×
Bunte Geranien aller Art.

FAQ – Veelgestelde vragen over geraniumverzorging.

Hoe plant ik geraniums? Welke soorten geraniums zijn er? Zijn geraniums bij-vriendelijk? Hier vind je antwoorden op deze en vele andere veelgestelde vragen over geraniums.

BASISKENNIS >
VIND HIER INFORMATIE OVER DE GERANIUM >
TIPS OVER HOE JE DE GERANIUM MOET VERZORGEN >
TIPS VOOR VEELVOORKOMENDE PROBLEMEN EERSTE HULP >

Basiskennis

Geraniums zijn gemakkelijk te onderhouden bloemen, die het hele perk- en balkonseizoen bloeien. Je kunt de geraniums planten in bloempotten, bakken of perken.

Geraniums behoren tot de meest populaire sierplanten van allemaal. In Europa worden er meer dan 400 miljoen per jaar verkocht.

Vaak wordt zowel de naam ‘geranium’ als “Pelargonium” om dezelfde perk- en balkonplant aan te duiden. ‘Pelargonium’ is de botanische naam.

‘Geranium’ is technisch gezien een andere plant en wordt gezien als winterharde plant. De naam ‘Geranium’ wordt echter vaak gebruik om de Pelargonium te beschrijven.

Om verwarring te voorkomen, noemen sommigen de winterharde meerjarige plant “wintergeranium” of “kraanbloemgeranium”, terwijl de perk- en balkonplant gewoon “geranium” wordt genoemd, evenals “pelargonium”.

In totaal zijn er meer dan 200 verschillende soorten geraniums. Veel van deze soorten zijn alleen te vinden als wilde planten in Zuid-Afrika. De volgende planten zie je veel in verschillende tuincentra en andere winkels:

Rechtopstaande geraniums (Pelargonium zonale) zijn het meest geschikt voor perken en plantenpotten. Ze groeien struikachtig en bereiken een hoogte van 25 tot 40 centimeter.

De hangende geraniums (peltatum Pelargonium) kunnen balkonbakken of hangpotten omtoveren tot een waterval van hangende bloemen. Ze vormen scheuten tot 150 centimeter lang.

Gekruiste geraniums
kunnen geplant worden in bakken, bloempotten of perken. Gekruiste geraniums zijn speciale kruisingen tussen hanggeraniums en staande geraniums die bijzonder weerbestendig zijn en extra sterk groeien.

Geurende geraniums (Pelargonium sp.)
worden meestal in potten gekweekt. Ze hebben geen bijzonder volumineuze bloemen – meestal kleinere, tere knoppen, maar als je hun bladeren aanraakt, verspreiden ze een geur van citroen, munt, roos of zelfs chocolade! Met deze geurende bloemen en bladeren kun je zelf een biologische limonade maken, of zelf een salade met wat pit. Geurende geraniums groeien erg struikachtig.

Regal Pelargonium (Pelargonium grandiflorum)
In tegenstelling tot de andere soorten, wordt deze soort het liefst binnenshuis op een lichte plaats geplaatst. Ze hebben prachtige, extra grote bloemen. U kunt deze soort herkennen aan de licht gekartelde bladranden. Dit ras groeit rechtop en compact. Soms worden ze ook wel “Engelse Pelargoniums” genoemd.

Meer informatie over deze en andere variëteiten, zoals blad- en vlindergeraniums, vind je hier.

Ja, geraniums zijn zeer sterk en gemakkelijk te verzorgen. In feite groeien en bloeien ze bijna vanzelf. Hier leggen we uit wat belangrijk is bij de verzorging van geraniums.

Hoe meer licht geraniums krijgen, hoe beter ze bloeien. De ideale standplaats is zonnig tot halfschaduw. Geraniums kunnen zelfs in de volle middagzon.

De verschillende klassieke geraniums voor buiten bloeien in Nederland al vanaf mei. Geraniums die eerder beginnen te bloeien, zul je ook eerder vinden in de verschillende winkels. Pelargoniums zijn oorspronkelijk gekweekt als kamerplanten en kunnen al bloeien vanaf maart.

Geraniums bloeien in Nederland minstens tot in oktober. Met een warme en zonnige herfst is het mogelijk dat ze nog wat langer bloeien. Hoe lang precies? Dat hangt af van de temperatuur en lichtomstandigheden.

Op halfschaduwrijke plaatsen neemt de bloei in de herfst sterk af.

Geraniums zijn niet giftig voor mensen. De bloem en bladeren van de geurende geraniums kunnen zelfs gegeten worden, mits ze biologisch gekweekt worden. (Controleer hiervoor het plantetiket)

Geraniums zijn ook niet giftig voor honden of katten. Alleen wel voor kleine dieren zoals, konijnen, cavia’s en hamsters.

Van geurende geraniums wordt gezegd dat ze helpen muggen te verjagen. Vooral citroengeraniums en naar dennen geurende geraniums geven essentiële oliën af die muggen kunnen afschrikken.

Geraniums kunnen weer bloeien na lichte vorstschade, echter wel alleen als de bladeren bevroren zijn. De stengels en wortels moeten nog intact zijn. Wij raden echter af om geraniums buiten te planten als er nog vorst wordt verwacht.

In principe is het mogelijk om geraniums zelf te kweken. Je kunt de zaden van een bestaande plant halen of hem zelf stekken. Echter kost dit in de praktijk wel wat moeite.

Stekken kun je het beste in juli of augustus doen. Houd de wortels van het stekje goed in de gaten, minstens een aantal weken. Geraniums moeten als kleine planten de winter in.

Als je het zaad van een geraniums hebt, kun je dit het beste zaaien in januari of februari. Geraniums ontkiemen na 10 tot 20 dagen bij ongeveer 21 graden. Zet ze daarna apart met veel licht en warmte zodat ze kunnen groeien.

Gekweekte geraniums bloeien meestal later dan gekochte planten, omdat u bij u thuis niet de optimale omstandigheden qua temperatuur en licht kunt bieden die ze in een professionele omgeving wel zouden krijgen.

Ja, je kunt geraniumzaden kopen. Het kost echter wel veel moeite om de zaden tot een bloeiende plant te krijgen. Daarnaast zijn ook niet alle soorten te koop.

Als je het zaad van een geranium hebt, kun je dit het beste zaaien in januari of februari. Geraniums ontkiemen na 10 tot 20 dagen bij ongeveer 21 graden. Zet ze daarna apart met veel licht en warmte zodat ze kunnen groeien.

Gekweekte geraniums bloeien meestal later dan gekochte planten, omdat u bij u thuis niet de optimale omstandigheden qua temperatuur en licht kunt bieden die ze in een professionele omgeving wel zouden krijgen.

Enkelbloemige of half dubbelbloemige geraniumsoorten produceren stuifmeel en soms ook nectar, waar bijen natuurlijk van houden. Vooral wanneer het herfst wordt en voedsel schaars wordt.

Dubbelbloemige rassen produceren weinig voedsel voor insecten. Toch kan een balkon met geraniums een insectenparadijs worden. Het hele jaar door kunnen bijen voedsel vinden in kleurrijk beplante bakken als je tijm of lavendel samen met geraniums plant.

Ja, er zijn geraniumsoorten die eetbaar zijn voor mensen. Ze moeten alleen niet behandeld zijn met chemische bestrijdingsmiddelen.

De bloemen van een geranium kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als versiering van salades. De bladeren van de geurende geraniums kunnen gebruikt worden voor limonades, desserts en op andere gerechten als versiering.

Het is wel heel belangrijk dat je altijd het etiket van de geranium controleert en alleen variëteiten eet waarop staat dat ze eetbaar zijn, wat meestal betekent dat ze biologisch geteeld zijn.

Geraniums smaken niet erg goed voor dieren, zelfs niet voor slakken.

Als katten of honden knabbelen op een geranium, is dat geen probleem. Een geranium is niet giftig voor hen.

Voor kleine dieren zoals konijnen, cavia’s en hamsters ligt dat anders. Zij mogen niet aan deze zomerbloemen knabbelen.

Ja, natuurlijk! Geraniums zijn prachtig als snijbloemen. Het maakt niet uit of het de bloemen zijn van staande, hangende of geraniums, of het blad van bladgeraniums. Geraniumbloemen kunnen goed worden gecombineerd met andere snijbloemen en tot prachtige zomerboeketten of veldboeket worden verwerkt.

Ja, die zijn er zeker. Franse geraniums zijn kamerplanten die worden verkocht in het begin van april.

Ook kunnen geraniums na de eerste bloei worden verplaatst naar een beschutte plaats waar ze hoogstwaarschijnlijk opnieuw zullen bloeien.

Geraniumplanten

In de gespecialiseerde handel in Nederland worden de eerste geraniums rond Pasen aangeboden. Eind maart/begin april zijn dat vaak de zogenaamde Franse geraniums. Ze zijn geschikt voor lichte plaatsen in huis.

Vanaf half april worden er steeds meer geraniums verkocht om buiten te planten.

In mei is het grootste aanbod beschikbaar.

Het is onmogelijk om een algemene prijs te geven voor geraniums in Nederland, omdat deze afhankelijk is van de soort en de kwaliteit. Als je bijvoorbeeld een volgroeide plant koopt, zal deze blijven groeien en in zeer korte tijd overvloedig bloeien, maar als je een kleinere plant of een ‘plugplant’ koopt, zul je in het begin extra zorg moeten geven, totdat ze wat meer gewend zijn.

Hoe kleiner de plant, hoe meer verzorging thuis nodig is tot de geraniums bloeien.

Staande en hangende geraniums

In kwekerijen en tuincentra kun je rekenen op zo’n € 2 tot € 3 voor een goede standaardplant, die meestal wordt geleverd in een pot met een diameter van 10,5 centimeter. Aan het begin van het seizoen zijn ze soms voor iets minder te koop.

Sterke soorten in potten van 12 cm kosten iets meer.

Solitaire geraniums in potten van 13 cm of groter zullen ook meer kosten.

Soms kun je kleine geraniums – bekend als plugplanten – in multipacks online of in voordeelwinkel kopen voor een lagere prijs.

Voor bloeiende balkonbakken zijn geraniums in potten van 12 cm de beste keuze, maar de standaardsoorten kunnen ook heel goed werken, het kan alleen zijn dat het dan wat langer duurt voordat de plant bloeit.

In bakken zullen geraniums van topkwaliteit in een pot van 13 cm of groter er mooi uitzien. Voor balkonbakken hoef je zulke grote geraniums echter niet aan te schaffen, omdat de bakken zeer volumineus moeten zijn om de kluiten goed te laten aanslaan.

De redenen voor de prijsverschillen zijn:

De teelt van grote geraniums vergt meer middelen dan die van kleine geraniums. Grote geraniums hebben meer ruimte nodig in de kas. Ze groeien er ook langer dan de kleine. De grote geraniums hebben ook grotere potten, meer grond, meer water, meer kunstmest en meer werk nodig.

Franse geraniums
Franse geraniums zijn meestal te vinden op hetzelfde prijsniveau als andere bloeiende kamerplanten.

Geraniums van goede kwaliteit zijn te herkennen aan deze vier kwaliteitsfactoren:

  • wilde groei
  • sterke scheuten
  • veel knoppen
  • goed gewortelde kluit

Zodra er geen kans meer ins op nachtvorst, kun je geraniums buiten planten. In Nederland kan dat van maart tot mei zijn, afhankelijk van waar je woont.

Als je je de geraniums toch eerder wilt planten, leggen we hier uit hoe je de planten kunt beschermen tegen nachtvorst.

Verse potgrond speciaal voor geraniums is het beste, maar algemene verse potgrond voor balkons en potplanten, of universele potgrond van goede kwaliteit, zal ook goed werken.

Hoe herken je goede potgrond:

– ruikt aangenaam aards
– is gelijkmatig kruimelig
– heeft toevoegingen zoals klei en perlite

Ongeschikte potgrond ruikt al muf als je de zak opent, kan schimmel vertonen, schimmelmuggen kunnen opvliegen als je er met je hand doorheen gaat. Niet verteerde takjes en plasticresten in potgrond zijn ook tekenen van slechte kwaliteit.

Verse potgrond maakt de verzorging gemakkelijk. Dit is om twee redenen.

1 Geraniums hebben veel voedingsstoffen nodig. Met verse, bemeste potgrond zullen de planten optimaal aan het seizoen beginnen.

2 Na een lange zomer in de balkonbak of kuip verliest de oude grond veel van zijn structuur. Hij houdt minder goed water vast dan verse grond. Ook de verhouding tussen grove en fijne poriën verandert in de loop van de tijd.

De oude grond kan worden gecomposteerd of worden gebruikt om de grond van andere bloembedden te verbeteren.

De optimale afstand tussen afzonderlijke planten is 20 centimeter.

Vuistregel:

40 cm vak: 2 geraniums
60 cm vak: 3 geraniums
80 tot 100 cm vak: 4 geraniums
Pot < 20 cm diameter: 1 geranium
Pot > 20 cm diameter: 2 geraniums of meer

Om de wortels voldoende ruimte te geven, moet de bloempot 20 centimeter hoog zijn.

We weten dat de meeste potten lager zijn. Wij adviseren geen bakken te kopen die minder dan 18 centimeter hoog zijn.

Tips:

  • Gebruik speciaal ontworpen zelf bewaterende plantenbakken! Ze verminderen de moeite van het water geven enorm.
  • Koop lichte kleuren! In lichtgekleurde bakken verdampt minder water dan in donkere, omdat ze minder opwarmen in de zon.

Een pot met een diameter van 20 tot 25 centimeter is ideaal voor één enkele geranium.

Als je meer geraniums wilt planten of kleurrijke combinaties met andere zomerbloemen wilt maken, moeten de potten groter zijn.

Als vuistregel geldt dat geraniums een afstand van 20 centimeter tot de volgende plant nodig hebben.

Hier vind je de gedetailleerde geïllustreerde planteninstructies.

Stap 1: Plaats de kluit van de geranium in een bak met water, zodat hij meer water kan opnemen.
Stap 2: Leg drainagemateriaal in de pot. Vul de pot voor driekwart met verse geraniumgrond.
Stap 3: Plant de geraniums zo dat de kluit gelijk ligt met het oppervlak van de grond. Vul zo nodig grond bij. Druk de grond voorzichtig aan.
Stap 4: Zet de container op de gewenste plaats en geef water.

Er zijn verschillende methoden voor speciaal ontworpen zelfbewaterende plantenbakken.

Belangrijke opmerking: Wacht met planten tot er geen nachtvorst meer is. Geraniums reageren op koele temperaturen door hun ontwikkeling te vertragen. Temperaturen onder de vijf graden leiden tot een stagnerende groei, en vorst kan ze het leven kosten.

Geraniums kunnen gecombineerd worden met alle zomerbloemen die van een zonnige en warme plaats houden.

Optie voor zomerbloemen:

Bloeiende planten: Phlox (Chaenostoma cordatum), Euphorbia ‘Diamond Frost’, Twinspur (Diacscia), Verbena, Petunia, en nog veel meer.

Structuurplanten: grassen, Frankincense (Boswellia), wortelgroenten zoals zoete aardappel, Coleus, en meer.

Kruiden: lavendel, salie, tijm, en meer.

Voor zonnige plaatsen waar de warmte minder intens is, zijn Impatiens, Lobelia, Calibrachoa en Heliotroop mogelijke partners.

Zowel staande als hangende geraniums kunnen in bloembakken en andere bakken worden geplant. Ze zien er ook prachtig uit in hangpotten.

Geurende geraniums en Franse geraniums komen het best tot hun recht in individuele potten, die in groepen kunnen worden geplant.

Geraniums kunnen ook in perken worden geplant. Staande of gekruiste geraniums zijn hier bijzonder geschikt voor.

Op zoek naar inspiratie? Je vindt het in onze design inspiratie blog!

Geraniums kunnen uw balkon en terras omtoveren tot een zee van bloemen. Kamerpelargoniums zorgen voor een elegante flair in uw woonkamer. De bladeren van biologisch geteelde geurende geraniums geven smaak aan salades, desserts en limonades. En decoratieve bladgeraniums kunnen worden gebruikt als structuurplanten in kleurrijke zomercombinaties.

Geraniums kunnen gecombineerd worden met verschillende planten die van een zonnige en warme plaatsen houden.

Bloeiende planten: Phlox (Chaenostoma cordatum), Euphorbia ‘Diamond Frost’, Twinspur (Diacscia), verbena, petunia, en meer.

Structuurplanten: grassen, Frankincense (Boswellia), wortelgroenten zoals zoete aardappel, Coleus, en meer.

Kruiden: lavendel, salie, tijm, en meer.

Voor zonnige plaatsen waar de hitte minder intens is, zijn mogelijke partners Impatiens, Lobelia, Calibrachoa, en Heliotroop.

Daarnaast kunnen potplanten zoals Lantana camara, Plumbago of Dipladenia samen met geraniums worden geplant.

Ja, vooral rechtopstaande variëteiten zijn geschikt, maar ook bladgeraniums en geurende geraniums zijn geschikt.

Net als geraniums in balkonbakken en potten, hebben ze allemaal een zonnige standplaats nodig.

Je kunt geraniums in bloemperken of op graven planten zodra er geen nachtvorst meer wordt verwacht.

Verbeter de grond met compost of langzaam vrijkomende meststof. Dompel de kluiten voor het planten in water, zodat ze goed verzadigd zijn.
Plant de geraniums diep, zodat de kluit gelijk ligt met het grondoppervlak. Vergeet niet om ze goed water te geven!

Ja, geraniums groeien heel goed in speciaal ontworpen zelfwatergevende plantenbakken. Deze bakken verminderen aanzienlijk de moeite die nodig is om planten water te geven.

Verzorging voor geraniums

Geraniums zijn stevige planten, ze kunnen het wel aan om een paar dagen in vochtige grond te staan. Maar volledig doorweekte grond is niet goed voor ze. Daarom is het belangrijk voor een goede drainage te zorgen. Het is beter om ze vaker water te geven, maar in kleinere hoeveelheden.

In de zomer, als het warm is en de zon schijnt, hebben geraniums veel water nodig. Maar als je niet zeker weet of je water moet geven of niet, kun je ze het beste wat droger houden.

Met speciaal ontworpen zelfwatergevende plantenbakken kunnen de planten zichzelf naar behoefte van een waterreservoir voorzien.

Gedetailleerde instructies voor het redden van geraniums die volledig onder water staan, vind je hier.

Geraniums zijn grote eters en hebben dus een grote behoefte aan voedingsstoffen. Bemesting moet na vier tot zes weken beginnen, omdat tegen die tijd de eerste reserves uit de verse potgrond zijn opgebruikt.

Je kunt geraniums bemesten wanneer je ze eenmaal per week water geeft, door wat in de handel verkrijgbare vloeibare meststof door het water te mengen.

Alternatieven zijn onder andere langzaam vrijkomende meststoffen, die aan de grond worden toegevoegd en de geraniums bijna het hele seizoen voeden, en meststicks, die ongeveer twee tot drie maanden meegaan.

Klik hier voor gedetailleerde instructies over bemesting.

Geraniums zijn gemakkelijk te verzorgen. Vooral enkelbloemige variëteiten overleven regen beter dan veel andere zomerbloemen, zolang hun wortels niet permanent in het water staan.

Het is aan te bevelen regelmatig te controleren of er bij aanhoudende regen overtollig water kan weglopen, en kapotte bloemen te verwijderen zodat schimmelziekten zich niet kunnen verspreiden.

Omdat met het wegstromende water ook voedingsstoffen worden weggespoeld, is het de moeite om tijdens regenperiodes regelmatig te bemesten.

Dit gaat het beste zonder mes of schaar. Omdat de stengels zo stevig zijn, kun je de uitgebloeide bloemstengel gewoon bij de bladknoop vastpakken en in één snelle beweging afbreken.

Je kunt ook een mes of schaar gebruiken om de uitgebloeide geraniumbloemen dicht bij de bladknoop af te snijden/knippen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de messen of schaar schoon zijn.

Ja, het is mogelijk om geraniums te laten overwinteren.

Knip de planten voor de eerste nachtvorst terug tot ongeveer 15 centimeter en zet ze op een lichte, koele plaats. Je zult ze in de winter nauwelijks water hoeven te geven. Verpot de planten in het voorjaar in verse grond en zet ze op een warmere plaats. Met een beetje geluk zullen ze weer uitlopen en bloeien.

Meer informatie over overwinteren vind je hier.

Geraniums hebben licht, warmte, voedingsstoffen en voldoende water nodig om uitbundig te bloeien. Als u zorgt voor een zonnige, warme standplaats en regelmatig bemest en water geeft, zullen de geraniums je belonen met weelderige bloemen.

Geraniums groeien van nature zo dat ze in de zomer niet hoeven te worden teruggesnoeid. Als je, je planten wilt laten overwinteren, snoei je ze terug tot ongeveer 15 centimeter voordat je ze wegzet voor de winter.

Geraniums hebben alleen water nodig als de grond warm en droog aanvoelt. Ze hebben geen last van te veel water.

In het begin van het seizoen is het niet nodig om elke dag water te geven, maar ook op zeer warme zomerdagen kan het nuttig zijn om zowel ’s morgens als ’s avonds water te geven.

Opmerking: Water geven kan ook nodig zijn als het regent, als het dichte bladerdek niet toelaat dat de regen tot de wortels doordringt.

Je kunt het beste water geven in de vroege ochtenduren, bij voorkeur met water dat een beetje heeft stilgestaan in plaats van vers uit de kraan. Indien mogelijk direct op de grond sproeien en niet op de bladeren en bloemen.

Geurende geraniums houden van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in de zomer.

Geef tijdens het groeiseizoen regelmatig water en bemest met de helft van de dosis vloeibare meststof die voor andere geraniumsoorten wordt gegeven. Snoei de scheuten regelmatig voor een struikachtige groei.

Geraniums groeien naar de zon toe. Voor een gelijkmatige groei draai je de potten en kuipen elke week 90 graden.

Eerste hulp

Het eerste wat je moet doen is de geraniums verplaatsen naar een warme, lichte plaats waar ze niet meer worden blootgesteld aan regen. Vervolgens hangt het ervan af hoe nat de geraniums zijn, en hoe lang dit al het geval is. Soms kan het al voldoende zijn om meer regen te vermijden.

Als de geraniums lange tijd druipnat zijn geweest, is het aan te raden ze te verpotten in verse potgrond en ze in het begin geen water te geven. De nieuwe, drogere grond zal het water uit de natte grond als een spons opnemen totdat een nieuw evenwicht is bereikt. Zodra dit is bereikt, kun je ze weer in kleine hoeveelheden water geven.

Als geraniums op schotels of in een bak staan, is het belangrijk dat er geen water in de schotel of bak blijft staan als het regent.

Nee. In het algemeen is dit geen slechte zaak. Geraniums zijn robuust en hebben veel voedingsstoffen nodig om uitbundig te bloeien. Er is geen reden om je zorgen te maken als je vaker met de juiste hoeveelheid vloeibare meststoffen hebt bemest, of zelfs met iets meer dan in één dosis wordt aanbevolen.

Het kan echter erger zijn als vloeibare meststof veel minder is verdund dan op de verpakking staat. Hoe hoger de concentratie voedingsstoffen in de vloeibare meststof, hoe erger de situatie kan zijn. Soms kan sterk geconcentreerde meststof de wortels aantasten. Als de fout snel wordt opgemerkt, kan de kluit onmiddellijk met veel water worden gespoeld.

Geraniumroest is een schimmelziekte die zich kenmerkt door ringvormige kringen aan de onderkant van de bladeren en gelige vlekken aan de bovenkant van de bladeren. De ziekte verspreidt zich alleen als het warm is en er tegelijkertijd water op de bladeren druppelt.

Verwijder aangetaste bladeren onmiddellijk en gooi ze bij het huisvuil. Om te voorkomen dat de roest terugkeert, moet je de planten op een grotere afstand van elkaar zetten op een beter geventileerde plaats en ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk water op het blad terechtkomt bij het water geven.

Gele bladeren op geraniums zijn vaak een teken van een tekort aan voedingsstoffen, dus bemesting kan helpen. Bekijk onze tips over bemesting.

In het begin van het seizoen, wanneer de temperaturen laag zijn en sterk schommelen, komt ook vaak door kou veroorzaakte chlorose voor op jonge bladeren, wat vergeling kan veroorzaken.

Dit kan worden voorkomen door de planten te beschermen tegen temperaturen onder 8 graden.

Een grijs laagje op planten is meestal te wijten aan een schimmelziekte die botrytis heet. Hierdoor wordt het aangetaste plantenweefsel papperig. Botrytis, of grauwe schimmel, verspreidt zich gemakkelijk wanneer de planten zeer dicht opeen staan, de luchtvochtigheid hoog is en het tijdens warme perioden verschillende dagen achter elkaar regent.

Eerste hulp: Plantendelen die besmet zijn met botrytis moeten zo snel mogelijk worden verwijderd.

U kunt dit voorkomen door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen en dode bladeren weg te plukken.

Als de grond droog en stoffig is omdat er lange tijd geen water is gegeven, hangen je geraniums waarschijnlijk uit omdat ze het grootste deel van hun opgeslagen water hebben opgebruikt, en niet meer genoeg hebben. Vul in dat geval hun watervoorraad zo snel mogelijk aan!

Omgekeerd, als de grond vochtig is en de geraniums hangen nog steeds, dan zijn de planten waarschijnlijk erg of te veel verzadigd, wat betekent dat de wortels al beginnen te rotten. Ze kunnen zich herstellen als de waterhuishouding is hersteld.

Eerste hulp: Geef geen water meer, en laat de grond uitdrogen – of verpot de planten meteen in nieuwe potgrond.

In zeer zeldzame gevallen kan een schimmelziekte wortel hebben geschoten waardoor de planten geen water meer kunnen opnemen. In dat geval zijn geraniums meestal niet meer te redden.

Over het algemeen zijn geraniums robuust en weinig veeleisend. Als ze niet bloeien, is het de moeite waard om te controleren of ze in de juiste omgeving staan: idealiter een warme en zonnige, hooguit halfschaduwrijke standplaats, met voldoende water en regelmatige bemesting.

Als geraniums vroeg in het seizoen niet bloeien – in Nederland rond april of mei – hebben ze waarschijnlijk nog niet genoeg licht gehad. Dit is vooral waarschijnlijk bij zeer kleine planten, zoals plugplanten die verkrijgbaar zijn in multipacks.

Temperaturen onder de 5 graden kunnen ook de ontwikkeling vertragen.

Plant geraniums dus niet te vroeg buiten en koop altijd de sterkste exemplaren die je kunt vinden.

Tips over hoe je geraniums van goede kwaliteit kunt herkennen, vind je hier.

Rode bladeren kunnen bij geraniums verschillende oorzaken hebben:

1. Een groot verschil tussen de temperaturen overdag en ’s nachts.
2. Te veel water
3. Te weinig water
4. Gebrek aan de voedingsstof fosfor
5. Grond met een lage pH-waarde
6. Geranium roest (schimmelziekte)
7. Het kan een speciaal blad variëteit zijn met rode bladeren.

Geraniums moeten koel overwinteren, bijvoorbeeld in een vorstvrije garage of op een vergelijkbare koele plaats binnenshuis.

Om te overwinteren, haal de planten vóór de eerste nachtvorst naar binnen en knip je ze terug tot ongeveer 15 centimeter. Tijdens hun winterslaap hebben ze bijna geen water nodig. In het voorjaar verpot je de planten in verse grond en zet je ze op een warmere plaats. Met een beetje geluk lopen ze weer uit en bloeien ze weer. Meer informatie over overwinteren vind je hier.

Als de bloemknoppen van je geraniumplanten vroegtijdig uitdrogen, is dat een teken dat er iets mis is met de omstandigheden in hun omgeving. Het goede nieuws is dat als de situatie verbetert, er snel nieuwe bloemen zullen verschijnen.

Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken van bruine bloemen:

1. Gebrek aan afharding, dat wil zeggen het proces waarbij planten geleidelijk worden blootgesteld aan klimaat en temperaturen.
2. Gebrek aan licht als gevolg van een te schaduwrijke standplaats.
3. Te veel water aan het begin van het seizoen, toen er nog maar weinig wortels waren.

Als een plant zijn bloemen verliest, betekent dit meestal dat hij reageert op grote stress. Als een geranium in het vroege voorjaar zijn bloemen verliest, werd hij waarschijnlijk een aantal dagen in te donkere omstandigheden gehouden op weg van de kwekerij naar de winkel, of in de winkel. Hoe korter de afstand van de kas tot het verkooppunt, hoe minder stress voor de planten en hoe beter de kwaliteit.

Te veel (goedbedoelde) watergift in april en mei kan ook leiden tot bloemval.

Geraniums zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen. Onder normale omstandigheden hebben krachtige planten geen last van ongedierte. Zelfs slakken kunnen geraniums normaal gesproken niks maken. Als er toch ongedierte op uw geraniums afkomt, is dat waarschijnlijk een teken dat ze van tevoren verzwakt zijn.

– Spintmijt
Schade: zilverachtige glans op de bladeren
Bestrijding: snoeien, eventueel gebruik van biologische bestrijding (nuttige insecten zoals roofmijten)

– Trips
Schade: zilverachtige glans op de bladeren
Bestrijding: snoeien, blauwe tabletten

– Witte vlieg
Schade: witte vliegjes en kleverige laag op de bladeren
Bestrijding: snoeien, gele borden

– Bladluis
Plaagverschijnselen: gekreukelde bladeren met gele vlekken, kolonies van zwarte bladluizen op de stengels en de onderkant van de bladeren
Bestrijding: snoeien, insecticiden (op biologische basis) tegen zuigende insecten

Wratten aan de onderkant van de bladeren worden kurklijsten genoemd. Ze ontstaan bij lage temperaturen en een te vochtige grond. Kurkvorming gaat niet weg, maar is niet schadelijk voor de plant.

Eerste hulp: Zet de planten op een lichtere plaats die zo warm mogelijk is. Geef water naar behoefte.

Geelachtige vlekken op de bovenzijde van het blad in combinatie met bruine kringen aan de onderzijde van het blad wijzen op een schimmelziekte die geraniumroest heet.

Geraniumroest verspreidt zich bij warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Meestal zal de plant in zijn geheel weer herstellen, aangetaste bladeren niet.

First aid: Remove infested leaves, and dispose of them in household waste. Place plants in a well-ventilated place with plenty of space between them. If possible, do not pour water on the leaves when watering.

Eerste hulp: Verwijder aangetaste bladeren, en gooi ze bij het huisvuil. Zet de planten op een goed geventileerde plaats met voldoende ruimte ertussen. Indien mogelijk, geen water op de bladeren gieten bij het water geven.

Dit zijn schimmelmuggen. Ze verschijnen als de potgrond te nat is en het weer warm en vochtig is. De larven van de varenrouwmug voeden zich met de wortels.

Eerste hulp: Laat de grond heel goed uitdrogen en geef in het vervolg alleen water als het grondoppervlak droog is. Je kunt ze ook verwijderen met kleverige gele insectenvallen, of door nuttige insecten uit te zetten (biologische bestrijding), die soms in tuincentra te vinden of online te bestellen zijn.