×

Goede planning is alles. Zorgeloos geraniums verzorgen met deze drie tips

Geraniums zijn dankbare planten. Ze groeien snel, bloeien uitbundig, gaan lang mee en zijn winterhard en weinig veeleisend. Een zonnige standplaats, water en veel voedingsstoffen zijn de belangrijkste vereisten om deze populaire zomerbloeiers van de lente tot de herfst te laten gedijen. Als je ook van tijd tot tijd dode bladeren en bloemen verwijdert, zijn de geraniums tevreden. Voor degenen die regelmatig water geven, bemesten en snoeien te veel werk vinden, hebben de experts van Pelargonium for Europe (PfE) drie nuttige tips voor zorgeloze geraniums.

Tip 1: Gebruik waterreservoirs of automatische bewateringssystemen

Geraniums houden van zonnig en warm. Hoewel ze dankzij hun dikke stengels en stelen goed tegen korte droge periodes kunnen, hebben ze toch regelmatig water nodig om uitbundig te groeien en veel bloemen te produceren. Op zeer warme dagen en in de volle zon kan het zelfs nodig zijn om ’s morgens en ’s avonds water te geven. Waterreservoirs of automatische besproeiingssystemen verminderen de behoefte aan besproeiing aanzienlijk. Te duur? Je kunt ook zelf bewateringssystemen bouwen, bijvoorbeeld met plastic flessen. Instructies hiervoor vindt je online.

Tip 2: Gebruik langzaam vrijkomende meststof

Geraniums zijn ‘gulzige’ planten. Dit betekent dat ze bijzonder veel voedingsstoffen nodig hebben. Om uw planten zo goed mogelijk te verzorgen, moet u na enkele weken vloeibare meststof aan het water toevoegen, zelfs als de compost is voorbemest. Als u dit niet wilt doen, meng dan bij het planten van uw geraniums een langzaam vrijkomende meststof door de compost.

Belangrijk: Om ervoor te zorgen dat de toevoer van voedingsstoffen tot het einde van het groeiseizoen in de herfst duurt, kiest u een negenmaandelijkse meststof. Als de temperatuur boven de 20°C stijgt, zal de plant de voedingsstoffen meestal enkele weken voor het verwachte einde van de bemestingsperiode verbruiken en opnieuw moeten worden bemest.

Tip 3: Kies voor zelfreinigende variëteiten

Geraniums bloeien nog uitbundiger als je regelmatig uitgebloeide bloemen verwijdert. Veel plantenliefhebbers houden van het verwijderen van verwelkte bloemen; zij vinden het meditatief. Als je dat niet doet, zijn er zelfreinigende geraniumsoorten verkrijgbaar.

Dit zijn rijkbloeiende, hangende geraniums die hun uitgebloeide bloemhoofdjes vanzelf afwerpen. Deze zelfreinigende rassen zijn ideaal voor balkonbakken en hanging baskets vanwege hun slepende groei.