×
Veel verschillende geraniums in rode en roze tinten in de tuin. Op de achtergrond zie je een kruiwagen, een gieter en een schuurtje.

Vier dingen waar geraniums absoluut niet van houden

Geraniums worden beschouwd als uiterst onderhoudsarme zomerbloemen, en met reden! Er zijn echter vier dingen waar geraniums niet van houden. Als u deze dingen vermijdt, zullen ze u bedanken met prachtige bloemen.

In dit artikel vertellen we je waar geraniums niet tegen kunnen. We leggen uit hoe je kunt zien dat je geraniums er niet goed aan toe zijn en geven je verzorgingstips.

Geraniums houden niet van natte voeten

Als Zuid-Afrikaanse planten zijn geraniums goed aangepast aan warm en droog weer. Ze kunnen echter absoluut niet tegen natte wortels.
Wateroverlast ontstaat wanneer gedurende langere tijd te veel water in de bloempot terechtkomt en niet wegloopt. Dit kan het gevolg zijn van langdurige regen of te veel water geven. Het overtollige water perst de lucht uit de grond en de wortels gaan rotten.
Je kunt zien dat je geranium last heeft van een teveel aan water doordat het water uit de grond druipt als je de pot optilt. De bladeren worden geel en slap en de bloemstelen en wortels rotten.
In ernstige gevallen van een wateroverschot gaat de potgrond stinken. Bovendien vind je soms blaren aan de onderkant van de bladeren.

Tips om natte voeten te voorkomen

Zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen door een laag hydrokorrels op de bodem van de pot te strooien. Gebruik geraniumgrond van hoge kwaliteit. Deze is structureel stabiel, geeft de planten steun en laat voldoende lucht bij de wortels. Gebruik geen schotels waarin overtollig water blijft staan.

Geef je geraniums water nadat je met je vinger hebt gecontroleerd of ze water nodig hebben. Het juiste moment om water te geven is wanneer de grond warm en droog aanvoelt, maar niet loslaat van de rand van de pot.

Geraniums houden niet van schaduw

Hoe meer zonlicht er op geraniums valt, hoe mooier ze bloeien. Dat komt omdat deze populaire zomerbloemen in de categorie ‘volle zon’ thuishoren.

Ze vangen urenlang zonlicht op om dito m te zetten in uitbundige bloemen en een krachtige groei. Bij gebrek aan licht in de schaduw zullen ze minder goed bloeien.

Je kunt zien dat je geranium meer licht nodig heeft als hij niet veel groeit of nieuwe bloemen vormt. De bladeren zijn dan lichtgroen en je hoeft ze nauwelijks water te geven.

Tips om je geranium te laten bloeien

Zet je geraniums op een zo zonnig mogelijke plaats. Ze verdragen zelfs een plekje op een gloeiend heet balkon op het zuiden.

Heb je geen balkon op het zuiden, dan is een plaats op het zuidwesten de tweede beste keuze. Zeer lichte plaatsen zonder directe zon zijn ook geschikt voor geraniums, hoewel ze daar wat minder bloeien en groeien.

Als je geen plek kunt vinden die geschikt is voor je opgaande of hangende geraniums, probeer dan Franse geraniums. Die hebben minder licht nodig dan de andere soorten.

Geraniums kunnen niet tegen een gebrek aan voedingsstoffen

Geraniums zijn zeer productief en hebben veel voedingsstoffen nodig om krachtig te groeien en uitbundig te bloeien. Bij een tekort aan voedingsstoffen valt hun stofwisseling stil en ontwikkelen ze zich niet optimaal.

Geraniums lijden aan een tekort aan voedingsstoffen wanneer hun bladeren lichtgeel of roodachtig worden en zelfs kunnen afvallen. Als ze niet groeien, ook al staan ze op een zonnige plek, of als ze minder bloeien dan gewoonlijk, wijst dit ook op een tekort aan voedingsstoffen.

Planten met een tekort aan voedingsstoffen zijn over het algemeen ook vatbaarder voor ongedierte. Daarom kun je ongedierte waarnemen op de gewoonlijk robuuste geraniums.

Tips om te voorzien in de behoefte aan voedingsstoffen

Plant je geraniums in verse geraniumgrond van hoge kwaliteit. Deze is de voorbemest voor de eerste weken.

Vier weken na het planten begin je met het voeden van je geraniums met vloeibare geraniummest. Hoe vaak je ze moet voeden en in welke hoeveelheid staat op de verpakking.

Of meng een langzaam vrijkomende meststof door de grond wanneer je je geraniums plant. Dit voedingsdepot zal waarschijnlijk niet genoeg zijn voor het hele seizoen. Stap daarom over op vloeibare meststof als je merkt dat je geraniums niet meer zo mooi bloeien, of als ze gele bladeren krijgen.

Geraniums houden niet van de kou

Zodra de vogels in het voorjaar beginnen te tjilpen en de seringen knoppen laten zien, wil je het balkon mooi maken. U moet echter geduld hebben met geraniums. Hoe robuust ze ook zijn, ze houden niet van lage temperaturen.

Bij minder dan 12 graden Celsius stopt hun groei. Onder de 5 graden groeien ze helemaal niet, en vorst kan ze het leven kosten. Als de groei eenmaal verlamd is, duurt het even voordat de geraniums weer gaan groeien. Te vroeg planten levert niets op.

Je kunt zien dat je geraniums te koud staan als ze stoppen met groeien. U hoeft ze dan nauwelijks water te geven en moet er goed op letten dat er geen wateroverlast ontstaat. Als de planten bevroren zijn, hangen het blad en de bloemen slap.

Tips om je geraniums goed te houden voor de zomer

Koop je geraniums niet te vroeg. Wacht in plaats daarvan tot de laatste koudegolf voorbij is.

Plaats je geraniums om te beginnen ’s nachts dicht bij de huismuur of een andere beschutte plek, en bij voorkeur niet direct op de grond.

Leg een tuinzeil over de planten.

Volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram