×

Met deze 10 verzorgingstips staan geraniums er warmpjes bij

Zodra de zon tevoorschijn komt en de dagen langer worden, beginnen je groene vingers te jeuken. Hoe verleidelijk is het dan om begin mei geraniums en andere zomerbloemen op balkon en terras te planten! Maar dat is misschien geen goed idee. De experts van Pelargonium for Europe delen tien nuttige tips.

Zelfs bij winterharde geraniums neemt de groei aanzienlijk af bij temperaturen onder de 12°C. Als de temperatuur onder de 5°C zakt, komt ze helemaal tot stilstand. Vorst kan ze het leven kosten. Daarom moet u met planten wachten tot er geen nachtvorst meer is en de temperatuur overdag de dubbele cijfers bereikt. Dit is meestal rond half mei. Maar als het ondanks al uw geduld toch tot een koudegolf komt, zijn er manieren om geraniums te helpen korte periodes van koudere temperaturen ongedeerd te overleven.

Tip 1: Dicht bij de huismuur

Dicht bij de muur van het huis profiteren geraniums van de warmte van het gebouw. Muren zijn goede warmteaccumulatoren die het temperatuurverschil tussen dag en nacht matigen.

Tip 2: Oude kranten in de pot

Grondvorst kan zelfs optreden wanneer een thermometer op ooghoogte nog plus graden aangeeft. Koude lucht zakt niet alleen naar beneden, maar verzamelt zich daar ook. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, zet uw geraniums dan op een verhoging. Een laag krantenpapier onder de potten kan ook isolerend werken.

Tip 3: Onder het afdak

Warme lucht stijgt, koude lucht daalt. Het is dus zinvol om beplante bakken en containers tijdens koele nachten onder een dak (en liefst ook dicht bij een muur) te zetten. De temperaturen zijn hier milder dan buiten.

Tip 4: Dek 's avonds af

Een tuinvlies, noppenfolie of een beddengoed kan de kou bij je planten weghouden. Je kunt ze ook afdekken met een kartonnen doos om ze ’s nachts te beschermen. Verwijder overdag alle donkere bedekking, zodat het licht bij de planten kan komen. Een tuinvlies kan langer blijven zitten.

Tip 5: Blijf uit de buurt van balkonrails

Het is geen goed idee om balkonbakken bij vorstgevaar aan de reling te laten hangen. Deze plek is waarschijnlijk de plek rond het huis die het meest wordt blootgesteld aan weer en wind. Het gebruik van een vliesdoek kan planten helpen vorstige nachten te overleven. Nog beter: haal dozen naar beneden en verplaats ze naar de muur van het huis of plaats ze in een beschutte binnenruimte.

Tip 6: Vorstvrije noodopvang

Als het echt koud wordt, moeten geraniums tijdelijk worden verplaatst, maar hun verblijf binnenshuis moet zo kort mogelijk zijn. Ze kunnen enkele dagen overleven in een garage of vorstvrij tuinhuisje.

Tip 7: Weinig water nodig

Hoewel geraniums in de zomerhitte graag dagelijks water krijgen, moeten ze aan het begin van het seizoen zeer spaarzaam water krijgen. Bij lage temperaturen vertraagt hun stofwisseling, zodat ze weinig water nodig hebben. Dit geldt ook als er later in het jaar nog een koudegolf komt. Sleutelwoord: late koudegolf.

Tip 8: Houd rekening met de zwakste schakel

Als het erom gaat gemengde zomerbloemencombinaties in goede conditie door een korte koudegolf te loodsen, bepaalt de zwakste schakel het tempo. De meeste zomerbloemen die in Europa worden verhandeld, willen niet kouder dan 5°C worden bewaard – net als geraniums.

Tip 9: Installeer een weer-app

Hoe weet je wanneer er grondvorst op komst is? Weer-apps helpen je de situatie in te schatten. Elke avond de voorspelling checken zou deel moeten uitmaken van je routine, vooral aan het begin van het groeiseizoen, maar het is beter om niet alleen op de voorspelling te vertrouwen. De werkelijke omstandigheden zijn afhankelijk van veel factoren, zoals gebouwen in de buurt, wind en vochtigheid.

Tip 10: Als het gebeurt…

Als jouw geraniums toch te maken krijgen met lichte vorst, is dat geen ramp. Zolang alleen de bladeren bevriezen, kunnen de planten zich herstellen. Daarvoor moet het stengel- en wortelweefsel intact zijn.

Hierdoor verdragen geraniums geen vorst

Geraniums kunnen geen vorst verdragen omdat ze dat in hun natuurlijke omgeving niet hoeven. De geranium komt uit Zuid-Afrika, meer bepaald uit de streek rond de Tafelberg. Het klimaat daar lijkt op dat van de steppen. Het regent er zeer weinig en de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 25°C. Zelfs in de wintermaanden daalt de thermometer bijna nooit onder 5°C. Temperaturen dicht bij nul geven de geranium het signaal dat het nu winter is. Hij neemt een groeipauze, waarvan hij eerst moet herstellen.

Ter vergelijking: in 2021 identificeerde de Duitse weerdienst Keulen-Stammheim als de warmste plaats in Duitsland. De gemiddelde jaartemperatuur bedroeg daar slechts 11,4°C!