×
Vintage stijl handtassen geplant met geraniums op de balkonreling

Acht prachtige upcycling ideeën met geraniums

Ben je op zoek naar upcycling ideeën om je geraniums deze zomer in de kijker te zetten? Mis dan dit bericht niet.

Koop je nog steeds nieuwe spullen, of ben je al begonnen met upcycling? Het is een rage om oude verpakkingen, afgedankte meubels of ongebruikte voorwerpen te recyclen of te hergebruiken en er iets nieuws van te maken. Upcycling is helemaal van nu. Je kunt zelfs upcyclen bij het ontwerpen van tuinen, balkons en terrassen.

In dit artikel lees je over:

• De oorsprong van de term “upcycling”
• Wat zit er achter de upcycling rage
• Upcycling ideeën die je geraniums deze zomer in de kijker kunnen zetten om je tuin of balkon echt speciaal te maken.

Waar komt de term upcycling vandaan?

De ingenieur Reiner Pilz gebruikte de Engelse term “upcycling” voor het eerst in 1994, om te benadrukken hoe oude voorwerpen in kwaliteit kunnen toenemen als ze worden (her)gebruikt. Het drukt het idee uit dat dingen door upcycling een hogere waarde krijgen, wat meestal niet het geval is bij recycling.

Waarom is upcycling een trend geworden?

Er zijn veel redenen achter de aanhoudende upcyclinghype, de belangrijkste zijn:

• Het is duurzaam – upcycling spaart grondstoffen en voorkomt verspilling.
• Het is uniek – upcycling bevordert individuele zelfexpressie.
• Het is goedkoop – upcycling is altijd een effectieve manier om geld te besparen.
• Het is creatief – knutsel- en doe-het-zelfprojecten hebben sinds de pandemie een hoge vlucht genomen, maar waren lang daarvoor al populair.

Al deze redenen bewijzen dat upcycling niet zomaar een rage is, en dat het nog lang populair zal blijven. Klaar om aan je volgende upcyclingproject te beginnen?

rode geraniums in gebloemde schoenen op tafel naast potten van klei en gereedschap

Acht prachtige upcycling ideeën met geraniums

Er is bijna niets dat niet in iets nieuws kan worden veranderd met een beetje fantasie en vaardigheid. Hier zetten we acht prachtige upcyclingideeën met geraniums op een rijtje waarmee je je balkon of tuin op een duurzame, unieke en goedkope manier kunt opleuken. Voor de lastigere ideeën vindt je instructies. Laten we beginnen:

Idee 1: Geranium plantenbak van oude autobanden

Geraniums van verschillende kleuren geplant in oude banden. De banden zijn lichtgroen, donkergroen en bruin gekleurd.

Met een beetje verf kun je van oude autobanden toffe bloembakken maken, die wanneer ze naast elkaar worden gestapeld één grote bloembak vormen. Een geweldig onderkomen voor geraniums en andere bloemen en planten!

Wil je weten hoe je dit moet doen?

Klik hier voor uitgebreide stap-voor-stap instructies.

Idee 2: Hangmand met geraniums in een autoband

Je kunt een enkele autoband gebruiken als een prachtige hangbak aan een muur of schutting. Het ziet er vooral mooi uit als je zowel zonale als klimmende geraniums tussen de wanden van de autoband plant.

Vergeet niet om voor het planten gaten in de onderkant te prikken, zodat overtollig water weg kan lopen.

Idee 3: Een oude kroonluchter wordt een geranium hangpot, vogelhuis en vlinderhotel

Upcycling DIY opknoping van kroonluchter met Nesting Box en Geraniums in rode potten aan een boom

Wie had ooit gedacht dat een oude kroonluchter zo nuttig kon zijn? Deze heeft drie functies; niet alleen biedt hij een thuis aan geraniums, maar ook aan vogels en vlinders. Het is een prachtige eyecatcher voor elke tuin.

Wil je deze kroonluchter-geranium-handmand, vogelnest en vlinderhuisje in één ook maken? Klik hier voor meer informatie.

Idee 4: Geraniums in blik

Gedeukte oude blikken kunnen worden gebruikt als potten voor geraniums en andere zomerbloeiers, vooral als je een bonte mix van verschillende planten wilt maken, zoals Cosmos, Twinspur of Lantana.

Tip: Om overtollig water te laten weglopen, maak je afwateringsgaatjes in de blikken met een elektrische schroevendraaier, boormachine of blikopener.

Rode, roze en paarse geraniums in blikken staan op een oude tafel in de tuin.

Idee 5: Kopjes als hangende potten met geraniums, vogelbadje of voederbak

Upcycling Vintage kop en schotel bloemenmand met paarse geranium in de tuin

Staan jouw keukenkastjes vol met oud serviesgoed? Ruim ze dan eens op! Kopjes en schoteltjes zijn perfect voor stijlvolle upcycling-ideeën. Zo kun je bijvoorbeeld van een extra grote kop gemakkelijk een decoratieve geranium hangpot maken.

Hoeveel ruimte geraniums nodig hebben om te groeien, lees je hier.

Kleinere kopjes kunnen worden gebruikt voor charmante voederstations en vogelbadjes. Voor meer informatie, klik hier.

Idee 6: Levend schilderij met geraniums

Een fotolijst, geraniums in potten, touw, twee haken en een boormachine is alles wat nodig is om dit bloeiende kunstwerk in de natuur te maken.

Schroef eerst de haken in de bovenste hoeken van het frame. Boor vervolgens drie tot vier gaten in de bovenkant van elke bloempot (dit gaat het gemakkelijkst met plastic of metalen bloempotten), rijg er touwtjes doorheen en bevestig de potten aan het frame. Hang het fotolijstje ten slotte met een stevig touw op een plaats waar de geraniums zoveel mogelijk zonlicht krijgen.

Lees hier meer over de ideale standplaats voor geraniums.

Geranien verschiedener Farben hängen in pinken Blumentöpfen an goldenem Bilderrahmen vom Baum

Idee 7: Geraniums in een oude vintage koffer

Roze geraniums in oude koffer als bloembak

Je kunt geraniums planten in alles wat groot genoeg en hol is, zoals een oude koffer. Met een beetje folie en een paar drainagegaten kunnen ze perfecte vintage geraniumpotten vormen.

Waar u op moet letten bij het planten van geraniums kunt u hier lezen.

Tip: Zolders, kelders en garages staan vaak vol met onnodige spullen en zijn dus ideale plekken om alternatieve plantenbakken te vinden. Probeer anders eens een rommelmarkt te bezoeken.

Idee 8: Zwevend geraniumvenster

Om van een oud houten raam een hangdecoratie voor de tuin te maken, heb je een geranium, een houten plank, touw, schroeven, twee haken, een boormachine en extra sterke kleefpads of hete lijm nodig. Bevestig eerst twee haken aan de bovenkant van het raam. Boor vervolgens schroefgaten in de houten plank en bevestig deze aan de onderkant van het raam. Je kunt ook gaten boren in de buitenste hoeken van de plank, er touw doorheen rijgen en het aan het raam vastmaken. Hang ten slotte het raam aan de haken en plaats geraniumpotten en andere decoraties op de vensterbank met kleefpads of hete lijm.

Roze geraniums in potten en vazen staan op een houten raam met vensterbank die aan de boom hangt

Zin in nog meer DIY-ideeën? Klik hier voor onze volgende post.

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.