×

Geen zomer zonder geraniums. Handige plant- en verzorgingstips

Met hun kleurrijke, gevarieerde bloemen zijn geraniums een lust voor het oog. In balkonbakken, containers en perken zorgen deze onderhoudsvriendelijke planten voor een zomerse stemming en positieve vibes. Als je enkele belangrijke plant- en verzorgingstips volgt, zullen deze inheemse Zuid-Afrikaanse planten dankbaar hun mooiste bloemen te laten zien van het voorjaar tot in de herfst. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) vertellen hoe geraniumliefhebbers verzekerd zijn van een ware bloemenzee.

De ideale tijd

Deskundigen raden aan om geraniums niet voor half mei buiten te planten. De reden hiervoor is dat in Noord-Europa tot die tijd nog vorstnachten voorkomen, die fataal zijn voor deze ware warmteaanbidders. Als het weer kouder wordt nadat je je geraniums hebt uitgeplant, zijn er manieren en middelen om ze tegen schade te beschermen. Zie voor meer informatie de blog over geraniums op www.meine-geranien.de.

De ideale grond

Verse compost is belangrijk om geraniums een goede start te geven. Zoek bij aankoop altijd naar de beste kwaliteit. Speciale geraniumcompost is optimaal aangepast aan de behoeften van de planten. Hoogwaardige compost voor balkons en potplanten of universele potgrond voldoet ook. Goede compost heeft een hoog drainage- en watervasthoudend vermogen. Het geeft de planten steun, terwijl er toch voldoende lucht bij de wortels kan komen. Een goed merk is te herkennen aan de aangename aardse geur, de losse consistentie en toevoegingen als klei en perliet.

De ideale waterafvoer

Geraniums houden niet van een teveel aan water, dus overtollig water moet goed kunnen weglopen. Naast hoogwaardige compost zorgt een laag kleischilfers, hydrokorrels of soortgelijke materialen op de bodem van de plantenbak voor drainage, omdat het voorkomt dat de compost de waterafvoeropeningen blokkeert. Voeg het gewoon toe bij het planten.

Tip: als je een bak met een ingebouwd reservoir gebruikt, is een drainagelaag meestal niet nodig

De ideale afstand

Naast een geschikte bak en een goede soort potgrond is de juiste afstand tot de buurplant belangrijk bij het planten van geraniums. Ze moeten minstens 20 cm uit elkaar staan. Dit betekent dat in een balkonbak van 60 x 20 cm breed plaats is voor maximaal drie geraniums, terwijl in een bak van 100 cm plaats is voor vier tot vijf. Een pot voor één geranium moet een minimale diameter van 20 cm hebben.

Tip: Door in een balkonbak hangende en opgaande geraniums af te wisselen, kunnen de planten zich vrijer ontwikkelen.

De ideale plaats

Geraniums zijn zonminnende planten. Hoe meer licht ze krijgen, hoe uitbundiger de bloemen. Ze geven de voorkeur aan volle zon, maar kunnen ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Variëteiten met grote of dubbele bloemen waarderen ook een plek die beschermd is tegen sterke wind en regen, bijvoorbeeld tegen de muur van een huis of onder een dak.

Geraniums water geven

Geraniums hebben veel water nodig om nieuwe bloemen te blijven produceren. Op warme, zonnige dagen kan het zelfs nodig zijn ze zowel ’s morgens als ’s avonds water te geven. Het water moet zo warm mogelijk zijn en je moet het direct op de grond aanbrengen, in plaats van op de plant zelf. Balkonbakken met reservoirs of je eigen zelfgemaakte automatische bewateringssysteem verminderen de bewateringstijd aanzienlijk.

Tip: Ook op regenachtige dagen kan het nodig zijn om water te geven. Bij planten met grotere bladeren – zoals de geranium – bereiken de regendruppels vaak niet eens de grond.

Geraniums bemesten

Geraniums zijn “hongerige” planten die veel voedingsstoffen nodig hebben. Als je voorbemeste potgrond gebruikt, moet je deze na vier tot zes weken opnieuw bemesten, omdat de voorraad dan is uitgeput. Voor een ideale toevoer van voedingsstoffen voor geraniums kun je eenmaal per week een in de handel verkrijgbare vloeibare meststof voor bloeiende planten door het water mengen. Als alternatief kunnen meststofstaafjes de planten twee tot drie maanden van voedingsstoffen voorzien. Een langzaam vrijkomende meststof levert zelfs genoeg voedingsstoffen voor negen maanden. Je kunt het later aan de grond toevoegen als je dat niet hebt gedaan toen je de planten plantte.

Geraniumbloemen afknippen

Geraniums zien er aantrekkelijker uit, produceren meer bloemen en blijven gezonder als je uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren regelmatig verwijdert. Als je dit niet wilt doen, zijn er zelfreinigende geraniumsoorten verkrijgbaar. Deze werpen hun uitgebloeide bloemen automatisch af, waardoor ze gemakkelijker bloeien. Je moet de verwelkte bladeren van deze geraniums wel handmatig verwijderen.

Geraniums overwinteren

Om geraniums te laten overwinteren, knip je ze vóór de eerste nachtvorst terug tot ongeveer 15 cm en breng je ze naar een lichte, koele plaats. Dit kan een vorstvrije garage zijn of een even koele plaats binnenshuis. Tijdens deze winterslaap hebben ze heel weinig water nodig. Knip ze in het voorjaar weer terug, verpot ze in verse compost en zet ze op een warme plek.