×
2021-geraniums-3020-diy-jars-of-blooming-joy-03

Creatieve DIY’s met geraniums. Zomerinspiratie.

In de zomer wil je het liefst genieten in en van een bloemrijke tuin. Een duurzame trend, die steeds meer aan populariteit wint, is ‘upcycling’. Je geeft oude, gebruikte voorwerpen een nieuwe bestemming. Zo maak je van oude wekpotten, nieuwe bloempotten of gebruik je oude louvredeurtjes als basis voor een verticaal bloementuintje. Upcyclen is behalve duurzaam ook leuk en eenvoudig. Wanneer je geraniums toevoegt geniet je er bovendien de hele zomer van! De specialisten van Pelargonium for Europe presenteren een vier DIY’s.

Wekpotten

Van oude wekpotten maak je eenvoudig originele bloempotten. Behalve de wekpotten (het liefst in verschillende maten) heb je watervaste verf en lint nodig. Maak de potten eerst goed schoon en spuit ze allemaal in dezelfde kleur of kies juist voor verschillende tinten voor een vrolijk effect. Strik het lint om de hals van de potten. Eventueel schrijf je met een watervaste stift letters op en… klaar!

Tip: Omdat onderin de wekpotten geen gaten zitten waar overtollig gietwater uit kan wegvloeien, is het beter om niet te veel water te geven en ze uit de regen te houden.

2021-geraniums-3020-diy-jars-of-blooming-joy-01
2021-geraniums-3020-diy-jars-of-blooming-joy-02-1

Heb je oude (louvre)deuren of luiken? Gebruik ze eens als basis voor een verticale bloementuin. Bijvoorbeeld door er plantenzakken aan te hangen. Die zijn verkrijgbaar in de winkel, maar kun je ook zelf maken. Gebruik daarvoor een stuk zeildoek van 50 x 24 cm. Met de achterzijde naar buiten gericht vouw je het in de breedte dubbel. Naai de zijkanten aan elkaar zodat er een zak ontstaat. Vouw de zak vervolgens naar binnen zodat de mooie kant buiten komt en de naden uit zicht zijn. Bevestig er twee ogen aan zodat je de zakken kunt ophangen met touw of haken. Beplant de zakken met geraniums en hang ze op verschillende hoogten aan de deuren.

2021-geraniums-1030-diy-vertical-garden-with-shutters-02-1
2021-geraniums-1030-diy-vertical-garden-with-shutters-03
2021-geraniums-1020-diy-floating-flower-chair-02

Bloemenstoel

Een oude houten stoel krijgt een tweede leven als hangend plantentafeltje.

Je gaat als volgt te werk:

verwijder de zitting en de poten.

Zaag de zitting zijdelings door midden en schroef de voorste helft weer vast aan de rugleuning.

De gezaagde kant van de zitting wijst naar de rugleuning.

Geef de stoel eventueel een kleurtje met watervaste verf.

Hang het plantentafeltje op aan bijvoorbeeld een kale muur of schutting en zet er een pot met rijkbloeiende geraniums op.

Oud fietswiel

Lekker tafelen in de tuin onder een bloemenhemel? Dat kan met deze geweldige DIY!

Je maakt namelijk een ‘kroonluchter’ van een oud fietswiel. Daaraan hang je potten met geraniums. Vanwege hun bloeiwijze zijn hanggeraniums een voor de hand liggende keuze. Zo ontstaat er een waterval aan bloemen. Vul ook een paar mini-vaasjes met geraniumbloemen die je uit de plant knipt en zet ze op de tuintafel voor een extra zomers effect. Oude fietswielen kun je ook als basis gebruiken voor een verticale tuin. Hang de wielen aan de muur en bevestig potten (met touw) aan de spaken. Kies daarbij voor verschillende kleuren geraniums voor een vrolijke en zomerse uitstraling.

2021-geraniums-3000-colourful-get-together-garden-08
2021-geraniums-3000-colourful-get-together-garden-07-1