×

Kleurrijk en veelzijdig. Decoratie-ideeën met geraniumbloemen

Boeketten en bloemstukken zijn niet het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze aan geraniums denken. Beelden van rode hangende geraniums in balkonbakken die de gevels van boerderijen sieren, zijn vaak het eerste waar je aan denkt. Maar geraniums staan terecht bekend als de “bloeiende koningin onder de border- en balkonplanten”, omdat ze uitbundig bloeien, gemakkelijk te verzorgen en winterhard zijn en hoog scoren met hun lange bloeiperiode en indrukwekkende diversiteit. Hun overvloed aan bloemen maken geraniums ook perfect als snijbloemen. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) leggen uit hoe divers deze gemakkelijk te verzorgen zomerbloemen eruit kunnen zien en voorzien je van decoratie-ideeën met geraniums.

Geraniumbloemen: een explosie van kleur

Geraniumbloemen pronken met een immense variëteit aan kleuren, groottes en vormen. Hun palet varieert van wit, roze, lila en violet tot zalm, oranje en geel. Er zijn ook talloze tinten rood, evenals tweekleurige en speciale variëteiten met kleurverlopen, strepen of vlekken.

Ze zijn er in enkele, halfdubbele en dubbele bloemvormen, in grote, middelgrote en kleine variëteiten. Sommige soorten lijken op vlinders, anderen op sterren.

Er zijn bloemen met zoveel bloemblaadjes dat ze op rozenknoppen lijken, en andere die op tulpen lijken. Dankzij deze enorme variëteit kunnen geraniums als snijbloem in boeketten echt indruk maken!

Het afsnijden van de stelen stoort deze bloeiende planten overigens niet; integendeel, het stimuleert hen juist om te bloeien.

Overigens kunnen bijna alle soorten geraniums als snijbloemen worden gebruikt, of het nu gaat om opgaande, hydrbride (een kruising tussen zonale en klimgeraniums), hangende, Franse, vlinder- of geurende geraniums.

Voor de perfecte zintuiglijke ervaring combineer je verschillende geraniums samen.

Kleurrijke upcycled geranium vaasjes

Elk van deze vrolijke en kleurrijke upcycled vaasjes is uniek. Deze originele creaties zijn perfect om de vele verschillende soorten geraniumbloemen te laten zien.

En het beste is dat dit creatieve knutselidee snel en eenvoudig te maken is, zelfs voor beginnende knutselaars!

Je hebt nodig: Geraniums, oude glazen of plastic flessen, witte luchtdrogende modelleerklei, een deegroller, een mes, verf, kwasten en (optioneel) heldere vernis.

Zo maak je het: Rol met de deegroller de modelleerklei dun uit en snijd met het mes een strook uit die groot genoeg is om rond je vaasje te passen. Herhaal voor elk object. Bedek elk ervan met de modelleerklei en druk voorzichtig de uiteinden samen om de “naad” te sluiten.

Wacht tot de modelleerklei volledig is uitgehard. Dit kan tot twee dagen duren. Schilder tot slot je vaasjes zoals je wilt. Het afwerken met heldere vernis maakt de oppervlakken gladder en glanzender.

Tip: Papieren sjablonen kunnen je helpen bepalen hoe groot de stroken modelleerklei moeten zijn voor je verschillende vaasjes. Plaats hiervoor een vel papier rond het object, zodat de randen elkaar iets overlappen, en markeer de snijlijn met een potlood. Verwijder vervolgens het papier en knip het sjabloon op maat.

Geraniumboeketten: perfecte als cadeau en zomerse decoratie

Solo, of juist met andere zomerbloemen of grassen zijn geraniums erg charmant in boeketten. Of het nu gaat om een klein cadeau of een decoratie voor op de salontafel, een boeket geraniums creëert een zomerse sfeer en tovert een glimlach op het gezicht van de ontvanger.

In dit mooie zomerse boeket zijn verschillende soorten geraniums gecombineerd met zeelavendel (Limonium latifolium) en Noord-Amerikaans wild haver (Chasmanthium latifolium). Pennycress (Thlaspi Green Bell) dient als groen element.

Als alternatief voor een enkele vaas met een groter boeket, kun je ook verschillende kleinere vaasjes vullen met kleurrijke geraniums. Zo kun je bijvoorbeeld in een mum van tijd deze bloemrijke verrassing op een charmante vintage etagère creëren.

De roestige uitstraling van de etagère vormt een contrast met de levendige bloemen. Decoratieve geraniumbladeren en bolvormige vazen in rustieke kleuren passen hier goed bij. In deze zomerse styling op een ronde rieten dienblad worden gesneden geraniums in kleine, kleurrijke vaasjes gepresenteerd en worden aangevuld met vrolijke gele ‘trommelstokjes’ (Craspedia globosa).

Muurdecoraties met gesneden geraniums

Als natuurlijke muurdecoratie geeft een “Love”-teken – gemaakt van gebonden wilgentakken en versierd met kleurrijke geraniumbloemen – deze verweerde muur een nieuwe uitstraling. Om de bloemen langer vers te houden, plaats je de stelen van de geraniums in reageerbuisjes met water die met draad aan de wilgentakken zijn bevestigd.

Deze DIY muurdecoratie, gemaakt van ronde marmeren schijven, ziet er elegant uit en is eenvoudig te maken. Bevestig eenvoudig reageerbuisjes met hete lijm aan de marmeren schijven, vul de buisjes met water en plaats er gesneden geraniums in. Hang het geheel aan de muur met speciale plaatophangers. Jouw eigengemaakte muurdecoratie is klaar!