×

Bloeiende wonderplanten met een ‘goed gevoel garantie’. Het leven is mooi met geraniums

Met hun kleurrijke bloesems verspreiden geraniums positieve vibes van de lente tot de herfst en maken ze het leven mooier. Deze gemakkelijk te verzorgen planten veranderen zonnige balkons, terrassen en tuinen en ook interieurs in bloeiende oases van geluk. De decoratie-experts van Pelargonium for Europe (PfE) delen hun ideeën voor bloeiende geraniumparadijzen die je inspireren om te ontspannen en tot rust te komen.

Bloeiende terrassen

Aangekleed met smaakvolle meubels, kussens en huiselijke accessoires, bieden terrassen in de zomer extra leefruimte om je goed te voelen. Of u nu een middag alleen geniet in een gezellige rieten stoel of ligstoel, de avond met uw partner afsluit, of met vrienden of familie afspreekt voor een zondagse brunch of barbecue, geraniums zorgen voor een perfecte setting voor wat aangename uurtjes buiten.

In grote bloempotten en balkonbakken zorgen deze prachtige inheemse Zuid-Afrikaanse planten voor kleurrijke accenten en een ontspannen zomersfeer.

Geraniums zien er ook fantastisch uit als muurdecoratie. Met hun heldere kleuren toveren ze gewone hekken en muren om tot aantrekkelijke blikvangers. In het voorbeeld links zijn hanggeraniums gecombineerd met een zilverkleurige klimplant. (Dichondra argentea).

Hun prachtige bloemen vormen ook een perfect zomers tafelstuk. Eén of meer planten in mooie plantenbakken op tafel zorgen samen voor een grote impact. Gesneden geraniums in vazen staan ook prachtig.

Flower-filled balconies

Geraniums can instantly transform even small balconies into floral havens. The low-maintenance flowers cope well with the urban climate. Even summer heat waves are not a problem for these hardy South African native plants. In extreme temperatures, just make sure the soil doesn’t dry out completely and water regularly.

But even if geraniums do have to go without water for a few days, they usually survive with no problem. They can store plenty of water in their stems and leaves. This is a great advantage for city dwellers who are often out and about.

Bloemrijke balkons

Geraniums kunnen zelfs kleine balkons omtoveren tot bloemenparadijzen. De onderhoudsarme bloemen zijn goed bestand tegen het stadsklimaat. Zelfs zomerse hittegolven zijn geen probleem voor deze winterharde Zuid-Afrikaanse planten. Bij extreme temperaturen moet u ervoor zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt en regelmatig water geven.  Maar zelfs als geraniums het een paar dagen zonder water moeten stellen, overleven ze meestal zonder problemen. Ze kunnen veel water opslaan in hun stengels en bladeren. Dit is een groot voordeel voor stadsbewoners die vaak op pad zijn.

Een bloeiend wellness-retraite aan zee

Op een yoga-retraite aan zee zorgen bloeiende geraniums in frisse zomerkleuren voor de perfecte sfeer voor meditatie en ontspanning. De lila geranium valt op in deze amfora-achtige pot.  Een outdoor schoonheidssalon is de perfecte plek voor een ontspannende spabehandeling. Schoonheidsproducten met geraniumolie staan klaar op een handgemaakte tafel versierd met schelpen en zand. Ze verzorgen de huid en het haar en hebben een kalmerende en balancerende werking.

Decoratieve bloemstukken van snijgeraniums in frisse zomerkleuren zorgen voor extra plezier tijdens een verwensessie aan zee. Deze zomerse bloemdecoraties zien er fantastisch uit en zijn supersnel te maken. Schik gewoon bamboestokken en stengels ruwe paardenstaart (Equisetum hyemale) in glazen vazen. Vul een deel van de stengels met water en voeg geknipte geraniums in felle kleuren toe. Schelpen in het water op de bodem van de vaas benadrukken het zeegevoel.

Bloemen interieur ideeën

Niet iedereen heeft het geluk een zonnige buitenruimte te hebben, dus goed om te weten dat geraniums ook binnenshuis kunnen worden gehouden, mits ze voldoende licht krijgen. Geurende en Franse geraniums zijn bijzonder geschikt als kamerplant. In dit Scandinavische interieur geven een aantal van deze onderhoudsarme planten een zomerse sfeer. Arrangementen met snijgeraniums zijn niet afhankelijk van de lichtomstandigheden.

Dit kleurrijke tafelstuk rechts is fris, vrolijk en modern, met vijf verschillende vazen in zomerse pasteltinten en fel oranje. Ze zijn gevuld met ton-sur-ton geraniums en bamboetakken.

Deze mooie tafelschikking links is gemaakt van afgesneden bloemstelen van twee verschillende kleuren geraniums. Stroken sisal en blauw touw geven de potten een charmante extra glans.

Geurgeraniums bieden een verscheidenheid aan aroma’s, van appel of citroen tot gember, munt en chocolade tot roos of sering. Creatieve koks kunnen ze gebruiken voor salades, desserts, thee, cocktails of limonades.

Hun essentiële oliën maken van bepaalde geraniums ook een natuurlijk middel tegen muggen. Vooral geraniums met citroengeur houden ongedierte op afstand. Ze kunnen niet alleen op het balkon of terras worden gebruikt, maar ook in de slaapkamer.

Uitgebreid advies over alle aspecten van geraniumverzorging is verkrijgbaar bij de vakhandel. Gebruik hiervan is gratis onder vermelding van “Pelargonium for Europe”. Verdere teksten en afbeeldingen zijn te vinden op www.mijnpelargonium.nl.