×

Een grote verscheidenheid aan bloemen; prachtig uitgestald. Decoratie-ideeën met snijgeraniums

Met hun gevarieerde bloei staan geraniums niet alleen mooi in kuipen, bakken, potten of perken, maar zijn ze ook geweldige als snijbloem. Omdat deze bloeiende planten onvermoeibaar nieuwe bloemen produceren van de lente tot de herfst, is het geen probleem als je hun bloemstelen afknipt. Sterker nog; het stimuleert de bloemvorming zelfs. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) geven je enkele decoratieve ideeën met afgesneden geraniumstelen of -bloemen die gemakkelijk na te maken zijn en die de kleurrijke diversiteit van deze onderhoudsarme zomerbloemen perfect tot hun recht laten komen, zowel binnen als buiten.

Een explosie van kleur: tafeldecoraties voor speciale gelegenheden

Geraniums zijn zoveel meer dan rode of roze hangplanten die gevels, balkons of lantaarnpalen sieren. Deze onderhoudsvriendelijke bloemen behoren tot de meest veelzijdige zomerbloemen. Hun bloemen schitteren niet alleen in rood en lichtroze, maar ook in warmroze, lila, violet, zalm, oranje, wit en zelfs in twee of meer kleuren tegelijk. Geraniums zijn er in grote, middelgrote en kleine maten en met enkele, halfgevulde en gevulde bloemen.

Sommige bloemen lijken op tulpen of rozen, andere op sterren of vlinders. Decoratie-ideeën waarbij ze als snijbloem worden gebruikt, benadrukken vooral hun rijke kleuren en verscheidenheid aan vormen.

(Mini-)boeketten met geraniums

Groot of klein, in combinatie met andere bloemen of juist als solo arrangement; een zomerboeket is de ideale manier om de schoonheid van geraniums te laten zien.

In dit zomerboeket (links) zijn verschillende geraniumsoorten gecombineerd met statice (Limonium Latifolium), zeehaver (Chasmanthium latifolium), decoratieve zaadhoofden en vrouwenmantel (Alchemilla Mollis) uit de tuin.

Dit miniboeket (rechts) bestaat uit twee soorten geranium en een andere soort statice (Limonium Latifolium). Het opvallende minivaasje trekt de aandacht op de salontafel en is een verrassend cadeautje.

Geraniumboeketten zijn echter niet alleen een leuk cadeau of zomerse tafeldecoratie. Minivaasjes gevuld met hun kleurrijke bloemen kunnen zelfs een gewoon hek in een handomdraai in een aantrekkelijke eyecatcher veranderen.

Upcycling-idee: geraniums in trendy hergebruikte vazen

Of het nu gaat om wasmiddel, zeep of drinkyoghurt, plastic wegwerpverpakkingen zijn overal. Als je ze niet wilt weggooien, kun je er snel trendy, geupcyclede vazen van maken om geraniums mooi in uit te stallen, samen met grassen en andere zomerbloemen.
Voor dit vrolijke en zomerse knutselidee heb je alleen lege plastic flessen, schuurpapier, spuitverf, afgesneden geraniums en andere bloemen naar keuze nodig.

Zo doe je het:
Was de flessen goed af en verwijder de etiketten. Ruw het plastic oppervlak lichtjes op met schuurpapier, zodat de verf beter hecht, en spuit de potjes in een kleur naar keuze. Zodra de verf droog is, kun je je geupcyclede vaasjes vullen met water en er de geraniums en andere bloemen in doen. Tip: Het eindresultaat wordt nog mooier als je flessen van verschillende grootte, vorm en kleur combineert.

Zomerarrangementen met geraniums

Door hun brede scala aan bloemkleuren en vormen zijn geraniums een ideale keuze voor bloemstukken in steekschuim. Deze weelderige krans is prachtig voor hekken, muren en deuren, terwijl deze kleurrijke bloembollen perfect zijn om schalen mee aan te kleden.

Tip: Leg het steekschuim in een emmer water en laat ze één tot twee minuten in het water zakken om volledig te weken. Duw vervolgens de afgesneden bloemstelen dicht tegen elkaar in het schuim, met de blaadjes tegen elkaar om gaten te voorkomen.

Zelfgemaakte houten ladder met hangende geraniumflesjes

Een zelfgemaakte houten ladder die in de lucht hangt of op zijn kant ligt, vormt een aantrekkelijke omlijsting voor hangende bloemstukjes. Glazen flessen gevuld met gesneden geraniums zijn een origineel alternatief voor de klassieke hanging basket. Dit rustieke deco-idee is eenvoudig te maken zonder al teveel te hoeven kopen.

Voor dit unieke DIY-idee heb je dikke rechte takken nodig, een zaag, een draadloze schroevendraaier, schroeven en sterk garen. Je hebt ook opgaande geraniums en lege glazen flessen nodig.

Zo maak je het: Zaag met de zaag twee lange takken voor de zijkanten van de ladder en drie kortere voor de sporten.

Verbind de zijkanten met de sporten door de kortere takken op de langere takken te leggen en ze met schroeven vast te zetten. Het wikkelen van touw rond de verbindingen zorgt voor extra stabiliteit.

Tip: Het is niet erg als het er een beetje scheef uitziet, want dat is precies wat deze rustieke geraniumladder zijn charme geeft.

Bevestig nu de flessen met touw aan de sporten, vul ze met water en leg er geknipte geraniums in. Tip: als u de flessen op verschillende hoogtes hangt, krijgt het geheel meer dynamiek.

Wanneer je veel mensen hebt uitgenodigd voor een etentje, is er vaak geen plaats meer op tafel voor bloemen naast de borden, het eten en de drankjes. Deze flessen gevuld met kleurrijke geraniums die aan hun takkenframe hangen en boven de tafel worden opgehangen, vormen een prachtig alternatief voor de klassieke tafeldecoratie.

Hoe je geraniumbloemen goed afknipt voor gebruik als snijbloem

Geraniums houden van bloeien. Met de juiste verzorging en zachte temperaturen bloeien ze vanaf de lente tot ver in de herfst uitbundig en continu en produceren ze onvermoeibaar nieuwe bloemen. Voor de planten is het dus geen enkel probleem dat je hun geraniumstelen als snijbloem gebruikt. Als de bloemen onderaan de stengel worden afgesneden of weggeplukt, heeft dit hetzelfde effect als snoeien: het bevordert de bloemvorming. Na korte tijd wordt de plant nog uitbundiger

Zo houd je afgesneden geraniums vers

Om snijgeraniums langer houdbaar te maken, moet het water regelmatig worden ververst. Door vuil water gaan de stelen sneller achteruit. Ook het toevoegen van bloemenvoeding verlengt het vaasleven van de geraniums. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat er geen bladeren in contact komen met het water. Strip alle bladeren die onder de waterlijn komen voordat je de stelen in een vaas zet.

Uitgebreid advies over alle aspecten van geraniums is verkrijgbaar bij de vakhandel.