×

Met deze zeven tips overleven geraniums een lange tijd van regen

Geraniums houden van de zon. Als inheemse Zuid-Afrikaanse planten kunnen ze er niet genoeg van krijgen. In warme, zonnige zomers zijn deze planten op hun best. Maar wat gebeurt er als het weer niet meewerkt? Dan produceren geraniums tijdelijk minder bloemen. Zodra de zon weer wat vaker tevoorschijn komt, schieten ze weer uit de startblokken. Als je een paar basistips volgt, tenminste. De experts van Pelargonium for Euorpe (PfE) onthullen hoe geraniums ook langere periodes van regen kunnen overleven.

Tip 1: Gebruik hoogwaardige compost

Het is belangrijk om vanaf het begin een goed groeimedium te gebruiken. Speciale geraniumcompost of een hoogwaardige universeel-, balkon- of containercompost geeft de planten steun, is structuurvast en heeft een hoog drainage- en opslagvermogen. Dit betekent dat het niet verdicht, lucht en voedingsstoffen bij de wortels laat komen, zelfs als het nat is, en overtollig water snel van het wortelstelsel afvoert.

Tip 2: Vergeet een drainagelaag niet

Geraniums houden niet van water. Een drainagelaag van kleischilfers, geëxpandeerde kleikorrels of soortgelijke materialen op de bodem van de plantenbak zorgt ervoor dat de compost de drainagegaten niet blokkeert en dat overtollig water vrij kan weglopen. Alleen bakken met een waterreservoir hebben deze laag niet nodig.

Tip 3: Verwijder schotels en plantenbakken

Hoe praktisch het ook is op warme, droge dagen met veel verdamping, als geraniums kunnen terugvallen op een kleine voorraad water in een schotel of plantenbak, is een opeenhoping van water contraproductief als het regent. Weg ermee! Laat de pot niet langdurig in het water staan.

Tip 4: Schuif onder een dak

Bij hevige of aanhoudende regen kan het nuttig zijn om geraniums tijdelijk naar de muur van het huis of onder een afdak te verplaatsen. Om te voorkomen dat jouw reddingsactie mislukt, kiest u een zo licht mogelijke plek en controleer je van tijd tot tijd of de planten water nodig hebben. Zodra de zon weer schijnt, kunt u de bakken en balkonbakken weer op hun oorspronkelijke plek zetten. Geen dak beschikbaar? Een paraplu of folie kan ook bescherming bieden aan je planten.

Tip 5: Verwijder door regen beschadigde bloemen

Als geraniums veel regen hebben gehad, krijgen ze sneller hun schoonheid terug als u door water beschadigde bloemen en bladeren snel verwijdert. Dit helpt ook schimmelziekten te voorkomen die zich gemakkelijk ontwikkelen in een vochtige omgeving.

Tip 6: Geef een extra dosis voedingsstoffen

Zware regen spoelt voedingsstoffen uit de grond. Om dit verlies te compenseren kan een extra portie vloeibare meststof nuttig zijn. In het geval van langzaam vrijkomende meststoffen of meststicks kan aanhoudende regen de periode van werkzaamheid aanzienlijk verkorten. Je merkt dat je geraniums extra mest nodig hebben als ze niet meer goed bloeien of als hun bladeren geel worden, ook al is verder alles in orde.

Tip 7: Installeer een weer-app

Als je weet dat er onweer met zware regen op komst is, kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Weer-apps helpen je om voorbereid te zijn. Het is echter beter om niet alleen op de voorspelling te vertrouwen.

Met deze tips overleven geraniums langere periodes van regen zonder grote problemen. Als je zich geen zorgen wilt maken over het weer, zijn hangende geraniums beter dan rechtopstaande, en soorten met enkele bloemen zijn beter dan die met dubbele bloemen. Het meest gevoelig zijn de edele geraniums. Deze werden oorspronkelijk gekweekt als kamerplanten en hebben bijzonder mooie, grote bloemen. Ze moeten altijd buiten worden geplant op een plek die beschermd is tegen sterke wind en regen.

En wat als het toch gebeurt? Als de compost in de pot verzadigd raakt, is het belangrijk om snel een geschiktere omgeving voor de geranium te creëren. Haal hem uit de pot, snoei de door de regen beschadigde bloemen en scheuten weg, verwijder de natte grond en pot de plant in verse compost. Wacht in dit geval een dag of twee voordat je de plant voor het eerst water geeft.

Uitgebreid advies over alle aspecten van geraniumverzorging is verkrijgbaar bij de vakhandel.