×

Bloemdecoraties. Ideeën voor tafel- en feestdecoratie met geraniums

Zonneschijn en warme temperaturen in de zomer brengen mensen in een goede stemming en zorgen ervoor dat ze feest willen vieren. Of het nu gaat om een verjaardag, Pasen, Moederdag, een tuinfeest of een spontane barbecue op een zwoele zomeravond, er is altijd wel een reden voor een feestje. De belangrijkste ingrediënten voor een geslaagd feest zijn niet alleen leuke mensen, lekker eten en drinken, maar ook mooie decoraties. Kleurrijke bloemen zijn hierbij een must. De experts van Pelargonium for Europe (PfE) delen ideeën voor kleurrijke tafel- en feestdecoraties met geraniums die je zeker in een goed humeur zullen brengen.

Een explosie van kleur: tafeldecoraties voor speciale gelegenheden

Deze moderne tafeldecoratie is zowel eenvoudig als schitterend. Opgaande geraniums met hun gevarieerde, weelderige bloemen zorgen voor een uitbarsting van kleur. De afgesneden geraniumstengels op de borden volgen de kleuren van de potplanten in het midden van de tafel en maken het feestelijke geheel compleet. Een enkele geraniumstengel en een naamkaartje bevestigd met rood lint is een snel alternatief voor een plaatskaartje.

Tip: de stelen blijven langer mooi in een met water gevulde tube

Relaxed country chic tafelstuk

Op deze moderne country chic tuintafel zorgen roze potgeraniums met weelderige bloesems voor zomerse sferen en een vrolijke sfeer. Individueel versierde potten zetten de geraniums mooi in de kijker. Je kunt deze tafelschikking in een paar stappen maken.  Je hebt een geranium, een terracotta pot, een bos gedroogde tarwe, een lijmpistool, lijmsticks, een schaar en touw nodig. Zo maak je het: Snijd de tarwestengels af en lijm alleen de aren rondom de terracotta pot, te beginnen bij de basis.

Tip: Aren van verschillende lengte geven een dynamischer effect.

Meet de omtrek van de bodem van de pot en vermenigvuldig die met 2. Knip negen gelijke stukken garen op deze lengte af en knoop ze aan één kant aan elkaar. Verzamel vervolgens drie van de lengtes tot een bos. Maak nog twee bosjes van drie met de andere zes strengen en vlecht de drie bosjes samen tot een vlecht.

Leg de vlecht rond de bodem van de pot als decoratieve rand en zet hem vast met hete lijm. Misschien moet je het einde van je vlecht bijsnijden als hij te lang is, want de uiteindelijke lengte hangt af van hoe strak je hem maakt. Zodra de lijm droog is, plaats je de geranium in de pot en zet je de pot op tafel. Tip: Je kunt op dezelfde manier bijpassende gevlochten servetringen maken van garen.

Verwelkom je gasten met een papieren waarzegrspelletje op elke plaats. Er zijn verschillende versies van dit bekende vingerspel. Welke u ook kiest, ze bieden allemaal plezier en iets om over te praten. Als je namen toevoegt aan je gevouwen papieren ontwerpen en ze versiert met gedroogde en geperste geraniumblaadjes, vormen ze ook een aantrekkelijk alternatief voor het klassieke naamkaartje.

Papier, pen, schaar, lijm en gedroogde, geperste geraniumblaadjes is alles wat je nodig hebt voor het vingerspel. Kijk online voor vouwinstructies.

Kleurrijke feestdecoraties voor een vrolijk feest

Of het nu gaat om een verjaardag of een tuinfeest, buiten feestvieren is extra leuk. Op dit terras zorgen weelderig bloeiende geraniums in felle kleuren samen met lantaarns voor een feestelijke sfeer.
De tafel is versierd met gesneden geraniums in geupcyclede vazen van oude drankblikjes. Spuitverf en een doelbewuste vervorming maken er kleurrijke en unieke decoraties van.

Kleurrijke geraniums voor Pasen

Met hun prachtige, kleurrijke bloemen zijn geraniums ideaal voor fleurige paastafels. Verwerk ze in bloembuisjes en kleine vaasjes en maak er paasnestjes of couverts van. Zo zorgen ze – samen met kleurrijke eieren – voor het echte paasgevoel.

Bloemrijke decorstukken met snijgeraniums

Met gesneden geraniums kunt u prachtige, bloemrijke tafelstukken maken die de aandacht trekken op feestjes en zorgen voor een zomerse sfeer en positieve vibes.
Een eenvoudig maar doeltreffend idee voor zwoele zomeravonden is een glazen schaal met water waarin kaarsen in dezelfde kleurenstellig en geraniumbloemen drijven.
Bloemvormige ijshoorntjes zijn ook een fantastisch DIY-idee voor een tuin- of zomerfeest. Dankzij hun gevarieerde, dichte bloei zijn geraniums een perfecte keuze voor onverwachte decoratie. Met ijshoorntjes, steekschuim, geraniums en cilindervormige glazen maak je dit pronkstuk supersnel.

Je hebt opgaande geraniums in verschillende kleuren nodig, ijshoorntjes, cilindervormige drinkglazen, een mes, steekschuim en doorzichtig cellofaan.
Zo maak je het:
Plaats de hoorntjes met de punt naar beneden in de glazen. Snijd het schuim met een mes, week het in water en plaats het in kleine hoorntjes van het cellofaan. Plaats deze in de ijshoorntjes zodat ze aan de bovenkant ongeveer een centimeter uitsteken. Duw vervolgens de geraniumstengels in het schuim, dicht bij elkaar, om je ‘ijsje’ te vormen.

Een piramide van serviesgoed versierd met geraniumbloemen een kaars is een origineel knutselidee. Deze zomerse, geupcyclede decoratie is eenvoudig te maken. Je hebt een taartvorm, een kruik, een ondiepe kom, een beker, een lijmpistool en lijmsticks, steekschuim, een kaars, dikke bloemendraad en gesneden geraniumbloemen in verschillende kleuren nodig.

Zo maak je het: Bevestig met hete lijm eerst de kan op het taartblik, het bord op de kan en het kopje op het bord. Laat de lijm drogen. Vul vervolgens de beker voor 2/3 met in water geweekt steekschuim. Duw 3-4 ijzerdraadjes in de basis van de kaars en duw ze in het steekschuim in het midden van de beker.

Tip: Als je een uiteinde van de ijzerdraden eerst verwarmt, smelten ze in het kaarsvet en zijn ze er gemakkelijker in te duwen.

Duw de geknipte geraniumstengels in het schuim rond de kaars. Vul de taartschaal en de ondiepe schaal met water en strooi er de geraniumbloesems in. Uw geupcyclede bloemdecoratie is klaar!

Deze natuurlijke bloemenhouders gemaakt van decoratieve kiezelstenen, bonsaidraad en reageerbuisjes zijn perfect om kleurrijke afgesneden geraniums op feestjes te etaleren.

Om dit op de zee geïnspireerde DIY-idee te maken, heb je decoratieve kiezelstenen met een platte kant nodig, een draadschaar, bonsai- of dik decoratief draad, reageerbuisjes en geraniums. Zo maak je het: Knip met de draadschaar lengtes van de bonsai- of decoratieve draad van ongeveer 60 cm lang. Voor kleinere steentjes kan een kortere lengte nodig zijn. Lus het bonsaidraad om de steen en draai dan de uiteinden samen boven de steen, met de platte kant naar beneden, waarbij het ene uiteinde van het draad veel langer is dan het andere.

Vorm een spiraal met het langere uiteinde van de draad rond de reageerbuis, maar let op dat je de draad niet te strak om de buis wikkelt, anders kan deze barsten. Vul tot slot de reageerbuis met water, zet er een geraniumstengel in en zet je bloemenhouder op tafel.

Tip: Met een naamkaartje kan dit idee worden gebruikt als alternatief plaatskaartje.

Met steekschuimballen en de verschillende soorten geraniumbloemen kun je prachtige bloemenballen maken die perfect zijn als feestdecoraties. Leg vóór het aanbrengen van de bloemen een schuimrubberen bal in een kom of emmer water en laat hem twee minuten liggen of dompel onder tot hij volledig doorweekt is. Steek vervolgens de bloemstelen in het schuim, dicht bij elkaar, met de bloemblaadjes tegen elkaar.