×

Favoriete plekjes voor elk weertype: kassen en serres zijn ideaal voor geraniums

Kassen, serres en zomerhuizen met grote ramen zijn populair, omdat ze je het gevoel geven midden in de tuin te zijn wanneer het weer even niet meewerkt in de zomer of het nét te koud is in de lente of herfst om lang buiten te blijven. Met het juiste meubilair, accessoires en planten kunnen overgangsruimtes tussen binnen en buiten gezellige toevluchtsoorden worden. Licht- en warmte minnende planten zoals geraniums zijn perfect voor de speciale groeiomstandigheden onder glas. Met hun weelderige groei en variatie aan kleurrijke bloemen geven ze je een echt ‘feel good’ gevoel!

Betoverende kas vol geraniums

Weelderige planten toveren deze kas en de omliggende tuin om tot een magisch paradijs – een droom voor elke plantenliefhebber. Gemakkelijk te verzorgen geraniums staan centraal in deze bloeiende oase. Geplaatst in verschillende potten maken deze zomerse prachtexemplaren met hun overvloed aan bloemen indruk – van de lente tot de herfst. Met zorg gekozen vintage meubels en accessoires versterken het knusse gevoel.

Geraniums worden vaak behandeld als eenjarige zomerplanten, maar met de juiste zorg kunnen ze vele jaren overleven. Onverwarmde serres of zomerhuizen met veel daglicht zijn ideaal voor het overwinteren van deze tere planten. Geraniums moeten binnengehaald worden vóór de eerste nachtvorst en teruggesnoeid worden tot ongeveer 15 cm. Tijdens de rustperiode hebben ze geen meststof nodig en nauwelijks water. In het voorjaar worden ze in verse grond verpot. Naarmate de temperaturen stijgen, zullen de planten opnieuw gaan uitlopen. Verwarmde serres, kassen en lichte zomerhuisjes bieden het hele jaar door perfecte groeiomstandigheden, waardoor geraniums opmerkelijke groot kunnen worden.

Bloemrijke leefruimtes met een buitengevoel

Lichtovergoten, gezellig ingerichte zomerhuisjes en serres vormen een prachtige uitbreiding van je leefruimte. In dit interieur met een exotisch buitengevoel zorgen kleurrijke geraniums in potten en manden voor positieve vibes, terwijl binnenpalmen, junglebehang en meubels in boho-stijl een ontspannen sfeer creëren.

Dabei können sie mit der richtigen Pflege viele Jahre überstehen. Ungeheizte Wintergärten oder Gartenhäuser mit ausreichend Tageslicht eignen sich für das Überwintern der nicht frostharten Pflanzen ideal. Die Geranien sollten vor dem ersten Nachtfrost ins Haus geholt und auf etwa 15 Zentimeter zurückgeschnitten werden.

Während der Ruhezeit benötigen die Pflanzen keinen Dünger und kaum Wasser. Im Frühjahr topft man sie in frische Erde um. Bei steigenden Temperaturen beginnen die Pflanzen, neu auszutreiben. In beheizten Wintergärten, Gewächs- und lichtdurchfluteten Gartenhäusern herrschen das ganze Jahr über perfekte Wachstumsbedingungen, so dass Geranien dort bemerkenswerte Größen erreichen.

Zorg voor frisse lucht op warme zomerdagen!

Met een kas of serre kun je profiteren van een aanzienlijk langer geraniumseizoen.

Het letterlijke broeikaseffect biedt ideale groeiomstandigheden wanneer het buiten nog te koud is of niet meer warm genoeg voor deze Zuid-Afrikaanse inheemse planten die gevoelig zijn voor kou. In de zomer kunnen ruimtes met veel glas echter erg warm worden.

Zó warm, dat dit zelfs een probleem kan worden voor de hittebestendige geranium. In het hoogtepunt van de zomer zorgt goede ventilatie ervoor dat de binnentemperatuur in een serre of kas slechts iets hoger is dan de temperatuur buiten, zodat geraniums en andere planten geen last hebben.

Belangrijk: Zorg ervoor dat ze genoeg water hebben wanneer het erg heet is. Bloembakken of potten met een waterreservoir en automatische irrigatiesystemen verminderen de hoeveelheid benodigd water aanzienlijk.