×

Met deze vier tips is geranium snel in topvorm

Geraniums zijn in de zomer overal. Geen wonder, want deze plant is een echt bloeifenomeen. Weinig andere zomerbloemen bloeien zo uitbundig, in zo’n verscheidenheid en zo lang, en zijn tegelijkertijd zo onderhoudsarm. Soms wordt het bloei-enthousiasme van deze prachtige inheemse Zuid-Afrikaanse plant in de loop van het seizoen plotseling minder. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) geven mogelijke redenen hiervoor en geven tips om zogenaamd ‘luie’ geraniums weer op hun best te krijgen.

Tip 1: Verwijder uitgebloeide bloemen

Het verwijderen van uitgebloeide bloemhoofdjes is een echte stimulans voor meer bloei, omdat het voorkomt dat de geraniums energie steken in het vormen van zaden. Ze investeren de energie die ze besparen liever in de productie van nieuwe bloemen. Er zijn zelfreinigende geraniumsoorten voor wie niet van het verwijderen van de verwelkte bloemen houdt. Ze laten verwelkte bloemen vanzelf los. Je moet verdord blad wel met de hand verwijderen.

Tip 2: Bemest tijdig

Als geraniums maar weinig bloemen hebben, kan dat komen door een gebrek aan voedingsstoffen. Als ‘gulzige’ planten hebben ze veel voedingsstoffen nodig. Als je bij het planten geen langzaam vrijkomende meststof hebt gebruikt, zijn de reserves in de potgrond na vier tot zes weken uitgeput en moet je gaan bemesten. Om te bemesten kun je ofwel eenmaal per week een commerciële vloeibare meststof voor bloeiende planten door het water mengen of meststofstaafjes in de grond steken. Deze blijven ongeveer twee tot drie maanden goed.

Tip 3: Plaats in de zon

Geraniums zijn lichtminnende bloeiende planten. Hoe meer zon ze krijgen, hoe uitbundiger hun bloemen zullen zijn. Onze experts adviseren daarom de standplaats te controleren als de bloei begint af te nemen. Krijgen ze nog voldoende licht? Vooral in de buurt van snelgroeiende struiken of grassen kan een voorheen zonnige plek binnen enkele weken veranderen in een schaduwrijke plek. Verplaats in dat geval de geraniums naar een zonniger plek.

Tip 4: Zorg voor voldoende ruimte

Geraniums groeien snel. Daarvoor hebben ze voldoende ruimte nodig. Vier tot vijf liter grond per plant is nodig voor een goede ontwikkeling. Is er minder, dan lijdt hun bloeivermogen eronder. Als de ruimte te klein is geworden voor de planten, is verpotten de enige oplossing. Ter indicatie: in een balkonbak van 60 cm x 20 cm passen maximaal drie geraniums, in een bak van 100 cm vier tot vijf planten. Een pot voor één geranium moet een diameter van 20-25 cm hebben en minstens 18 cm hoog zijn.

Tip: Het afwisselen van slepende en opgaande geraniums in een bak geeft de planten meer ruimte om zich vrij te ontwikkelen.