×
Violette und pinke Geranien am Balkongeländer neben Holzmöbeln mit Sonnenbrille.

Geraniums bemesten met zelfgemaakte preparaten? Waarom experts het afraden

Geraniums bemesten met huismiddeltjes klinkt makkelijk, maar het is riskant. In dit artikel vertellen we waarom experts huismiddeltjes afraden en hoe je je geraniums optimaal kunt bemesten.

Bemest je geraniums met zelfgemaakte meststoffen!” Heb je dit advies ooit gehoord op een tuinforum? In dit artikel leggen we uit waarom de experts van meine-geranien.de dit afraden en welke methoden echt leiden tot gezonde geraniums die de hele zomer bloeien. 

Overzicht: Waarom zelfgemaakte meststoffen niet worden aanbevolen voor het bemesten van geraniums

– Geraniums zijn hongerige eters. Ze hebben veel voedingsstoffen nodig om gezonde bladeren te krijgen en uitbundig te bloeien.   

– Zelfgemaakte meststoffen bevatten niet altijd de juiste hoeveelheid van de benodigde voedingsstoffen.  

– Het gebruik ervan kan leiden tot ondervoeding en problemen met de grond. Het kan ook ongedierte en schimmelziekten in de hand werken. 

Wat experts adviseren in plaats daarvan:

– Speciale geranium- of bloeiende plantenmest bevat alle voedingsstoffen die geraniums nodig hebben in optimale verhoudingen.  

– Het bevordert een gezonde groei en uitbundige bloei en zorgt voor een gezonde en mooie balkonbeplanting.  

– Vloeibare meststoffen zijn eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk te doseren. Meststoffen met een membraanlaag die langzaam vrijkomen, voorzien de planten de hele zomer van voedingsstoffen. 

Feit is dat zelfgemaakte meststoffen niet doen wat ze beloven.

Als het gaat om het bemesten van geraniums, raden adviesboeken vaak aan om eenvoudige zelfgemaakte meststoffen te gebruiken, zoals melk, eieren of bananenschillen. Zelfs geknipte teennagels en urine worden soms aanbevolen als meststoffen. Wat een kleurrijk mengsel!  

 

We gaan zo meteen zien wat erachter zit.  

Allereerst kennen we geen enkele gangbare zelfgemaakte meststof die we met een gerust geweten kunnen aanraden als het je doel is om je geraniums krachtig te zien groeien en de hele zomer lang te genieten van de aanblik van weelderige bloemen op je balkon. Goed bedoeld is niet altijd goed gedaan. Daar gaan we. 

Als je geraniums bemest met vloeibare mest met zelfgemaakte preparaten uit je keuken, riskeer je infecties door schimmels en bacteriën. Het is beter om zelf melk, bier en cola te drinken.

Melk brengt voedingsstoffen naar je bloembak, maar ook koolhydraten en vetten. Beide zijn stoffen die ervoor kunnen zorgen dat schimmels en bacteriën die de plant beschadigen zich kunnen vermenigvuldigen. Dus in plaats van weelderige bloemen riskeer je ziektes als je je geraniums met melk bemest. Bovendien zal het nooit voldoen aan de behoeften van je geraniums die snakken naar voedingsstoffen. Laten we eerlijk zijn: geraniums zijn geen kalveren.  

Zelfs oud bier en het water waarin je je eten hebt gekookt, leveren niet genoeg energie om het kleine volume grond in dozen en bakken te verrijken met voldoende plantenvoeding. Erger nog, de meegevoerde bijproducten voeden de slechte schimmels en bacteriën.   

Zelfs cola is niet geschikt als fosfaatmeststof, ondanks het fosforzuur dat het bevat. Het gebruik van cola als meststof zal de grond na verloop van tijd zo zuur maken dat de geraniums niet meer goed zullen groeien.   

We zijn ook van mening dat het ethisch niet verantwoord is om voedsel als meststof te gebruiken.

Groenteafval uit de keuken kan beter op de composthoop of in een wormenbak, omdat geraniums de voedingsstoffen daarin niet direct kunnen benutten.

Bananenschillen leveren kalium, fosfor en magnesium, allemaal stoffen waar geraniums hun lippen voor zouden aflikken als ze die hadden! Er is alleen één probleem: het is niet zo dat je de schil – vers, gedroogd of in kleine stukjes gesneden – op de grond kunt leggen en dat de geraniums zichzelf er gewoon mee helpen. Als je bananenschillen tussen je geraniums legt, trek je in het beste geval ongedierte aan. 

Van een bananenschil moet nog natuurlijke meststof worden gemaakt.

In feite werkt het als volgt: eerst moeten wormen, insecten en micro-organismen aan het werk en de bananenschil in ontelbare stappen afbreken tot zulke kleine deeltjes dat de geraniumwortels ze kunnen opnemen.  

  

Dit proces heet mineralisatie en het is precies wat het klinkt: veel werk. Een leger van wezens moet wekenlang aan het werk om de organische stof “bananenschil” weer om te zetten in voor planten beschikbare mineralen en voedingszouten. 

Geraniumwortels hebben geen tanden.

Het heeft nog minder zin om gebroken eierschalen over de grond in een bloembak te strooien. Zelfs in een bioactieve compost duurt het jaren voordat ze zijn afgebroken door bodemorganismen, zodat de planten ervan kunnen profiteren. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat eierschalen bijna volledig uit calcium bestaan.  

 

Ja, calcium is een van de essentiële voedingsstoffen voor planten, maar in overmaat verschuift het de pH-waarde van de grond naar een ongunstig bereik voor geraniums. Dat betekent het einde van kleurrijke bloemen en levendig groen blad. 

Afval van huisdieren als meststof is niet geschikt voor balkons en terrassen.

Zonder verwerking is zelfs kleine dierlijke mest niet geschikt als meststof. Dierlijke uitwerpselen zoals konijnenuitwerpselen of kippenmest stinken. Ze kunnen salmonella en ziekteverwekkende bacteriën bevatten en vliegen, maden en andere dieren aantrekken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het onmogelijk is om de mest door de grond van een dichtbegroeide balkonbak te mengen zonder je geraniums te beschadigen. 

Aquariumeigenaren hebben misschien een betere kans als...

Het werkt misschien iets beter met water uit een zoetwateraquarium. Guppy’s, meervallen en dergelijke produceren met hun uitwerpselen inderdaad een vloeibare oplossing die veel voedingsstoffen bevat. De exacte hoeveelheid is echter pas bekend na een laboratoriumanalyse.  

Als je geïnteresseerd bent in systemen die afvalwater van viskwekerijen gebruiken als meststof voor gewassen, kijk dan eens naar het Rennsteig Tropical House in Opper-Franken, Duitsland. Daar bemesten piranha’s gecertificeerd biologisch tropisch fruit zoals papaja’s, passievruchten en guaves! De exploitanten hebben een polycultuursysteem onder glas opgezet met een bijna gesloten cyclus waarin water, energie en biomassa meerdere keren worden gebruikt. De geproduceerde vruchten zijn van zo’n hoge kwaliteit dat ze regelmatig op het bord belanden van de met twee Michelinsterren bekroonde Duitse chef Tobias Bätz. De inspanning die nodig is om planten optimaal te voeden met water uit het aquarium is immens. Wij geloven dat je andere hobby’s hebt dan het bemesten van geraniums. Daarom raden we deze methode niet aan. 

Verander niets aan je persoonlijke hygiëne. Gooi haar, vingernagels en teennagels nog steeds bij het organisch afval, niet in de geraniumbak.

Het idee om haar en nagels te gebruiken als meststof voor geraniums is eigenlijk heel slim. In principe is het hoornschaafsel dat je kunt kopen als organische langzaam vrijkomende meststof niet anders. Hoornkrullen zijn de geplette hoorns en hoeven van dieren.   

Net als hoorns en hoeven zijn je haar en nagels rijk aan keratine, een vezelige proteïne die voorkomt in de buitenste laag van de huid van zoogdieren. Keratine bestaat uit lange ketens van aminozuren en stikstof is het sleutelelement in de structuur. Daarom werkt hoornschaafsel als meststof.   

Maar net als bij keukenafval moeten bodemorganismen eerst aan de slag om de stikstof in keratine om te zetten in stikstof die planten kunnen gebruiken. Dit kost tijd, want de microben hebben veel tijd nodig om aan hoorns, hoeven, haar en nagels te knabbelen.   

Daarom wordt hoornschaafsel bijna uitsluitend gebruikt om tuinbedden te bemesten, waarbij je de toevoer van voedingsstoffen op de lange termijn in de gaten kunt houden. Een balkonzomer met geraniums is daarentegen een echte sprint!  

Soepbotten bevatten veel collageen. Dit is ook een eiwit. En planten kunnen dit eiwit ook niet direct opnemen. Zelfs niet als de botten tot een fijn poeder worden vermalen. 

Urine als meststof? Geraniums kunnen zonder menselijke ureumtoepassingen.

Geraniums of andere planten bemesten met je eigen urine lijkt op het eerste gezicht interessant omdat urine stikstof bevat, wat een belangrijke voedingsstof is voor planten. Maar laten we eerlijk zijn: wie wil er nou zijn behoefte doen in de geraniums?  

Naast deze culturele redenen zijn er nog andere redenen waarom het niet aan te raden is om geraniums te bemesten met urine: Naast stikstof bevat menselijke urine ook zouten. Deze kunnen zich ophopen in de container en de planten beschadigen. Urine bevat ook de andere voedingsstoffen die bloeiende planten, zoals geraniums, nodig hebben om te groeien. Stikstofhoudende uitwerpselen alleen zullen zeker geen prachtige bloemenzee produceren.  

En hier komen de microben weer om de hoek kijken: de stikstof in urine is voornamelijk aanwezig als ureum. Voordat je geraniums het kunnen gebruiken, moet het worden omgezet in nitraat. Dit gebeurt in drie stappen. 

Een uitstapje in de biochemie: nitrificatie

Eerst zetten bacteriën in de bodem die het enzym urease bezitten het ureum om in ammonium. Dan komen er nieuwe kleine helpers in het spel. Ze worden nitrosomonas genoemd en gebruiken de enzymen ammoniummono-oxygenase (AMO) en hydroxylamine-oxidoreductase (HAO) om ammonium te oxideren tot nitriet. Pas in de derde stap wordt ureum nitraat, namelijk wanneer nitrobacteriën nitriet tot nitraat oxideren met het enzym nitro-oxidoreductase (NOR).  

Al deze magie werkt het beste bij een pH-waarde van 7 tot 8, wat niet optimaal is voor geraniums. De beste pH-waarde voor geraniums ligt rond pH 6.  

Urine alleen als meststof is niet genoeg. En als het slecht gaat, spoelt het ureum uit de grond voordat de planten het kunnen gebruiken. Dat is gewoon idioot! 

Kennis in een oogopslag:

Zes redenen waarom experts afraden om geraniums te bemesten met zelfgemaakte kunstmest

  1. Risico op plagen en ziekten

Organische materialen zoals bananenschillen kunnen ongedierte aantrekken en ziekten bevorderen.   

 

  1. Onevenwichtigheid in het gehalte aan voedingsstoffen

Hoewel zelfgemaakte meststoffen zoals melk, eierschalen of urine belangrijke voedingsstoffen bevatten, bevatten ze niet de juiste hoeveelheid en het juiste mengsel dat geraniums nodig hebben.  

 

  1. Onvoorspelbaar effect

Het effect van zelfgemaakte meststoffen is vaak onvoorspelbaar en kan afhangen van de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en de omgevingsomstandigheden.  

 

  1. Verslechtering van de bodem

Veel zelfgemaakte meststoffen kunnen de grond aantasten, wat de wortels kan beschadigen.  

 

  1. Geurhinder

Zelfgemaakte meststoffen, zoals viswater of konijnenmest, kunnen onaangename geuren veroorzaken.  

 

  1. Inspanning

De bereiding en toepassing van zelfgemaakte meststoffen is aanzienlijk tijdrovender dan het gebruik van commerciële producten, en de resultaten zijn slechter. 

Wat geraniums echt nodig hebben: Tips voor de juiste verzorging

Geraniums zijn winterhard en gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben veel voedingsstoffen nodig om veel bloemen te produceren.  

  

Professionele tuiniers zweren bij een verhouding van de belangrijkste voedingsstoffen stikstof, fosfor, kalium en magnesium van 4:2:6:3. De pH-waarde van de grond waarin je deze balkonplanten plant, moet idealiter rond de 6,0 liggen.  

Geraniums groeien het beste op een plek in de volle zon of lichte, gedeeltelijke schaduw. Ze moeten regelmatig water krijgen zonder dat ze nat worden. Verwelkte bloemen moeten regelmatig worden verwijderd. 

Hoe je geraniums gemakkelijk kunt bemesten als dat nodig is

Je kunt de toevoer van voedingsstoffen onder controle krijgen met kwaliteitsmeststoffen van gespecialiseerde tuinwinkels. Meststoffen voor geraniums of bloeiende planten bevatten alles wat je geraniums nodig hebben in een optimale verhouding.   

  

Vloeibare meststoffen zijn gemakkelijk te doseren. Met meststoffen met een membraanlaag die langzaam vrijkomen, kun je een voorraad voedingsstoffen aan de grond toevoegen zodra je plant. Zo zijn je planten bijna de hele zomer lang optimaal gevoed.  

  

Wil je duurzaam bemesten en geen kunstmatige producten gebruiken? Vraag dan een betrouwbare tuinman naar natuurlijke bloeiende plantenmeststoffen die je balkonplanten veilig voeden. Experts noemen dit ook wel organische of biologische mest. 

Meer inspiratie is te vinden op FacebookInstagram en Pinterest.