×

Dressed to impress: Hoe verwijder je uitgebloeide bloemen van je geraniums?

Geraniums zijn echte bloeirijke krachtpatsers. Met de juiste zorg zullen ze je verrassen met een onuitputtelijke hoeveelheid bloemen van de lente tot de herfst. Ze hebben veel zonlicht, warmte, water en voedingsstoffen nodig om continu nieuwe bloemen te produceren gedurende de hele periode. Wat hier ook bij hoort is het regelmatig verwijderen van verwelkte en uitgebloeide bloemen en bladeren. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) geven je tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Voor de perfecte uitstraling, optimale gezondheid en maximale bloemenpracht is het regelmatig verwijderen van uitgebloeide of beschadigde bloemen of bladeren belangrijk, en wel om drie redenen. Ten eerste zien de geraniums er zonder verwelkte bloemen en bladeren er simpelweg beter uit. Ten tweede voorkomt het de ontwikkeling van ziekten. In vochtige omstandigheden plakken uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren vaak aan elkaar, waardoor ze een perfecte broedplaats vormen voor schimmelziekten. Tot slot stimuleert het wegknippen de bloemvorming. In plaats van energie te steken in de vorming van zaden, gebruikt de geranium al haar kracht om nieuwe bloemen te produceren, waardoor snoeien je plant een boost geeft voor nog meer bloei.

Enkele bloemen en bloemschermen

Geraniumbloemen groeien in trossen, ook wel bloemschermen genoemd, die bestaan uit een groot aantal individuele bloemen. Over het algemeen bloeien niet alle bloemen in één scherm tegelijk, wat betekent dat sommige bloemen in dezelfde tros al uitgebloeid kunnen zijn, terwijl andere nog niet eens zijn uitgekomen. Ook als er een paar bruine bloemen zichtbaar zijn, vinden veel geraniumliefhebbers het jammer om gelijk de hele scherm te verwijderen. Als dit het geval is, is het prima om alleen de individuele verwelkte bloemen te verwijderen. Als je echter veel geraniums hebt, kan dit nogal tijdrovend zijn. Het is dus prima om het hele scherm te verwijderen, maar het negeren van uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren gedurende een langere periode wordt niet aanbevolen. Voor halfgevulde en dubbele variëteiten is dit belangrijker dan voor enkelbloemige geraniums.

Afbreken in plaats van knippen

Je hebt geen mes of schaar nodig om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Je kunt die losse bloemen gemakkelijk uittrekken. Als de bloemblaadjes verwelkt zijn maar nog niet droog, breek ze dan individueel af aan de basis. Om de hele scherm te verwijderen, volg je de stengel met twee vingers totdat je de basis van de scheut vindt, en breek hem dan af tegen de richting van de groei in.

Kies het juiste moment

Geraniums zijn gemakkelijker te snoeien wanneer de stelen vol water zitten. Dit is meestal het geval een paar uur na het besproeien of na een regenbui. Over regen gesproken: Geraniums zijn robuust en makkelijk te verzorgen, maar stormachtig en regenachtig weer is niet echt hun ding. Voortdurende regen en sterke wind zijn vooral problematisch voor variëteiten met grote, halfgevulde en dubbele bloemen. Als je je geraniums geen beschermende bedekking kunt bieden, verwijder dan natte en beschadigde bloemen en bladeren zo snel mogelijk na een periode van slecht weer.

Zelfreinigende geraniums

Als je geen fan bent van het regelmatig bijhouden van je geraniums, zijn zelfreinigende variëteiten een goede keuze. Ze werpen uitgebloeide bloemen vanzelf af en produceren meestal meteen nieuwe. Echter moeten verwelkte bladeren nog steeds met de hand worden verwijderd. Zelfreinigende soorten komen vooral voor bij de hangende geraniumvariëteiten.