×
2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-09

Geranium kleurt de zomer. Maximaal genieten op klein balkon of terras.

Zelfs een klein balkon of terras kun je omtoveren tot een bloemenparadijs. Vergeet de hectiek van alledag en geniet optimaal van de zomer. Met rijkbloeiende planten als geraniums waan je je direct op je vakantiebestemming. De specialisten van Pelargonium for Europe geven DIY-suggesties om het maximale uit een kleine ruimte halen. Of het nu een balkon in de zon of halfschaduw betreft: geraniums kleuren de zomer.

DIY: Geraniumtrap

Van een oude, houten keukentrap en een paar planken maak je eenvoudig een geraniumkast. Doordat je een verticaal tuintje creëert heb je extra veel bloemen. Het idee is ook toe te passen voor grote terrassen. Dan wordt de geraniumtrap een roomdivider of privacyscherm. Extra handig: de potten met geranium vallen niet om omdat ze verzonken zijn in de planken.

Benodigdheden:

Een keukentrap, 3 planken (16 mm dikte), boormachine, schroeven, schroevendraaier, decoupeerzaag, schuurpapier, passer, potlood, liniaal en potten met geraniums. De planken kun je ook op maat laten zagen in een bouwmarkt. Ze moeten iets smaller zijn dan de sporten van de trap. Je schuift ze eenvoudig tussen de staanders. Zorg qua planklengte dat ze aan weerzijden 20-30 cm uit de trap steken.

2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-01
2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-02
2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-03

Stappenplan:

Stap 1: Meet de diameter aan de bovenkant van de pot. Zorg dat de cirkels die je op de plank tekent iets kleiner zijn. De terracotta pot valt er niet doorheen en zit klemvast.

Stap 2: Bepaal waar je elke pot wilt hebben en teken de cirkels op de plank. Voor een evenwichtig beeld, verdeel je de bloempotten gelijkmatig over de plank (of laat ze verspringen voor een speels effect). Let wel dat de gaten niet boven de sporten van de trap komen.

Stap 3: Boor gaten in de plank zodat je de decoupeerzaag er doorheen kunt steken.

Stap 4: Maak ronde gaten met de decoupeerzaag.

Stap 5: Maak de randen glad met schuurpapier.

Stap 6: Plaats tot slot de planken op de sporten en zet de geraniumpotten in de gaten.

Tip: In plaats van een enkele geraniumpot in het midden van de plank te plaatsen, kunnen er ook twee geraniumpotten naast elkaar gezet worden. Zorg daarbij wel voor voldoende afstand tussen elk gat.

Stap 7: Voor extra stevigheid kun je de planken vastschroeven op de sporten van de trap.

2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-04
2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-05
2021-geraniums-4050-diy-urban-flower-ladder-06

DIY: Potje nagellak

Maak je eigen sierpot! Met nagellak krijgen witte potten een eigenzinnige uitstraling. Zet er vervolgens een geranium om de hele zomer van te genieten. Een eenvoudig en snel DIY waarvoor je behalve witte potten ook nagellak (in verschillende kleuren), houten roerstokjes en een grote bak met water nodig hebt.

2021-geraniums-4010-diy-marbled-nail-polish-planters-04
2021-geraniums-4010-diy-marbled-nail-polish-planters-05
2021-geraniums-4010-diy-marbled-nail-polish-planters-06

Werkwijze:
Laat de nagellak in een bak met water druppelen. Roer voorzichtig met het houten stokje totdat er een interessant patroon ontstaat. Dompel en draai vervolgens de pot even onder in het water en laat hem drogen…klaar! Omdat geen pot hetzelfde zal zijn, vormen ze gegroepeerd bij elkaar een mooi geheel.

2021-geraniums-4010-diy-marbled-nail-polish-planters-07
2021-geraniums-4030-diy-painted-twig-art-02

DIY: Takkenwerkje

Een paar geverfde takken maken van een geranium in eenvoudige pot een eyecatcher. Niet alleen voor een eigenzinnig balkon of terras maar ook leuk om cadeau te geven. Deze DIY heb je in een handomdraai gemaakt. Behalve een bloeiende geranium in (terracotta) pot heb je een paar takken, plakband, acrylverf en kwast(en) nodig.

Werkwijze:
Om tussen de geverfde en ongeverfde delen een strakke lijn te krijgen (en geen druipers) plak je tape om de takken. Als de verf gedroogd is, verwijder je de tape en duw de takken in de potgrond rond de geranium. Klaar!

Hittebestendig

Onze zomers kennen steeds vaker hittegolven. Om te overleven op zonnige stadsbalkons en terrassen, moeten de planten goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. De geranium is gewend aan deze omstandigheden, want hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar is het ’s zomer flink warm en droog. In de stengels en in de vlezige bladeren wordt water opgeslagen. Toch zul je regelmatig water moeten geven tijdens langdurige hitte en droogte. Wanneer je kiest voor potten met een ingebouwd waterreservoir bespaar je jezelf veel tijd.

2021-geraniums-4000-urban-summer-escapes-15-2
2021-geraniums-4000-urban-summer-escapes-18