×
2019-geraniums-100-holiday-feelings-007

Vakantiegevoel voor thuis. Aangename oases met geraniums in de stad.

Reizen is interessant en opwindend. Je ontdekt nieuwe plekken en ontmoet nieuwe mensen, en ondertussen verbreed je je horizon. Maar je vakantie thuis doorbrengen kan ook een geweldige ervaring zijn! Het kan heerlijke ontspanning opleveren, zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen. Helemaal mooi wordt het als je een balkon, terras of tuin voor jezelf hebt. Die kun je immers omtoveren tot een rustgevende, kleurrijke oase met veel groen en bloeiende planten. Zo maak je een plek waar je volledig kunt onthaasten en tot rust kunt komen. En de geranium staat hoog genoteerd op de lijst van populaire zomerbloemen.

Deze prachtige Zuid-Afrikaanse plant is winterhard en gemakkelijk te verzorgen, met een overvloedige bloei die telkens fascineert. Door de grote variatie in kleur en vorm zijn deze planten ook altijd heel decoratief. De experts van Pelargonium for Europe laten zien hoe je van een gewone buitenruimte met weelderig bloeiende geraniums een rustgevende oase kunt maken…

2019-geraniums-400-modern-style-012
2019-geraniums-400-modern-style-014

Bloeiende oases met geraniums

Planten zijn decoratief en hebben een positief effect op lichaam en geest. Alleen al het fijne gevoel dat ze je geven maakt dat je heel gauw dat perfecte vakantiegevoel krijgt. Een goede reden dus om je balkon, terras of tuin royaal te voorzien van planten. Als je planten gaat uitkiezen, is het belangrijk om rekening te houden met de eisen die ze stellen aan de omgeving. Voor een plek in het volle zonlicht of met een beetje schaduw is de geranium een absolute favoriet. Met zijn uitbundige bloei in verrassende schakeringen maakt de weinige eisende geranium van plekken waar verder niets bijzonders aan is binnen de kortste keren een kleurrijke oase. Nieuwe variëteiten met levendige kleuren en bloemen met prachtige vormen trekken sterk de aandacht. Die zijn dan ook zeer geliefd bij de jonge generatie, ook als decoratie voor buitenruimtes met een moderne en elegante vormgeving.

2019-geraniums-100-holiday-feelings-005

Als ruimteverdelers geven planten ook privacy en maken ze het buiten, waar je minder beschut zit, toch gezellig. Met hun bloemenpracht maken ze je helemaal blij, terwijl ze maar weinig ruimte innemen. Terrassen en balkons toveren ze in een oogwenk om tot eilanden van kalmte en rust.

Genieten met alle zintuigen

Morgens in de frisse zomerlucht genieten van je kopje koffie is een perfecte manier om een ontspannende dag te beginnen. Buiten eten en drinken brengt je onmiddellijk in vakantiestemming. En daar hoef je niet voor naar het terras van een café of restaurant, het kan gewoon op je eigen balkon of terras. Als het mooi weer is en je hebt de dag vrij, kun je buiten van elke maaltijd een feestje maken.

Bontgekleurde bloemen ronden zo’n gevoel dan perfect af. In bloembakken en balkonbakken heeft een kleurrijke selectie geraniums een zomerse uitstraling waar je heel lekker bij gaat voelen. En dan slaat deze veelzijdige schoonheid ook nog een uitstekend figuur als tafelversiering. Het is het makkelijkst om de geranium in een pot te doen en die met een schoteltje eronder op tafel te zetten.

2019-geraniums-100-holiday-feelings-014

Klimmende zonale geraniums, Franse geraniums en rozengeraniums zijn hiervoor bijzonder geschikt, omdat die zo rijkelijk bloeien dat ze niet onderdoen voor een prachtig boeket zomerbloemen.

2019-geraniums-100-holiday-feelings-022-1
2019-geraniums-100-holiday-feelings-017

DIY-idee: een bloeiende blikvanger voor zoele zomeravonden

Wie wel van wat bijzonders houdt en graag aan het doe-het-zelven slaat, kan voor een feestelijke zomerse tafel blikvangers maken die nog een tikje geraffineerder zijn. Deze rijkelijk bloeiende plant kan zo staan te shinen dat hij op warme zomeravonden uit zichzelf licht lijkt te geven. En dat heb je in een handomdraai voor elkaar. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn geraniums in diverse kleuren, twee terracotta potten van verschillend formaat, aardewerk scherven of kiezelstenen van poreuze klei, potgrond en een klein glas met een kaars erin. Zet de kaars in het glas en doe die in de kleinere pot. Vul daarna de grotere pot met potaarde.

Een drainagelaag van aardewerk scherven of kiezels op de bodem zorgt dat een teveel aan water goed kan weglopen. Zet dan de kleine pot met het glas in het midden van de grotere pot. Kijk ook of het glas met de kaars erin later nog goed zichtbaar is. De laatste stap is dat je de geraniums in de grotere pot doet.

Tip: geraniums moeten de ruimte hebben, dus zorg ervoor dat je potten neemt die niet al te klein zijn.

2019-geraniums-900-diys-summer-flower-candle-007
2019-geraniums-900-diys-summer-flower-candle-002
2019-geraniums-900-diys-summer-flower-candle-003
2019-geraniums-900-diys-summer-flower-candle-004
2019-geraniums-900-diys-summer-flower-candle-006

Vakantie in je eigen tuin

Waarom zou je het zo ver gaan zoeken als de beste plek heel dichtbij is? Je kunt heerlijk ontspannende dagen beleven in je eigen tuin. Met hun briljante kleuren en magnifieke bloemen geven de gemakkelijk te verzorgen geraniums het perfecte gevoel van een zorgeloze zomer.

Als je het goed aankleedt en de geschikte meubels erbij zet, kun je van je tuinschuur een heel aardig zomerhuisje maken, een idyllisch oord om aan de dagelijkse sleur te ontkomen. Gemakkelijk te verzorgen geraniums van uiteenlopend formaat, met allemaal een ander groeipatroon, zorgen met hun bonte kleuren voor een opgewekte stemming.

Even in de gaten houden: om lang en uitbundig te kunnen blijven bloeien, moeten geraniums veel licht en water hebben, met ook genoeg voedingsstoffen.

2019-geraniums-100-holiday-feelings-021

Anders dan veel andere zomerbloemen zullen ze geen blijvende schade oplopen als ze een poosje geen water hebben gekregen.

2019-geraniums-100-holiday-feelings-023
2019-geraniums-00-vintage-gardens-001