×

Moeiteloze bloemenpracht. De juiste manier om geraniums te planten en te verzorgen

Al vele jaren zijn geraniums de meest populaire bloeiende planten voor borders en balkons. En dat is niet zonder reden: geraniums zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en vormen. Ze groeien snel, bloeien overvloedig en continu van de lente tot aan de herfst en zijn gemakkelijk te onderhouden en winterhard. Je hoeft geen expert te zijn om je geraniums tevreden te houden. Zolang ze een paar tips volgen geeft deze plant óók beginnende tuiniers een gevoel van voldoening. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) weten precies wat belangrijk is bij het planten en verzorgen van geraniums.

Wanneer is de beste tijd om geraniums te planten?

Zodra de eerste warme lentdagen arriveren, wil je misschien meteen aan de slag met het beplanten van je balkon of terras. Maar wees voorzichtig met geraniums, aangezien ze niet goed tegen kou kunnen. Ze mogen alleen worden geplant wanneer de nachten consequent vorstvrij zijn en de dagtemperaturen regelmatig boven de 10°C liggen.

Als je écht niet kunt wachten, wees dan bereid om je geraniums indien nodig tegen de kou te beschermen. Bijvoorbeeld, wanneer de buitentemperatuur laag is, zullen je planten het beter doen op een vensterbank, een rek aan de muur van je huis of onder een overkapping dan op een tochtige balkonrailing of in een pot op de koude grond. ’s Nachts kun je geraniums beschermen tegen vorst met tuinzeil, bubbeltjesplastic of een laken.

Als het echter weer echt koud wordt, moet je je planten tijdelijk binnen zetten. Serres, vorstvrije zomerhuisjes of garages zijn geschikte noodonderkomens – bij voorkeur met natuurlijk licht.

Waar moet je op letten bij het planten van geraniums?

Of het nu in een balkonbak, plantenbak, pot, hangmand of border is, geraniums voelen zich overal thuis; mits ze genoeg ruimte hebben. De afstand tussen de planten moet minstens 20 cm zijn en de hoogte van de pot mag niet minder dan 18 cm zijn. Bij het planten, gebruik bij voorkeur hoogwaardige, voorbemeste compost, vergeet niet een drainage laag toe te voegen (bijvoorbeeld hydrokorrels) en zorg ervoor dat overtollig water te allen tijde kan weglopen.

Wat is de ideale plek voor geraniums?

Geraniums zijn lichtgevoelige planten. Hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe uitbundiger ze bloeien. Om snel van veel bloemen te kunnen genieten is het belangrijk om goed ontwikkelde planten met veel knoppen en dichte bladeren te kopen. Geraniums doen het het beste op een locatie met volle zon. Ze kunnen echter ook goed omgaan met gedeeltelijke schaduw. Geraniums houden niet van aanhoudende regen. Vooral soorten met grote of dubbele bloemen hebben op regenachtige dagen graag een beschut dak boven hun hoofd.

Hoe geef je geraniums goed water?

Geraniums kunnen veel vocht in hun bladeren en stengels opslaan, dus een paar dagen zonder water vormen geen probleem. Ze hebben echter regelmatig water nodig om uitbundig te kunnen bloeien.

Op zeer warme zomerdagen is het slim om ze ’s ochtends en ’s avonds water te geven. Plantenbakken of potten met een waterreservoir en automatische irrigatiesystemen kunnen de hoeveelheid benodigd water aanzienlijk verminderen.

Tip: Regenwater of stilstaand water is ideaal voor het besproeien. Bij vooral bossige planten bereikt soms het vocht de grond niet, zelfs niet bij regenachtig weer. Om te weten te komen of je planten water nodig hebben, controleer je de vochtigheid van de grond met je vinger.

Als de grond warm en droog aanvoelt, moet je water geven. Bij aanhoudende regen raden experts aan om uitlekschotels of potten waarin water kan blijven staan, te vermijden, omdat geraniums niet van overtollig water houden.

Hoe bemest je geraniums op de juiste manier?

Geraniums hebben veel voedingsstoffen nodig. Je zou ongeveer vier tot zes weken na het planten moeten beginnen met bemesten. Tegen die tijd zijn de voedingsstoffen vaak al verbruikt, zelfs met voorbemeste compost. Voor optimale voeding voeg je simpelweg een doorsnee meststof voor bloeiende planten toe aan het water, eenmaal per week. Als alternatief kun je meststofstokjes gebruiken. Deze gaan ongeveer twee tot drie maanden mee.

Als bij het planten langzaam vrijkomende meststof is gebruikt, kun je nog iets langer wachten voordat je plant weer aanvullende voeding nodig heeft. Hoelang precies hangt af van onder andere het type meststof dat is gebruikt, de temperatuur en de vochtigheid van de grond.

Als de zomer bijna voorbij is, is het niet ongebruikelijk dat geraniums zelfs bij langzaam vrijkomende meststof behoefte hebben aan aanvullende voedingsstoffen. Je kunt een tekort aan voedingsstoffen herkennen wanneer je geraniums niet meer goed bloeien of hun bladeren geel worden, zelfs als alles verder in orde is.

Het verwijderen van uitgebloeide bloemen

Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen en bladeren, evenals dode stelen, houdt geraniums gezond en stimuleert de vorming van bloemen. Zelfreinigende variëteiten, die voornamelijk te vinden zijn bij hangende geraniums, laten verwelkte bloemen vanzelf vallen en produceren meestal meteen nieuwe. Echter moet je de verwelkte groene bladeren nog wel met de hand verwijderen.

Overwinteren van geraniums

Geraniums zijn meerjarige planten. Als je ze wilt laten overwinteren en genoeg ruimte hebt, snoei dan vóór de eerste nachtvorst je planten terug tot ongeveer 15 cm en verplaats ze naar een heldere, koele plek.

Geraniums hebben in de winter geen meststof nodig en nauwelijks water. In het voorjaar verpot je je planten in verse compost en plaats je ze op een warmere plek. Met een beetje geluk zullen ze opnieuw uitlopen.