×
Geraniums in potten van klei staan op een oude houten ladder.

Welke geraniums zijn het beste?

Kijkt je weleens naar de planten in de kwekerijen en tuincentra en vraag je je af welke geraniums het beste zijn? Het antwoord is simpel: alle geraniums zijn geweldig! Wat voor jou de beste keuze is, hangt echter af van wat je ermee wilt doen.

Dit artikel:

Beveelt geraniums aan voor verschillende situaties.

Geeft tips voor het kopen van geraniums.

Legt uit hoe je goed zorgt voor deze populaire zomerbloeiers.

Hangende geraniums voor een muur vol met bloemen

Wil je een mooie muur met bloemen? Dan raden wij aan om geraniums op te hangen. Je kunt ze in bakken planten, zoals hier, en ze aan een rek ophangen. De bloemen zullen de lege ruimte snel bedekken. Hanggeraniums zijn ook onverslaanbaar in een hangpot. Een verscheidenheid aan enkelbloemige, halfgevulde en gevulde bloemen in verschillende tinten roze en rood zorgt voor structuur en trekt de aandacht.

Zelfreinigende geraniums voor balkontuiniers met weinig tijd

Gestreste balkontuinders kunnen het beste zelfreinigende geraniums gebruiken. Dit zijn hangende variëteiten die zonder menselijk ingrijpen hun uitgebloeide bloemen afwerpen. Er zijn een aantal eenbloemige, hangende geraniums met deze eigenschap. Ze zien er prachtig uit in bloembakken of hangpotten. Zelfreinigende exemplaren vinden een onderhoudsvriendelijke partner in geurende geraniums en decoratieve bladgeraniums, die vooral scoren met hun blad.

Opgaande geraniums zijn perfect als flexibele potarrangementen die er van een afstand fantastisch uitzien

Als je graag individuele potten plant of mooie tafeldecoraties maakt, zijn opgaande geraniums een goede keuze. Ze passen ook uitstekend bij andere zonminnende zomerbloemen. Je kunt deze prachtige zomerbloeiers steeds opnieuw rangschikken naargelang je stemming. Om een chaotische mix van stijlen te voorkomen, let dan goed op het materiaal; potten in natuurlijke tinten van natuurlijke materialen zijn tijdloos en gaan altijd samen.

Franse geraniums voor iedereen die niet kan wachten op de zomer

Franse geraniums zijn verkrijgbaar vanaf maart en doen het goed op lichte plaatsen binnenshuis. In de zomer doen ze het ook goed op een beschutte plek buiten.

Je kunt ze naar buiten verplaatsen zodra het weer zacht genoeg is. De beste plek voor deze prachtige soort is een plek waar je de prachtige bloemen dicht bij je kunt hebben.

Keuzestress? Ga voor meerdere soorten

Kun je niet kiezen? Plant dan simpelweg meerdere geraniums bij elkaar! Een geraniumstengel geeft hoogte aan een gemengde pot, rechtopstaande soorten fleuren het middengedeelte op, en je kunt het geheel opvullen met lage vlindergeraniums en een zoete aardappelrank of een bladgeranium voor structuur.

Meer tips

Enkelbloemige geraniums, staand of hangend, zijn de juiste keuze voor plaatsen waar de bloemen nat kunnen worden.

– Dubbelbloemige staande geraniums zijn opvallend. Ze zien er ook van grote afstand nog goed uit.

– Geurende geraniums zijn fantastisch als ze op plaatsen staan waar je ze kunt gebruiken voor heerlijke desserts, of waar ze vervelende insecten afweren.

– Uitlopers of stengels geven structuur aan ruime open terrassen of tuinruimtes.

– Vlindergeraniums produceren ontelbare kleine bloemetjes, waardoor ze ideaal zijn als tafel- of terrasdecoratie.

– Geraniums zijn, ongeacht hun vorm, prachtige snijbloemen. Je kunt ze schikken in kleine vaasjes, er kransen en harten van maken, ze persen en drogen.

Geraniums kopen

Goede kwaliteit herken je aan het feit dat de geraniums zoveel bladeren hebben dat je de grond niet meer ziet. Ook de kluit van zulke bossige planten is goed gevormd. De potten voor het planten in bakken mogen niet kleiner zijn dan 11 centimeter. Wilt je de robuuste zomerbloeiers in losse potten planten, dan zijn potten van 13 cm (of meer) het beste.

Bovendien vertonen goede geraniums al knoppen wanneer je ze koopt. Dat bewijst dat ze op de kwekerij veel licht hebben gekregen en thuis snel in bloei zullen komen.

Verzorging van geraniums

Geraniums houden van warm en zonnig weer. Deze gemakkelijk te verzorgen zomerfavorieten zullen je dankbaar zijn voor een ideale plek met kleurrijke bloemen. Je zult versteld staan van het aantal bloemen als je je planten regelmatig water geeft en bemest.

Het juiste moment om water te geven is wanneer de grond warm en droog aanvoelt. Je kunt bemesten met langzaam vrijkomende meststof in de potgrond, of door wekelijks vloeibare geraniummeststof aan het water toe te voegen. Als je regelmatig verwelkte planten verwijdert, heb je een bloeiend zomerparadijs met geraniums. Hier vind je gedetailleerde instructies voor het planten en verzorgen van geraniums.

Volg ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram