×

DIY: pronkstuk op tafel

Maak een prachtige, bloeiende eyecatcher op de tuintafel met geraniums en kaarsen. Als je de basis eenmaal hebt gemaakt, kun je het keer op keer gebruiken.

Het houten middenstuk heeft een afmeting van 20 x 40 x 19 cm (l x b x h).

Om het te maken heb je behalve geraniums:

een houten plank van 20 x 60 cm (15-20 mm dikte), houtlijm,

schuurpapier, reageerbuisjes (die taps toelopen),

kaarsen, boor,

klem, decoupeerzaag,

potlood en liniaal nodig.

Stappenplan:

Stap 1: Teken met potlood en liniaal lijnen aan de onderkant van het bord. Teken eerst op 10 cm van de korte plankzijde de zaaglijnen. Dat worden de poten van het middenstuk. Teken vervolgens een raster met vierkanten (van 5 x 5 cm) op het middenstuk. Dat is handig bij het bepalen van de boorgaten. In dit geval is de afstand van het raster tot de zijkanten van de plank 5 cm.

Stap 2: Zaag de twee zijkanten (10 cm) af met de decoupeerzaag. Dit zijn de poten van de standaard.

Stap 3: Boor gaten op elk kruispunt van het raster. In dit geval zijn dat er in totaal 21. Het is verstandig om eerst twee proefgaten (voor de juiste maat en afstand van elkaar) voor te boren op een klein stuk (rest)hout. Je gebruikt dit dan als mal. Bevestig deze mal met een schroefklem op de plank zodat de voorgeboorde gaten in lijn liggen met de kruispunten van het raster. Vervolgens boor je recht naar beneden door de bestaande gaten van de mal. Plaats een derde stuk hout onder de plank zodat je het werkblad eronder beschermd.

Stap 4: Bevestig de poten aan het middenstuk met houtlijm en laat ze drogen. Met een klem zorg je dat ze goed blijven zitten tijdens het drogen. Klaar!

Geraniums zijn verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum en bloemist!

Kijk voor meer informatie en inspiratie op onze Facebook en Instagram.