×
Pastelkleurige geraniums in geglazuurde keramieken schalen.

Vakantie voorbij? Hoe krijg je je geraniums weer in bloei?

Zou het niet jammer zijn als de vakantie een einde zou maken aan de bloei op je balkon en terras? Ontdek hoe je je geraniums na terugkomst in slechts drie stappen weer in bloei krijgt.

Voor veel mensen is hun zomervakantie de beste tijd van het jaar. Gewoon weggaan, even ontspannen, kennismaken met andere culturen; het is allemaal goed voor je! Als er thuis een mooi beplant balkon op je wacht, kun je die vakantiestemming elke dag vasthouden. Maar na een pauze hebben zelfs onderhoudsarme, kleurrijke geraniums soms wat extra liefde nodig om weer in topvorm te komen.

We leggen de belangrijkste dingen uit.

1. Knip of snoei je geraniums na je vakantie

Verwijder eerst verbleekte, door regen beschadigde of vergeelde delen van de plant. Pak elke stengel vast bij een bladknoop en breek hem af met een snelle beweging of verwijder hem met een schaar. Snoeien bevordert de bloei. Het helpt geraniums, vooral opgaande soorten, na de vakantie snel nieuwe bloemen te produceren. Lees hier meer over snoeien.

2. Geef geraniums water of laat ze uitlekken

Geraniums kunnen een paar dagen goed zonder water. Zelfs als vrienden of familie voor ze hebben gezorgd, check dan alsnog goed de grond.

3. Na droge dagen

– Is de grond net zo droog als normaal wanneer je thuiskomt van vakantie? Zo ja, blijf dan met de gebruikelijke frequentie water geven.

– Als de grond loskomt van de randen van de bakken, zet ze dan een half uur in een teil met water om ze opnieuw te bevochtigen. Zo krijgt de grond de kans om zich vol te zuigen met water. Laat de kluiten vervolgens goed uitlekken en geef de komende dagen gewoon water.

Ontdek hier alles wat je moet weten over het bewateren van geraniums. 👉

4. Na regenachtige dagen

– Als het veel geregend heeft, laat de geraniums dan eerst drogen voordat je ze weer water geeft.

– Als de grond verzadigd is, moet je geraniums misschien verpotten.

– Als je een overvol waterreservoir in je bak hebt, leeg dit dan zodat de grond kan opdrogen.

5. Bemest geraniums na je vakantie

Zodra je planten weer goed bewaterd zijn, behandel je de geraniums met een dosis vloeibare meststof. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de te gebruiken hoeveelheid.

Lees hier meer informatie over het bemesten van geraniums. 👉

Volg ons op  Facebook, Pinterest en Instagram