×

Bloemrijk zomerdiner. Nieuwe ideeën voor kleurrijke tafeldecoraties met geraniums

Bij sociale bijeenkomsten met familie en vrienden zorgen geranium tafelstukken voor een zomerse sfeer en een vrolijke stemming. Ze gaan nooit vervelen, omdat geraniums met hun diverse bloemen en vele toepassingen perfect zijn als zomerse decoraties. En als je ze zelf maakt, heb je het perfecte tafelstuk! De experts van Pelargonium for Europe (PfE) laten je tafeldecoraties met geraniums zien die goed passen bij elke gelegenheid, van dagelijkse familiediners tot barbecues, verjaardagsfeestjes en zondagsbrunches.

Een breed scala aan toepassingen

Of het nu gaat om potplanten in mooie potten, afgesneden stelen in vaasjes, of bloemen losjes verspreid op de tafel, geraniums zijn ideaal voor bloemrijke tafeldecoraties.

Naast de klassieke opgaande geraniums zijn  ook vlinder- en Franse variëteiten perfect voor de mooiste tafelstukken. Met de juiste zorg kun je maandenlang genieten van een weelderig bloeiende geranium in een pot.

Naast de hierboven genoemde soorten zijn hangende variëteiten ook geschikt als snijbloemen. Geraniums kunnen er goed tegen dat hun stelen worden afgesneden.

Integendeel, het moedigt ze juist aan om nieuwe bloemen te produceren.

Dit ronde rieten dienblad met afgesneden geraniums en ‘trommelstokjes’ (Craspedia globosa) in kleine keramische vaasjes (rechts) is een goed voorbeeld van een arrangement met geraniumbloemen dat elke tafel opfleurt.

Upcycled, vintage tafeldecoratie

In deze vintage en chique tafeldecoratie stralen de weelderige bloemen en heldere kleuren van afgesneden geraniums op een prachtig gedekte tafel in kopjes en kleine glazen vaasjes. Gedraaide kaarsen in messing houders zorgen voor extra kleurrijke accenten, terwijl het servies en bestek van oma een nostalgisch tintje toevoegt.

Deze zelfgemaakte gestapelde etagère van vintage kopjes en borden met bovenop een met een glazen vaas met een levendig boeket geraniums, is het hoogtepunt van elk zomers diner.

Door kopjes en borden van verschillende maten uit de servieskast van oma te gebruiken en deze met een lijmpistool en keramische lijm aan elkaar te lijmen, is het maken van dit upcycled decor-idee super eenvoudig. De perfecte manier voor het presenteren van kleine lekkernijen!

Rechts: In lijn met de stijl van de tafel dient een oude soepterrine als alternatieve bloempot voor een weelderig bloeiende geranium. Bij het water geven is het belangrijk om overtollig vocht na maximaal 15 minuten uit de kom te verwijderen, aangezien geraniums niet van overtollig water houden.

Bloemrijk papier-maché tafelstuk

Als je van originaliteit houdt, dan zijn zelfgemaakte items helemaal het einde. Deze creatieve centrepiece, gemaakt van gaas en papier-maché, is zowel een kandelaar als een bloemenhouder met meerdere armen.

Met dit unieke, kleurrijke doe-het-zelf idee kun je stelen met geraniumbloemen prachtig tentoonstellen. Met slechts een beetje vaardigheid en de juiste materialen kan iedereen dit creatieve klapstuk in slechts een paar stappen maken.

Benodigdheden: kippengaas, draadsnijders, grote stenen, behanglijm, kranten, witte spuitverf, mini-kaarshouders met water opvangbakjes, witte dinerkaarsen, reageerbuisjes en gesneden geraniumstelen in verschillende kleuren en vormen.

En zo doe je het:

Stap 1: Knip een stuk kippengaas voor de basis van je bloemrijke tafelstuk en wikkel het rond de stenen. Het gewicht van de stenen zorgt ervoor dat het uiteindelijke stuk stevig staat.

Stap 2: Vorm het kippengaas tot buizen van verschillende hoogtes aan de vier hoeken van de basis. Modelleer verdere buizen van extra stukken gaas en bevestig ze aan de draadbasis. Zorg ervoor dat de helft van de draadbuizen die je hebt gemaakt breed genoeg is voor je reageerbuisjes en de andere helft voor de kaarsenhouders.

Stap 3: Maak de behanglijm klaar. Scheur de krant in smalle repen, bevochtig met lijm en plak ze overal op de draadstructuur. Spreid vervolgens meer lijm uit over de eerste laag papier en breng meer kranten aan. Herhaal dit proces totdat het hele draadgaas is bedekt met verschillende lagen papier. Je wilt dat het oppervlak ongelijk is.

Tip: Steek de reageerbuisjes en kaarshouders in de draadbuizen voordat je de papierstroken aanbrengt. Dit voorkomt dat je per ongeluk over de openingen plakt. Na het drogen, verwijder de reageerbuizen en kaarshouders en reinig met warm water.

Stap 4: Zodra je centrepiece volledig droog is, spuit je het (inclusief de kaarshouders als je wilt) in met witte spuitverf en laat het drogen.

Stap 5: Plaats tot slot de kaarsen in de kaarshouders, vul de reageerbuisjes met water, steek ze in de openingen en schik de gesneden geraniums erin. Plaats het afgewerkte pronkstuk op de tafel.

Op een voetstuk: geraniums in upcycled potten

Upgecycled bloempotten met vrolijke strepen zetten deze bloeiende geraniums letterlijk op een voetstuk en laten ze stralen. Dit decoratie-idee is ideaal voor je volgende tuinfeest en kan in slechts een paar stappen worden gemaakt.

Voor deze kleurrijke gestreepte geraniumstands heb je nodig: bloempotten, ronde kommen, een lijmpistool met keramische lijm, afplaktape, waterbestendige spuitverf in verschillende kleuren en bloeiende geraniums.

Hier is hoe je het maakt:

Stap 1: Reinig de potten en kommen grondig en bedek ze met verticale of horizontale strepen met afplaktape. Druk de afplaktape stevig naar beneden zodat de verf er niet onderdoor kan lopen.

Stap 2: Spuit vervolgens je potten en kommen in met de waterbestendige verf in een kleur naar keuze. Zodra de potten volledig droog zijn, verwijder je de afplaktape.

Stap 3: Plaats de kommen ondersteboven op de tafel en breng met het lijmpistool de keramische lijm aan op de onderste rand.

Stap 4: Druk je beschilderde bloempotten op de omgekeerde kommen en laat de lijm drogen.

Stap 5: Plant tot slot de bloeiende geraniums in je bloemenstandaards en geef ze een plekje op de tafel.