×

Bloemenpracht op ooghoogte. DIY geranium hangpotten

Het hoeven niet altijd balkonbakken en plantenbakken te zijn; geraniums zien er ook fantastisch uit in hangpotten en andere hangende creaties. Deze weelderige zomerbloemen zien er nóg beter uit in zelfgemaakte hangarrangementen. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) laten drie creatieve ideeën zien voor hangende creaties met geraniums en onthullen welke variëteiten het meest effectief zijn op grote hoogtes.

De beste geraniumsoorten voor in hangpotten

Met bloemstelen tot wel 1,5 meter lang zijn hanggeraniums ideaal voor in balkonbakken. De indrukwekkende waterval van bloemen van deze variëteiten, ook bekend als Pelargonium peltatum of klimgeraniums, komt echter ook prachtig tot zijn recht in hangende manden of andere opgehangen plantenbakken of potten.

Zelfreinigende variëteiten zijn bijzonder geschikt voor hoog opgehangen potten en balkonbakken aan huisgevels. Deze laten verwelkte bloemen vanzelf vallen, zodat je ze niet zelf hoeft weg te knippen. Dit is een groot voordeel als de bloemen moeilijk bereikbaar zijn.

Desalniettemin zijn hanggeraniums niet altijd de beste keuze voor hangende manden. Met hun weelderige scheuten nemen ze meestal snel de hele mand, bak of pot over waarin ze groeien. Als je zowel de plant als de pot zelf wilt laten zien, is het beter om voor opgaande geraniums te kiezen. Naast deze klassieke variëteit zijn ook geurende, Franse en vlindergeraniums geschikt.

Het is belangrijk om een zonnige of halfschaduwrijke plek te kiezen om ze op te hangen. Alle soorten geraniums hebben veel licht nodig om krachtig te groeien en tot in de herfst nieuwe bloemen te blijven produceren.

DIY geranium windgong

Dit project voor een hangende creatie is een geranium hangpot en windgong in één. Met een klimgeranium, één grote en drie kleine terracotta potten, acrylverf, kwasten, touw, grote houten kralen en kleinere platte kralen, is dit opvallende design snel en eenvoudig te maken.

Zo maak je het:

Maak de terracotta potten voorzichtig schoon en schilder ze met acrylverf in kleuren naar keuze. Laat ze drogen.

Wikkel het touw strak en meerdere keren rondom de grote pot, net onder de rand.Bevestig de kleinere touwtjes eraan om op te hangen.Rijg van binnenuit de grote terracotta pot een lang stuk touw door het gat aan de onderkant en bevestig het boven de opening met een platte kraal als “stopper”.

De kraal moet groter zijn dan het gat, zodat het touw er niet doorheen glijdt en de windgong veilig hangt. Bevestig vervolgens de drie kleinere potten aan het touw als bellen, met de opening naar beneden en gebruik meer “stopper” kralen. Plaats een grote houten kraal tussen elke pot als “klepels” net als bij een bel (zie foto). Zorg ervoor dat de afstand tussen de kralen zo is dat elk ervan zachtjes de rand van zijn pot raakt wanneer de wind waait en zo geluid maakt.

Rek met kleerhangers en macramé geranium hangpotten

Een ongebruikt kledingrek is perfect voor een decoratie met macramé hangpotten met weelderige geraniums. Bespoten met glanzende lakverf, ziet deze creatie er prachtig uit met de uitbundige bloemen van deze makkelijk te verzorgen zomerplanten.

Extra praktisch: omdat het kledingrek wielen heeft, kan het indien nodig handig worden verplaatst. Op een terras werkt het bijvoorbeeld uitstekend als een flexibele afscheiding.

Tip: Het ziet er nog beter uit wanneer de bloempotkleuren overeenkomen met het rek en de geraniums.

Upcycled keukenzeef hangpot

Kleurrijke geraniums maken deze hangende creatie – gemaakt van een oude keukenzeef en kleurrijke kralenslingers – tot een fantastisch decoratief idee voor elk tuinfeest! Je maakt dit DIY idee gemakkelijk zelf met een paar eenvoudige stappen:

Je hebt nodig: een zeef zonder handvat (dit kan makkelijk worden verwijderd met een slijper of een vergelijkbaar gereedschap), roesteffect sprayverf, een rol hobbydraad, diverse gekleurde kralen, draadsnijders en een klimgeranium.

Zo maak je het:

Stap 1: Voor de perfecte vintage look bewerk je de zeef met roesteffect sprayverf. Laat goed drogen. Tip: Om goed te kunnen groeien en bloemen te produceren in de herfst hebben geraniums veel ruimte nodig. Aangezien de meeste zeven waarschijnlijk niet diep genoeg zijn op de lange termijn, raden we aan je geüpcyclede hangmand alleen als tijdelijke geraniumpot te gebruiken.

Stap 2: Gebruik de draadsnijders om drie gelijke lengtes hobbydraad op maat te knippen voor de gewenste ophanglengte. Rijg de gekleurde kralen op de lengtes draad in het gewenste patroon.

Stap 3: Bevestig de drie lengtes kralendraad aan de bovenrand van de zeef. Een gelijke afstand tussen de bevestigingspunten zorgt ervoor dat je hangmand recht blijft. Draai de bovenuiteinden van de draden samen.

Stap 4: Plant tot slot de klimgeranium in de zeef en hang je geüpcyclede hangmand op met stevig touw of koord op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin of op je terras. Geef water in kleine hoeveelheden.