×
Een gevarieerde selectie van kleuren en soorten planten, uitgestald in metalen en keramische potten en bakken in een kas. Sommige potten staan op het oppervlak van een zwarte tafel, andere op stapels bakstenen. Een stuk stof met een groen patroon ligt losjes over een krukje. Op de achtergrond zijn typische kasramen te zien.

Het planten van geraniums: Instructies voor beginners en gevorderde tuiniers

Wanneer er na de IJsheiligen 's nachts geen vorst meer dreigt, staat niets het planten van bloembakken meer in de weg. Hier leggen we uit hoe je balkonbakken met geraniums plant als een pro. Stap voor stap. Met een boodschappenlijstje. En er is ook genoeg achtergrondkennis.

Heb jij je geraniums al gekocht? Dan ligt een bloeiend paradijs binnen handbereik. We hebben een paar trucjes voor je om de perfecte omstandigheden in jouw balkonbak te creëren en de perfecte basis te leggen voor een bloemrijke zomer.

Op deze pagina leer je:

 • Wat je nodig hebt om geraniums in een balkonbak te planten
 • Hoe je een gewone balkonbak beplant als een pro
 • Wat je met waterreservoirs moet doen
 • Hoe je hangende geraniums in de bak krijgt zonder ze te beschadigen
 • Waar je op moet letten bij het planten van gemengde zomerbloemstukken

Je hebt nodig:

 • Krachtige geraniumplanten in potten van 11 of 12 cm
  2 tot 3 planten voor een bak van 60 centimeter, 4 tot 5 planten voor een bak van 100 centimeter
 • Een balkonbak of bak voor aan het raam
  Aanbevolen hoogte: 20 centimeter; aanbevolen kleur: licht
 • Geraniumaarde of potgrond van goede kwaliteit
  Ongeveer drie liter per 10 centimeter baklengte
 • Langzaam vrijkomende meststof voor balkon- en kuipplanten
  (Dit geldt niet voor grond die al is bemest met langzaam werkende meststof)
 • Afwateringsmateriaal
  Kleisplinters, hydrokorrels of kleine steentjes (geen marmersplinters)

Hoe beplant je een gewone balkonbak als een pro

1. Zijn de waterafvoergaten open? Zo niet, boor of snijd ze dan open! Borstel oudere bloembakken grondig uit.

2. Strooi een afwateringslaag van stukjes klei, hydrokorrels of kleine steentjes van twee centimeter hoog op de bodem van de bak.

3. Dompel de geraniums met de kweekpot onder in een emmer water tot er geen belletjes meer verschijnen. Haal ze uit het water. Laat uitlekken.

4. Vul de balkonbak voor driekwart met verse potgrond.

5. Als de grond niet is voorbemest, voeg dan langzaam vrijkomende meststof toe volgens de doseringsinstructies. Meng met je vingers of een vork.

6.Druk de grond langs de randen aan met de zijkant van je hand. Door de grond te aan te drukken zal deze later niet wegzakken.

7. Strijk de grond glad om het niveau van de grond gelijk te maken.

8. Haal de geraniums uit de kweekpot. Duw de grond opzij met je hand of een schepje en plant de geraniums. De wortelkluiten moeten gelijk liggen met de bovenkant van de grond. Afstand tussen de planten: 20 centimeter of meer.

9. Druk de planten licht aan met de duimen en wijsvingers van beide handen.

10. Voeg zo nodig meer grond toe. Laat een bewateringsmarge van twee centimeter in de bak.

11. Geef grondig water.

12. Zet de doos op een warme en lichte plaats.

13. Verwijder bladeren en scheuten die tijdens het planten en vervoer zijn beschadigd.

Waarom is waterafvoer zo belangrijk?

Als er geen waterafvoer is, komt er een dag in de zomer dat de bak overloopt – ofwel omdat het veel regent, ofwel omdat je teveel water hebt geven. De wortels staan dan in het water, en als dat te lang zo doorgaat, beginnen ze te rotten.

Waarom moet je de geranium voordat je hem plant onderdompelen in een emmer water?

Bij het voorwateren neemt de wortelkluit water op. Dit helpt de planten totdat ze nieuwe wortels hebben. Pas als ze nieuwe wortels hebben, kunnen ze de watervoorraad in de potgrond aanboren.

Waarom vul je de bak niet helemaal met aarde?

Vrouw staande voor lichtkleurig houten hek met geïntegreerde geranium plantenbakken en het vullen van zwarte bakken met aarde.

Planten voegen materiaal toe, en het volume van de wortelkluit moet ergens heen. Als je de kist tot de rand vult, zul je naderhand wat grond moeten verwijderen.

Waarom zou ik langzaam vrijkomende meststof voor mijn geraniums kopen?

Geraniums zijn krachtige groeiers en hebben veel voedingsstoffen nodig. Langzaam vrijkomende mest heeft het voordeel dat het jouw geraniums maandenlang voedt en je niet hoeft na te denken over bemesting. Wij raden het gebruik ervan ten zeerste aan.

Er is echter één uitzondering: sommige potgronden bevatten al langzaam vrijkomende meststoffen. Als je bij het planten kunstmest aan deze producten zou toevoegen, zou dat te veel zijn voor de geraniums.
In plaats daarvan kun je ze te zijner tijd helpen met vloeibare meststoffen. Je weet dat het tijd is om te bemesten als je geraniums niet meer zo mooi bloeien, ook al zijn alle andere omstandigheden in orde. We leggen hieruit hoe je vloeibare meststof gebruikt.

Frau steht vor helleFrau steht vor hellem Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und befüllt schwarze Kästen mit Blähton.m Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und befüllt schwarze Kästen mit Erde.

Waarom is het belangrijk hoe diep de kluit in de grond zit?

Geraniums groeien het beste als de kluit gelijkligt met het grondoppervlak. Als de kluit te hoog zit, verdampt de grond en moet je meer water geven dan nodig is. Als je de kluit te diep ingraaft, zullen de geraniums niet goed groeien.

Waarom moet ik geraniums zo ver uit elkaar planten?

Geraniums groeien snel en krachtig. Als ze dichter bij elkaar staan dan 20 centimeter (twee handbreedtes), zullen ze zich niet optimaal ontwikkelen. Maak je geen zorgen: de tussenruimte trekt zo weer dicht.

De beste tip: Voor een gelijke plantafstand bij een oneven aantal planten, begin je in het midden van de rij te planten. Bij een even aantal plant je de geraniums eerst aan de randen.

Vrouw staande voor lichtkleurig houten hek met geïntegreerde geranium plantenbakken, plant roze geraniums in zwarte plantenbak.

Welk effect heeft het aandrukken van de grond?

Het aandrukken van de kluiten zorgt ervoor dat de grond wordt dichtgedrukt. Dit is belangrijk, zodat er geen holtes achterblijven en de nieuwe wortels direct water en voedingsstoffen opnemen door direct contact met de grond.

Wat is het doel van de watergeefrand?

De waterrand help je om je geraniums de hele zomer gehydrateerd te houden. De rand zorgt ervoor dat er meer water in de bak kan staan dan direct door de grond wordt opgenomen. Dit extra water zal niet via de randen van de bak weglopen.

Wat betekent grondig water geven?

Grondig water geven betekent dat het water niet alleen het oppervlak van de grond bevochtigt, maar ook helemaal tot onderin de grond komt. De wortels zitten onderin – en zij hebben het water nodig. Als je alleen de bovenste laag van de grond nat maakt, verdampt het vocht zonder dat de planten er iets aan hebben.

Grondig water geven verzadigt de wortelkluiten van pas geplante geraniums niet met vocht. Daarom moet je de geraniums voor het planten nog steeds in water laten weken, totdat er geen luchtbellen meer opstijgen.

Wat gebeurt er met de geraniums na het planten?

Na het planten zet je de bak op een lichte, warme plaats. De eerste dagen geen water geven.

Vrouw staande voor lichtkleurig houten hek met geïntegreerde geranium plantenbakken, bewatert roze en roze geraniums in zwarte plantenbak.

Belangrijke opmerking: Je moet je geraniums direct beschermen tegen vorst, anders gaan ze dood. Zelfs temperaturen onder de vijf graden Celsius zijn niet ideaal. In dit artikel lees je hoe je geraniums kunt beschermen tegen de kou.

Hoe zit het met een bak met waterreservoir?

Bakken met een waterreservoir werken met een dubbele bodem. Dit waterreservoir zit onderin en de geraniums worden bovenin geplant.

Bij sommige modellen giet je een speciale korrellaag op de bak en pas daarna doe je de aarde erop. Voor de rest gaat het planten hetzelfde als bij een gewone bloembak.

In de eerste weken moet je de planten in een bak met een waterreservoir van bovenaf water geven. Ze kunnen zichzelf pas van onderaf water geven als de wortels het reservoir bereiken.

Daarna vul je bij met water via het waterreservoir. Ook vloeibare meststoffen kunnen op deze manier worden toegediend.

Vrouw staande voor lichtkleurig houten hek met geïntegreerde geranium plantenbakken, plant roze geraniums in witte plantenbak.

Hangende geraniums planten

Je kunt vaak hangende geraniums kopen met een mandje over de scheuten. Het mandje beschermt de scheuten tegen afbreken in de winkel en tijdens het vervoer.

Rode en witte geraniums hangen in groene potten aan de boom boven de vijver in de tuin.
Bal van roze geraniums hangt aan het plafond voor de zwarte houten muur en geraniums in verhoogde plantenbakken

De makkelijkste manier om de korf na het planten los te krijgen is door het gaas met een schaar door te knippen. Je kunt het dan verwijderen zonder de scheuten en bladeren van de geranium te beschadigen.

Tips voor het planten van gemengde zomerbloemen arrangementen

Rieten mand met paarse, oranje en rode geraniums staat op een witte tafel in de tuin.
 • Groepeer planten die dezelfde standplaats vereisten hebben bij elkaar! Een lijst met geschikte partners voor geraniums vind je in onze FAQ.
 • Grote, rechtopstaande planten trekken de meeste aandacht in een balkonbak. Plant ze aan de achterkant van de bak en in het midden. Begeleidende bloemen van gemiddelde hoogte maskeren de verschillen in grootte. Kortere planten komen het best tot hun recht aan de randen of overhangend in de bak. Staande geraniums kunnen de hoofdattractie of begeleidende bloemen zijn, terwijl hangende geraniums over de randen van de bak zullen groeien.
 • Maak het niet te bont! Een kleurentrio is genoeg. Wit en groen passen overal bij.
 • Ton-sur-ton arrangementen zien er bijzonder harmonieus uit. Wat dacht je van een balkon in tinten van donkerroze tot lichtroze?
 • Gemengde zomerbloemenarrangementen hebben veel aantrekkingskracht op bijen. Combineer bijvoorbeeld geraniums met sier-salie en geurend steenkruid, en geniet van de bonte drukte.

Als je dit bericht nuttig vond, zouden we het leuk vinden als je anderen erover vertelt!

Bezoek ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.