×
Pinke Geranie in Nahaufnahme.

Waarom geraniums er overal goed uitzien

Of het nu in de tuin, op het balkon of in de keuken is, de geranium is een echt allround talent. U kunt het op vele plaatsen en voor vele doeleinden gebruiken - als decoratie, als muggenafweermiddel of als culinaire toevoeging. Een overzicht.

De geranium is een echte allrounder:

hij is er in allerlei vormen en kleuren, kan zowel binnen als buiten groeien en heeft zelfs nog een paar extra’s.

Perk, balkonbakken of in een bloempot: de geranium bloeit overal

Op het balkon of in de bloempot: Geraniums staan overal mooi en je kunt ze voor veel verschillende doeleinden gebruiken.

Allereerst is er de staande geranium, ook wel ‘Pelargonium zonale’ genoemd. Het is een wintergroene halfheester, die tussen de 25 en 40 centimeter hoog wordt en zowel geschikt is voor het bloemenperk als voor bloempotten.

Anderzijds is de hanggeranium – ‘Pelargonium peltatum‘ – bijzonder geschikt voor beplanting in balkonbakken of hangpotten. Zoals de naam al zegt, wordt hij maximaal 30 centimeter hoog, maar vormt hij scheuten tot 150 centimeter lang. Deze scheuten kunnen over de balkonreling of in hangpotten hangen, wat er zeer aantrekkelijk uitziet.

Tenslotte zijn er de hybride soorten, gekweekt uit hanggeraniums en staande geraniums. Deze planten hebben de beste eigenschappen van beide soorten geraniums geërfd: ze zijn bijzonder goed bestand tegen weersinvloeden en groeien tegelijkertijd zeer krachtig. Dit betekent dat ze zelfs geschikt zijn als bodembedekker.

Frau gießt rote und rosa Geranien in gelben Pflanzkästen, befestigt am Balkongeländer

Ze zien er geweldig uit in het bloemperk, vooral in combinatie met kruiden als rozemarijn en salie.

Tweekleurig, gespikkeld, met patroon: Er zijn veel variaties

Weiße Geranien in Metalltöpfen vor Kerzenständer und Statue in Wintergarten.

Ben je op zoek naar een kamerplant? Geraniums zijn een uitstekende keuze en groeien heel goed binnenshuis.

Zelfs als je geen perk of balkonbak kunt (of wilt) beplanten, kun je toch van geraniums genieten. Edele geraniums (Pelargonium grandiflorum), die ook wel Engelse geraniums worden genoemd, gedijen ook goed binnenshuis. Ze groeien zeer rechtop en compact, hebben bijzonder grote en mooi getekende bloemen, en hun bladeren zijn aan de randen een beetje getand, waardoor ze de perfecte bloemdecoratie voor in huis zijn.

Op een lichte plaats binnenshuis voelen edele geraniums zich thuis en zijn uitstekende kamerplanten. Net als alle andere soorten geraniums zijn ze er in verschillende kleuren.

Daarnaast zijn er tweekleurige soorten, plus soorten met strepen, spikkels of patronen. Er zijn zelfs variëteiten die tegelijkertijd gestreepte en gespikkelde bloemblaadjes hebben.

Wespen afschrikmiddel en keukenhulp: Geraniums kunnen helpen

Geurende geraniums zijn nuttig in de keuken. Ze zijn eetbaar en kunnen de laatste culinaire noot geven aan taarten, cakes en zelfs hartige gerechten.

Geraniums zien er mooi uit en zijn ideaal als decoratie of om cadeau te geven, maar ze dienen ook een ander doel.

Geurende geraniums hebben etherische oliën in hun blad en geven een intense geur af: er zijn geraniums die ruiken naar chocolade, munt, citroen, sinaasappel, sering of kokosnoot. Of wat dacht je van perzik of roos? Gedroogd zijn de blaadjes geschikt voor potpourri’s of als vulling voor kleine geparfumeerde zakjes.

Sommige van deze aroma’s – vooral die van citroen en sinaasappel – kunnen zelfs muggen en wespen verjagen. Een andere bijkomstigheid is dat de bloemen en bladeren ook eetbaar zijn. Ze geven vlees, gebak of salades een heel bijzondere smaak en laten ze opvallen.

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.

Kuchen dekoriert mit violetten Duftgeranien neben goldenem Besteck, Tellern, Tassen und Teekanne