Geraniums zijn klassieke tuin- en balkonplanten én echte zomertoppers! Ze schitteren met hun heldere kleuren, overvloedige bloemen en uitstekende winterhardheid. Een van hun grootste voordelen is dat je heel weinig hoeft te doen om ze van het voorjaar tot de herfst te laten bloeien. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) laten je zien hoe je deze onderhoudsvriendelijke planten de beste zorg kunt geven, zodat ze hun volledige schoonheid gedurende vele maanden kunnen tonen.
1. De perfecte start: wanneer en hoe planten
Geraniums houden van warmte, dus wacht tot het risico op nachtvorst voorbij is en de nachttemperaturen constant boven de 10°C liggen. Of je ze nu in potten, plantenbakken of kuipen plant, geraniums groeien in elke container, zolang overtollig water kan weglopen en ze voldoende ruimte hebben. De container moet minimaal 18 cm hoog zijn, en de planten moeten ongeveer 20 cm uit elkaar staan om vrij te kunnen groeien.
Tip: Compost warmt minder snel op in lichtgekleurde potten. Dit betekent dat er minder water verdampt en de grond langer vochtig blijft.
2. Zonliefhebbers: de ideale standplaats
Geraniums houden van de zon! Hoe meer licht ze krijgen, hoe meer ze bloeien. Een plek in de volle zon op een balkon, terras of in de tuin is perfect. Maar zelfs als je alleen halfschaduw kunt bieden, kun je nog steeds geraniums laten groeien. Deze makkelijke planten kunnen met minder licht omgaan, al zullen ze minder rijk bloeien. Geraniums houden niet van te veel regen. Bij aanhoudende regen waarderen ze een dakje boven hun hoofd om schimmelziekten te voorkomen. Dit geldt vooral voor rechtopstaande en dubbelbloemige geraniums.
Pro tip: Geraniums hebben geen probleem met extreme hitte. Ze hebben alleen meer water nodig. Als je ze minder vaak water wilt geven, verplaats ze dan tijdens de middag naar de schaduw of plaats een parasol boven hen.

3. Geef regelmatig water, maar niet te veel!
Geraniums zijn zuinig met water. Ze slaan vocht op in hun vlezige bladeren en stelen en kunnen korte periodes van droogte overleven. Toch hebben ze regelmatig water nodig om uitbundig te bloeien, vooral op warme dagen. ’s Ochtends en ’s avonds water geven is ideaal, bij voorkeur met regenwater.
Belangrijk: Zorg ervoor dat er geen water blijft staan, want natte wortels zijn funest voor geraniums.
SOS-tip: Als de potgrond vochtig is maar de plant toch slap hangt, kan dit komen doordat je te veel water hebt gegeven. Laat de grond goed opdrogen voordat je opnieuw water geeft.
4. Voedingsstoffen in overvloed: zo bemest je geraniums op de juiste manier
Geraniums zijn gulzige planten, ze hebben veel voedingsstoffen nodig om de hele zomer door nieuwe bloemen te blijven produceren. Het is het beste om bij het planten voorbemeste potgrond te gebruiken of een langzaam vrijkomende meststof in de grond te verwerken. Vanaf de zomer hebben geraniums extra voeding nodig, omdat de voedingsstoffen in de voorbemeste grond meestal uitgeput raken. Een vloeibare meststof voor bloeiende planten uit de winkel helpt je geraniums er op hun best uit te laten zien.
Pro-tip: De experts van Pelargonium for Europe (PfE) raden af om huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals koffiedik, eierschalen of melk te gebruiken. Deze kunnen leiden tot een verstoorde voedingsbalans en bodemproblemen, en bovendien ongedierte en plantenziekten aantrekken.
5. Meer bloemengroei: verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen
Om ervoor te zorgen dat je geraniums hun energie in nieuwe bloemen steken, verwijder je regelmatig uitgebloeide bloemen en bladeren. Dit ‘snoeien’ stimuleert de bloei en houdt de planten gezond. Dit geldt vooral voor dubbelbloemige variëteiten, terwijl zelfreinigende soorten verwelkte bloemen vanzelf laten vallen. Dode bladeren moeten altijd met de hand worden verwijderd.
6. De onverwoestbare zomerheld: plagen en ziektes
Geen zorgen, geraniums behoren tot de sterkste zomerbloemen en zijn verrassend goed bestand tegen plagen. Zelfs slakken laten ze meestal met rust! Maar als er toch problemen optreden, hebben de experts van Pelargonium for Europe (PfE) de beste SOS-tips paraat:
- Kurkvlekken op de bladeren: Dit zijn onschuldige littekens door te veel water geven – geef gewoon minder water.
- Gele bladeren: Bescherm de planten tegen kou en geef ze indien nodig meer licht en voedingsstoffen.
- Pelargoniumroest: Verwijder aangetaste bladeren direct en zorg voor betere luchtcirculatie.
- Rouwvliegjes: Rouwvliegjes duiden op te natte potgrond. Laat de grond goed opdrogen tussen het water geven. De schade wordt veroorzaakt door de larven in de grond. Volwassen vliegjes leggen hun eitjes in vochtige aarde. Potgrond van lage kwaliteit trekt vaak rouwvliegjes aan.
7. Geraniums overwinteren
Geraniums kunnen zonder problemen overwinteren. Snoei de planten vóór de eerste vorst terug tot ongeveer 15 cm en zet ze op een lichte, vorstvrije plek, zoals een garage of serre. In de winter hebben geraniums weinig water en geen voedingsstoffen nodig. In het voorjaar snoei je ze opnieuw, zet je ze in verse potgrond en laat je ze langzaam wennen aan de warmere temperaturen. Met deze voorbereiding bloeien je geraniums het volgende seizoen weer volop.
Conclusie: zorgeloos de zomer door
Geraniums bieden fantastische bloemen met minimale inspanning. Of het nu gaat om een onderhoudsvriendelijke blikvanger in een balkonbak of een kleurrijk accent in een pot of in de grond, met de juiste verzorging stralen ze van voorjaar tot de herfst.