×
2021-geraniums-1000-my-freestyle-garden-02-1

Genieten van geraniums. Tips voor uitbundige bloei.

Zodra de kans op nachtvorst is geweken kunnen zomerbloeiers als geranium naar buiten. In een handomdraai vul je potten en bakken zodat het in de zomer volop genieten is van een bloemrijk balkon of terras. De kwekers van Pelargonium for Europe geven basistips om optimaal te genieten van geraniums.

Bloembak

De keuze aan bloempotten, plantenbakken en kuipen is enorm. Welke je ook kiest, zorg wel dat ie groot genoeg is. Met een hoogte van ongeveer 20 cm hebben de plantenwortels voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als vuistregel geldt dat je niet meer dan twee planten in een 40 cm lange bak zet, of maximaal drie in een 60 cm lange bak. Een pot met een diameter van 15-18 cm is geschikt voor één geranium. De kleur en het materiaal van de plantenbak is natuurlijk smaakgevoelig, maar onthoud: vocht verdampt sneller in donkere dan in lichtgekleurde bakken. Grond droogt ook sneller uit in bakken van terracotta dan in die van kunststof.

Tip: Sommige potten hebben een ingebouwd waterreservoir. Je hoeft dan minder vaak water te geven.

Potgrond

De juiste potgrond maakt een groot verschil. In principe kun je universele potgrond gebruiken, maar er is ook speciale grond voor balkon- en terrasplanten zoals geranium.

Het zorgt voor een goede waterhuishouding, heeft een goede structuur, is luchtig en bevat vaak al voeding.

De wortels kunnen zich zo optimaal ontwikkelen en dat resulteert in een gezonde en rijkbloeiende geranium.

2021-geraniums-5000-geranium-factory-05-2

Aanplanten

2021-geraniums-1000-my-freestyle-garden-04-1

Het beplanten van potten met geraniums gaat net als bij andere zomerbloeiers. Zorg dat onderin de pot gaten zitten zodat het teveel aan (giet)water kan wegvloeien en vul de pot met een laagje hydrokorrels. Die zuigen het overtollige (giet)water op en geven het weer af bij droogte. Bovenop de hydrokorrels komt de potgrond.

Zorg dat de pot voor ongeveer driekwart gevuld is en druk de grond zachtjes aan. Zet vervolgens de geranium in de pot en vul de overgebleven ruimte op met potgrond. Geef vervolgens goed water. Zorg ervoor dat de potgrond een paar centimeter onder rand blijft, dan overstroomt de pot niet bij de watergift.

Let op: ook als je kiest voor potten met onderin een waterreservoir is het van belang om de eerste weken toch goed water te geven op de potkluit. De wortels moeten zich namelijk wel goed ontwikkelen.

Plantcombinaties

Geraniums kun je uitstekend combineren met andere zomerbloeiers zoals Verbena, salie en petunia.

Ze zijn allemaal dol op een zonnige plekje!

Een zomerse plantencombinatie is ook genieten voor bijen, vlinders en andere insecten.

2021-geraniums-1000-my-freestyle-garden-21