×
Geraniums in roestige bak op oude trolley

Vintage tuinen met geraniums: ontdek interessante feitjes en decoratie-ideeën in vintage-stijl

Geïnteresseerd in tuinontwerp? In dit artikel onthullen we enkele interessante feiten over de vintage stijl en inspireren we je met creatieve ideeën voor je eigen vintage tuin.

Duurzame inrichtings- en ontwerpstijlen zijn erg populair, evenals de vintage stijl. Het upcyclen van oude voorwerpen en de liefde voor het onvolmaakte gaan immers vaak hand in hand. In combinatie met versleten meubels en antiek ogende accessoires geven geraniums tuinen een unieke touch.

In dit artikel leggen we uit:

Wat een tuin een vintage tuin maakt

– Waarom geraniums perfect passen in de vintage trend

– Waarom vintage niet zomaar vintage is

– Hoe je je tuin een charmant vintage tintje kunt geven.

Weinig tijd? Klik hier om direct naar de ontwerpideeën te gaan.

Wat maakt een tuin een vintage tuin?

Een kleurrijke verscheidenheid aan bloemen, shabby chic tuinmeubilair en antieke (of in ieder geval tweedehands) voorwerpen als bakken en decoraties – dit alles is typerend voor een vintage tuin.

Hou je van perfect gesnoeide struiken en heggen, rechte, schone paden en onkruidvrije borders? Dan is een vintage tuin zeker niets voor jou! Dat vind je namelijk niet terug in een vintage tuin. In een vintage tuin groeien de planten ongetemd en weelderig alle kanten op. De perken zijn vaak overwoekerd en de paden zijn kronkelig. Hier heerst een gezellige, creatieve, betoverende chaos. Orde is hier niet aan de orde.

En dat is precies wat een vintage tuin zo charmant maakt. Verweerde meubels, versleten bakken en verouderde accessoires stralen nostalgische charme uit. Wat op het eerste gezicht volledig ongeorganiseerd lijkt, is bij nader inzien liefdevol ingericht met gevoel voor stijl.

Waarom zijn geraniums perfect voor in je vintage tuin?

Geraniums zijn perfect voor vintage tuinen om een aantal redenen:

– Geraniums zijn pure nostalgie. Ook al zijn er nu veel moderne soorten, geraniums herinneren ons altijd aan de goede oude tijd. 😊
– Ze groeien uitbundig en geven prachtige bloemen.
– Geraniums zijn er in allerlei kleuren, van delicate pasteltinten tot felroze, rood of paars.

– Geraniums zijn er in veel verschillende soorten.
– Ze kunnen worden gebruikt om gevarieerde, heerlijk niet-uniforme arrangementen te maken. Perfect voor een vintage tuin. 😊

Niet alle vintage is hetzelfde

Vintage is erg populair, dus het is geen wonder dat het aanslaat in de winkels. Er is een enorm aanbod aan speciaal vervaardigde vintage meubels, decoraties en accessoires te koop. Deze voorwerpen zien er weliswaar mooi en van hoge kwaliteit uit, maar ze zijn noch oud noch duurzaam en degraderen de vintage trend tot een modegril. Ben je op zoek naar échte vintage voorwerpen en heb je niets geschikts in je eigen collectie, kijk dan eens rond in tweedehands boekhandels, op eBay of op rommelmarkten. Daar vind je zeker iets.

Hebben we je interesse gewekt? Ontdek dan onze decoratie-ideeën voor je vintage tuin en verander je buitenruimte in een creatief paradijs met geraniums, meubels, potten en accessoires in een shabby chic stijl.

5 prachtige vintage decoratie-ideeën

Idee 1: oude bolderwagen met geraniums

Heb je nog een oude bolderwagen in de garage of op zolder staan? Gooi het niet weg! Met verf wordt het een mooie bak die de geraniums alle ruimte biedt om te groeien. Heel praktisch, want je kunt de bloemenwagen altijd verplaatsen naar de plek waar hij het beste tot zijn recht komt.

En niet alleen de bolderwagen kan worden gebruikt als upcycled ‘bloempot’. Je kunt geraniums in elk ander hol voorwerp planten. Het belangrijkste is dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien en dat overtollig water kan wegvloeien. Meer tips over planten vind je hier.

Idee 2: Verticale upcycled tuin met geraniums

Wat vind jij van deze verticale tuin? Met geraniums en oude plastic bakjes maak je hem in een mum van tijd opnieuw. Er is vast wel een leeg stukje muur of schutting in je tuin die wel wat kleur kan gebruiken! Hoe kleurrijker en gevarieerder de geraniums die je kiest, hoe mooier hij er uiteindelijk uitziet.

Zorg ervoor dat de planten voldoende zonlicht krijgen. Geraniums gedijen niet in de schaduw. Hier leest je over de perfecte standplaats voor geraniums.

Idee 3: Vintage feesttafel in bohemian stijl

Wat dacht je van een gezellig samenzijn? Nodig je vrienden uit voor een picknick in je tuin en verras ze met deze tafel in een romantische, vintage stijl.

In plaats van stoelen zit je op knusse kussens op de grond. Gezelliger kan bijna niet 😊! Op het liefdevol gelegde tafelblad van onbewerkte houten planken zorgen gesneden geraniums in glazen potten voor een vrolijke zomerse sfeer. Bovendien ligt op elk bord een enkele geraniumstengel als welkomstgroet.

Idee 4: Geraniums in onconventionele upcycled containers

Je hoeft geraniums niet in traditionele bloempotten te planten. Weggegooide lades en schalen zijn ook prachtige bloempotten, mits ze groot genoeg zijn en je ervoor zorgt dat overtollig water kan weglopen door gaten in de bodem van de bakken te boren.

In dit gezellige hoekje van de tuin bieden een metalen emmer, een geverfde la en een oude geëmailleerde schaal voldoende ruimte voor weelderige geraniums om te groeien en te bloeien.

Idee 5: Upcycled hoogslaper in vintage stijl

Wat vind je van dit verhoogde geraniumbed in vintagestijl? Toegegeven, hij past beter op het balkon of terras dan in de tuin, maar hij zou overal kunnen werken. Je kunt hem eenvoudig zelf bouwen met een ruime oude houten kist, stoelpoten en verf. Het enige wat je hoeft te doen is de houten kist op het onderstel van een afgedankte stoel te monteren. Met een drainagelaag en drainagegaten aan de onderkant van de bak voorkomt u dat overtollig water voor wateroverlast zorgt.

Vind hier meer vintage upcycling-ideeën.

U kunt ons ook bezoeken op Facebook, Pinterest en Instagram