×
2018-geraniums-in-the-city-04

Hoe een onderhoudsvriendelijke plant de stad maakt tot een omgeving waar het prettig wonen is

Bij geraniums denken de meeste mensen meteen aan weelderige bloembakken aan de balkons van traditionele huizen in Beieren. Maar de pelargonium – de officiële benaming voor de geranium – is geen plant die alleen op het platteland iets te zoeken heeft. Door de vele variaties in kleur, bloem en blad tovert deze handige plant ook in de stad balkons, terrassen en binnenplaatsjes om tot aangename oases vol kleur. Doordat ze goed tegen de warmte kunnen en weinig onderhoud nodig hebben, stemmen deze planten hun antenne moeiteloos af op het leefklimaat en het ritme van de grote stad. Of het nu voor buiten of binnen is, de geranium is altijd onderdeel van de trend van stedelijk tuinieren en een groene manier van leven.

De stad grijs? De stad is één en al kleur!

Een groen en bloeiend terras hoog op de daken van de stad. Er is in de stad geen betere plek om van de zomer te genieten. Voor iedereen die zich af en toe eens heerlijk wil ontspannen te midden van een ware bloemenzee, maar geen zin heeft veel tijd te steken in de verzorging van planten, zijn geraniums de ideale keus. De nummer één bij de perk- en balkonplanten is gemakkelijk te verzorgen, heeft een weelderige bloei en is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, maten en groeipatronen. Afgezet tegen het grijze decor van de stad verschijnen de planten als vrolijk gekleurde streepjes. Geraniums in levendig oranje, rood en abrikoos regisseren vanuit grote bloembakken van goudgeel metaal het fantastische effect van een zomerse zonsondergang. Met hun vele bossige bloemen weten geraniums de laatste zonnestralen prachtig op te vangen, om ze dan meteen weer terug te kaatsen met een schitterende intensiteit.

Van die gemakkelijke geraniums - voor de stad gemaakt gewoon!

De romance tussen de geranium en de zon houdt niet op bij het weerspiegelen van het avondlicht. Geraniums zijn dol op het directe zonlicht van balkons op het zuiden: ze komen niet voor niets uit Zuid-Afrika! Pelargoniums kunnen best tegen een beetje schaduw, maar de vuistregel is: hoe meer zon, hoe meer bloemen ze voortbrengen. Zelfs hittegolven in de zomer, waar steden vandaag de dag meer dan ooit mee te maken hebben, zijn voor de geranium gezien zijn herkomst geen probleem. Bij extreme temperaturen is het alleen wel van belang dat de grond niet helemaal uitdroogt en dat de planten regelmatig water krijgen. Hydrocultuurpotten zijn dan een uitkomst. Het gegeven dat de relatieve luchtvochtigheid ’s zomers in de stad zo’n acht procent minder is dan op het land, is ook gunstig voor geraniums. Nog een voordeel voor mobiele stedelingen die de gewoonte hebben om er in het weekend op uit te trekken, is dat de geranium in zijn stengels en dikke bladeren veel water kan opslaan. Daardoor kan hij zelfs op snikhete dagen overleven als hij even droogstaat.

Aangename oasen met geraniums in de stad

Het is een robuuste plant, haast onbeperkt in zijn veelzijdigheid en een die nooit saai overkomt. Met geraniums kunnen stadsbewoners die onder tijdsdruk leven toch nog snel hun eigen kleine ontspannen oase creëren. In combinatie met hosta’s (in een schaduwrijke hoek), lelies, siergras en moerasplanten, slaan ijswitte hanggeraniums in zinken potten een goed figuur. Het watergekletter van een kleine zelfgemaakte fontein maakt de sfeer op het balkon thuis perfect af. Een rustgevend alternatief voor de drukte van het stadsverkeer!

Pelargoniums in modekleuren als paars of lila vormen een goed tegenwicht voor al het grijze beton en staal van de stedelijke omgeving. De zogeheten brugbalkonbakken die gewoon over de reling kunnen worden gehangen, maken het houden van planten op het balkon nog gemakkelijker. Als er geen ruimte is voor bloembakken of balkonbakken, kun je je planten ook gewoon aan de muur hangen.

Een zomers feestje in de stad - eigentijdse tafelversiering in een handomdraai

Buiten ontbijten of dineren, in het hart van de stad maar in een landelijke omgeving. Deze zomerse tafelversieringen zijn snel en makkelijk te maken: je plukt gewoon een paar geraniums uit je eigen bloembakken, zet die in glazen vazen en verdeelt die dan over de tafel. Op deze manier breng je jezelf en je gasten in een oogwenk in een ontspannen sfeer, ver weg van de stress van de werkweek.

"Welkom thuis": klassieke zomerplanten bij een industriële stijl

Je hoeft niet per se een tuin te hebben om toch een geslaagd tuinfeest te kunnen geven! Een gezellige, gastvrije sfeer is zelfs op een binnenplaatsje nog goed te creëren, met een paar zinken potten, wat houten kratten, oude pakketwagens en schuttingplanken in industrielook, net als vlechtmanden of plantenzakken op de grond. Daar zijn geraniums met hun bonte kleuren perfect geschikt voor, doordat ze net zo goed kunnen hangen als rechtop groeien en gemakkelijk te onderhouden zijn.

Tussen de kruiden en de kropsla. Stedelijk tuinieren met geraniums

Bij het stedelijk tuinieren weet de natuur zelfs tot de meest onherbergzame stukken van de stad door te dringen! Deze stedelijke oerwoudwand is gemaakt van oude fruitkisten, gevuld met een mix van hangende en opgaande geraniums, zomerse wijnstokken en kropsla. Geurige geraniums en tuingeraniums ronden dat oerwoudgevoel perfect af. Een geweldige blikvanger, en tegelijk ook een praktisch, snel en gemakkelijk te plaatsen privacyscherm voor een stadsbalkon!

In de stad op hun plaats: Franse geraniums voor een stads interieur

Geen balkon? Geen probleem! Het gevoel van het “groene wonen” is ook bij jou thuis in een wip op te wekken. Manden, zelfgemaakte potten van vilt en houten plantenbakken met Franse geraniums in felle zomerse kleuren, en dan daar tussenin jouw schommelstoel. Drankje erbij en een goed boek, en het vooruitzicht van wat lezen en soezen in de zon wordt gewoonweg onweerstaanbaar.

“Pelargonium grandiflorum” is de schoonheidskoningin onder de geraniums, met zijn grote opvallende bloemen en zeer levendige kleuren. Tip: Franse geraniums die geteeld zijn als kamerplanten beginnen anders dan hun buitenshuis levende soortgenoten al vanaf het begin van de lente te bloeien. Dat brengt de zomer nog een stuk eerder in huis!