×

Op vakantie in jouw eigen bloemenparadijs. Gemakkelijk te verzorgen geraniums zorgen voor een vakantie mood

Een vakantie op je eigen balkon of in een spa hoeft geen straf te zijn. Integendeel! Zelfs na de covid-pandemie zijn er goede redenen genoeg om de mooiste tijd van het jaar thuis door te brengen. Het is goed voor het milieu, kostenefficiënt en vooral heerlijk ontspannend. Je hoeft je geen zorgen te maken over het inpakken van je koffer, reizen en het vinden van een verblijf, en je kunt vanaf dag één volop van je vakantie genieten. Dit geldt nog meer als je balkon, terras of tuin is ingericht als een bloemrijke oase van rust. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) laten je vakantiebestemmingen aan huis zien met gemakkelijk te verzorgen geraniums en onthullen waarom deze plant een ideale keuze is voor iedereen die liever ontspant op zonnige zomerdagen dan tuiniert.

Mediterraanse vibes met geraniums

Alleen al het zien van geraniums roept een vrolijk vakantiegevoel op. Dit is geen verrassing, want deze planten voor borders en balkons komen veel voor in de zonovergoten regio’s van Zuid-Europa. Dankzij hun Zuid-Afrikaanse oorsprong kunnen ze de intense middagzon verdragen. Zelfs extreme hitte en tijdelijke droogte zijn geen probleem voor geraniums. In combinatie met andere planten die van zon en warmte houden, zoals palmbomen of citroenbomen, zorgen ze voor een Mediterraanse sfeer die niet onderdoet aan de bekende vakantiebestemmingen in het zuiden.

Om een echt vakantieparadijs in je tuin, op je balkon of terras te creëren, heb je uiteraard iets meer nodig dan alleen bloeiende geraniums. Voor een ontspannen, boho buitenruimte zijn items zoals rotan meubels, raffia accessoires, kleurrijke kussens en gezellige dekens essentieel. Voeg daar nog een privézwembad aan toe en je hebt het perfecte vakantiegevoel.

DIY meubels en zelfgemaakte bloempotten

Degenen die de mooiste tijd van het jaar liever thuis doorbrengen, investeren vaak veel tijd en liefde in het ontwerpen van hun tuin of buitenruimte.

Zelfgemaakte meubels en bloempotten zijn veel meer dan alleen decoratie; ze maken je buitenruimte uniek en creëren een uitnodigende en gezellige sfeer. Het beste van alles: je kunt alles precies naar je eigen smaak ontwerpen.

Het met de hand gemaakte overdekte bankje aan de linkerkant heeft iets weg van een traditioneel bankje aan zee. Het biedt bescherming tegen de regen, wind en zon, waardoor het de perfecte plek is voor gezellige momenten in je eigen tuin.

Kleurrijke geraniums in potten en manden, samen met decoratieve accessoires, zorgen voor een vakantiegevoel.

Afgesneden geraniumbloemen in vaasjes op een plank of in een met de hand gemaakt muurdisplay, zorgen voor een extra dosis bloemenmagie. De display ziet er verfijnd uit, maar is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Bevestig simpelweg de reageerbuisjes aan ronde marmeren schijven met hete lijm, vul ze met water, plaats afgesneden geraniums erin en bevestig het geheel aan de muur met speciale plaatophangers.

Overigens is het geen probleem om bloemen van geraniums af te snijden of te plukken. Integendeel, het stimuleert de planten juist om nieuwe bloemen te produceren.

Links: Deze versie van de overdekte bank in roodtinten en met nét een andere styling ziet er weer compleet anders uit. Creatief zijn heeft zo zijn voordelen!

Geraniums: grote impact, weinig onderhoud

Geraniums zijn de ideale keuze voor iedereen die liever ontspant op zonnige zomerdagen dan tuiniert. Deze planten bloeien intenser en langer dan bijna elke andere zomerbloeier en zijn verrassend weinig veeleisend én winterhard. Veel licht, regelmatig wat water en voldoende voedingsstoffen zijn alles wat geraniums nodig hebben om voortdurend nieuwe bloemen te blijven produceren; vanaf de lente tot aan de herfst!

Maar wat gebeurt er met al die mooie bloemen als je een paar dagen weg wilt en er is niemand om voor je planten te zorgen? Geen probleem! Omdat geraniums voldoende vocht in hun stelen en dikke bladeren kunnen opslaan, kunnen ze gemakkelijk zonder water gedurende enkele dagen. Maar natuurlijk bevordert regelmatig water geven de vorming van nieuwe bloemen.

Automatische irrigatiesystemen en bloembakken met reservoirs verminderen de hoeveelheid benodigd water en zorgen ervoor dat je geraniums in de best mogelijke conditie blijven, zelfs als je lange tijd weg bent.

Het tijdelijk plaatsen van geraniums in de schaduw vermindert ook hun waterbehoefte. Als je echt wat langer weg bent kun je geraniums ook terugsnoeien. Het ziet er dan een tijdje niet zo mooi uit, maar uiteindelijk groeien de planten na het snoeien vaak nog sterker terug dan voorheen!