×

Tips voor het kopen van geraniums

Overweldigd door het grote aanbod? Als je op zoek bent naar winterharde, gemakkelijk te onderhouden bloemen die graag bloeien op zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen, zijn geraniums een slimme keuze. Vanaf half april is deze koningin van de zomerbloemen overal te vinden in kwekerijen en tuincentra. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) weten precies waar ze op moeten letten bij het kopen van geraniums.

Kies voor bossige planten

Als je vanaf de eerste dag van de geraniums wilt genieten, kies dan planten die zoveel bladeren aan sterke stengels hebben dat je de grond in de pot nauwelijks kunt zien. Bossige geraniums met sterke scheuten hebben genoeg tijd gehad bij de kweker om uit te groeien tot gezonde planten. Naast blad hebben ze ook een goed ontwikkelde wortelkluit. Geraniums hebben beide nodig om snel te groeien.

Kies geraniums met veel knoppen

Als je wilt dat jouw tuin, balkon of terras snel verandert in een bloeiende, rustige oase, moeten uw geraniums vanaf het begin veel knoppen hebben. Waarom? Omdat geraniums lichtminnende planten zijn die dat nodig hebben om te bloeien. Ze absorberen de zonnestralen en pas als ze een bepaalde lichtdrempel hebben bereikt, beginnen ze te bloeien. Als ze weinig knoppen hebben, moet je wachten en hopen op veel zon in de komende weken.

Koop het juiste aantal geraniums

Voordat je naar het tuincentrum gaat, moet je weten hoeveel planten je nodig hebt. Om zich goed te ontwikkelen hebben geraniums veel ruimte nodig. In een bak van 40 cm is plaats voor twee geraniums, op 60 cm is er plaats voor drie, en op 1 m passen er vier tot vijf. In een pot met een diameter van 20-25 cm past één geranium. Belangrijk: Geraniumpotten moeten minstens 18 cm hoog zijn.

Koop geschikte potmaten

Naast het aantal planten moet je ook weten welke potmaten je nodig hebt. Geraniums in potten van 11-12 cm zijn bijvoorbeeld perfect om in balkonbakken te planten, terwijl XL geraniums in potten met een diameter van 13 cm of meer beter geschikt zijn voor kuipen en andere grotere bakken, omdat ze er dan meteen goed uitzien. Koop alleen geraniums in verpakkingen van zes stuks als u veel tijd en liefde in de verzorging wilt steken. Ze hebben weinig tijd gehad om te groeien en hebben weken nodig om het ontwikkelingsstadium van de grotere exemplaren te bereiken.

De juiste tijd om te kopen

In Europa staan de kassen van begin tot half april vol met geraniums. De grootste variëteit is begin mei verkrijgbaar. Als je de planten niet tegen de kou kunt beschermen, koop ze dan niet te vroeg. Geraniums moeten pas definitief buiten worden geplant als er ’s nachts geen vorstgevaar meer is en de temperatuur overdag de dubbele cijfers bereikt (na Ijsheiligen).

Tip: Denk aan potgrond en meststoffen!

Als u geraniums gaat kopen, koop dan tegelijkertijd hoogwaardige potgrond. Voor een balkonbak van 80 cm heb je bijvoorbeeld ongeveer 30 liter compost nodig, terwijl dat voor een pot met een diameter van 20 cm ongeveer vier liter is. Denk ook aan bemesting. Hoewel de meeste compost voorbemest is, raden de Geraniums-experts aan om bij het planten een langzaam vrijkomende meststof te gebruiken. Geraniums zijn krachtige groeiers en hebben een zeer grote behoefte aan voedingsstoffen. Voorbemeste compost dekt deze behoefte meestal slechts enkele weken.

Belangrijk: Om ervoor te zorgen dat de voedingstoevoer tot het einde van het seizoen in de herfst duurt, kies je een negen-maands meststof. Als de temperatuur boven de 20°C stijgt, zal de plant de voedingsstoffen meestal enkele weken voor het verwachte einde van de bemestingsperiode verbruiken en opnieuw moeten worden bemest.

Uitgebreid advies over alle aspecten van geraniumverzorging is verkrijgbaar bij de vakhandel.