×

Geraniums creatief stylen. Vijf handgemaakte bloemdecoraties met geraniums

Wie geraniums mooi wil etaleren, hoeft niet veel geld uit te geven. Zelfgemaakte bloemendisplays zijn niet alleen veel unieker dan kant-en-klare producten, ze zijn vaak ook veel goedkoper. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) delen vijf nieuwe ideeën voor kleurrijke zelfgemaakte decoraties met geraniums die gemakkelijk te maken zijn en zeker voor een goed humeur zorgen.

Idee 1: Nautische toren met bloeiende geraniums

Met deze geknutselde asymmetrische toren met drie verdiepingen, gemaakt van bloempotten in zeeblauwe tinten, kunnen puur witte geraniums op een zomerse manier worden uitgestald. Dit decoratieve idee ziet eruit als een koele bries en kan in een paar stappen worden gemaakt. Je hebt drie bloempotten in verschillende maten nodig, spuitverf, een houten balk met een vierkant gedeelte, een zaag, lijmsticks, een lijmpistool, compost en drie verschillende maten geraniums.

Zo maak je het: Maak de potten schoon, spuit ze in verschillende tinten blauw en laat ze drogen.

Snij twee lengtes van de houten balk. De ene is even lang als de binnenkant van de grootste pot. De andere is even lang als de binnenkant van de middelgrote pot. Plaats het langere stuk hout op zijn uiteinde als steun in de grootste van de drie potten en vul de pot met aarde.

Breng hete lijm aan op het bovenste uiteinde van uw houten staaf en op de rand van de grootste pot waar u uw middelgrote pot wilt plaatsen. Lijm de middelgrote pot op zijn plaats zodat hij zowel op de rand van de grootste pot als op het uiteinde van de houten staaf rust.

Zodra de hete lijm droog is, herhaal je het proces met de middelgrote pot en lijm je de kleinste pot op zijn plaats. Zo ontstaat een toren met drie verdiepingen. Plant tot slot de geraniums in de potte.

Tip: Om te voorkomen dat je toren gaat slingeren, kies je een zo groot mogelijke pot voor de basispot.

Idee 2: Geupcyclede bloemen bedtafel

Zowel sierlijke als geurende geraniums zijn populaire kamerplanten. Om goed te gedijen hebben ze veel daglicht nodig. Deze uitbundig bloeiende en geurende geraniums maken van het ontbijt op bed een genot voor alle zintuigen. Een geupcyclede bedtafel van kleerhangers zorgt voor extra comfort in dit knusse slaaphoekje. Dit originele zelfgemaakte meubel biedt ruimte voor ontbijtspullen en een vaas met geraniums.

Benodigdheden

Om deze bedtafel te maken heb je nodig: vier houten kleerhangers met een stang, twee stukken plank, spuitverf, een accuboormachine, schroeven, schuurpapier en een zaag.

Zo maak je het

Verwijder eerst de haken van de hangers. Leg de hangers dan tegenover elkaar met de haakgaten tegen elkaar om de grootte van de planken van uw tafel te bepalen. Meet de afstand tussen beide hangers. Zaag elk van de planken in een vierkant van deze grootte. Boor vervolgens op één hanger gaten voor aan beide uiteinden en één in het midden. Herhaal dit met de andere drie hangers. Neem een plank en boor een gat aan elk uiteinde op de rand van de plank. Deze gaten moeten overeenkomen met de buitenste gaten in uw hangers. Herhaal dit aan de andere kant van de plank. Dit wordt de bovenste plank.

Herhaal de vorige stap op de tweede plank, en breng nog twee gaten aan in het midden van de rand van de plank. Deze gaten moeten overeenkomen met de gaten in het midden van de hangers. Dit wordt de onderste plank. Schuur beide planken lichtjes om ruwe randen te verwijderen. Zo hecht de verf beter. Spuit de hangers en planken in de door u gekozen kleur en laat ze drogen.

Zodra de verf droog is, schroef je de onderste en bovenste plank vast. Uw geupcyclede bedtafel is klaar.

Tip: Vergeet bij het ontbijt op bed niet een geranium toe te voegen. Deze bloemige ochtendgroet brengt je in een goed humeur en zorgt voor een positief begin van je dag!

Idee 3: Bloemenwandhanger in natuurlijke boho-stijl

Deze geranium-wandhanger in boho-stijl vormt een natuurlijk middelpunt van elke ruimte.

Dit heb je nodig

Voor deze wandhanger heb je een tak, een plank, een boormachine, sterk jutetouw, macramégaren, houten kralen, een schaar, geraniums en andere decoraties voor op de plank nodig. Belangrijk: Uw tak moet iets langer zijn dan de beoogde breedte van de afgewerkte ophanging.

Zo maak je het

Knip eerst een lengte jutetouw af en knoop het aan de uiteinden van de tak. Deze lus wordt later gebruikt om de wanddisplay op te hangen. Knip meer touw en macramé garen op de gewenste lengte en knoop ze over de tak in bundels van drie tot vijf lengtes. Haal de uiteinden van het touw of garen door de lus die je hebt gemaakt en trek ze aan. Vlecht in de volgende stap vlechten van sommige bundels en eindig elke vlecht met een knoop. Bij andere laat je de individuele touwtjes losjes hangen. Bind andere bundels op verschillende punten in de lengte samen met verschillend gekleurd garen of rijg ze met kralen. Werk voorlopig niet aan de buitenste bundels aan weerszijden van de muur.

Zaag de plank op de breedte die je wilt dat je muurhanger wordt (vergeet niet om hem iets korter te maken dan je tak) en boor een gat in alle vier de hoeken. Verdeel de buitenste twee bundels en steek de helft van de touwtjes door elk van de voorgeboorde gaten. Knoop vervolgens de touwtjes onder de plank, zodat de knopen de plank waterpas en op zijn plaats houden. Hang tot slot de wandhanger op met behulp van de ophanglus en kleed de plank aan met een bloeiende geranium en andere decoratieve accessoires.

Idee 4: Schelpen bloempot

Een nautisch pronkstuk: deze bloempot, bedekt met verzamelde zeeschelpen, is een prachtige manier om een edele geranium uit te stallen. Met een gewone plantenbak en wat hete lijm maak je dit eenvoudige knutselidee snel en gemakkelijk.

Idee 5: Schilderijbloemstandaard

Een charmant zelfgemaakt idee voor jouw tuin: met een ezel, een houten frame en een bloembak kun je een originele bloemenstandaard maken om geraniums mooi uit te stallen.

Tip: Dit levendige ‘schilderij’ werkt vooral goed bij hangende geraniums.