde ‘zelfschonende’ soorten. Die laten hun uitgebloeide bloemen vanzelf vallen om vervolgens nieuwe knoppen te produceren. Uiteraard kun je dode stelen of lelijk blad altijd weghalen.

Vorstvrij

In Zuid-Afrika zijn geraniums eigenlijk vaste planten. Maar omdat ze niet vorstbestendig zijn, worden ze in Europa behandeld als éénjarige zomerbloeiers. Toch kun je ook hier de geraniums (na de bloeiperiode) laten overwinteren. Knip de plant voor de eerste nachtvorst terug tot een hoogte van ongeveer 15 cm. Zet ze daarna op een koele, maar lichte locatie waar de temperatuur ligt tussen de 5 en 10 graden. De plant heeft in de wintermaanden nauwelijks water nodig. In het voorjaar loopt de geranium weer uit. Vanaf april-mei kan de geranium weer naar buiten. Gebruik aan het begin van het nieuwe bloeiseizoen verse potgrond en zet , indien nodig, de plant in een grotere pot.